NAJVEĆI BALKANSKI NARKO-BOS STAVLJEN POD AMERIČKE SANKCIJE Tito zbog propusta pušten na slobodu, pa NESTAO bez traga

Edin Gačanin zvani Tito, najveći balkanski narko-bos koji ima holandsko državljanstvo, juče je stavljen pod sankcije američkog Trezora. Tito, koga Europol smatra jednim od šefova „superkartela“ koji drži trećinu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, je u bekstvu i nije poznato gde se nalazi.

Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine, piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Osim švercom droge, kartel se bavi se i pranjem novca i usko sarađuje sa ozloglašenom irskom kriminalnom grupom koju predvodi Danijel Kinahan.

Pod sankcije Gačanin je stavljen jer je ulaže novac u šverc droge, saopštio je Trezor.

Ovu odluku Trezor je, kako se navodi, doneo u koordinaciji sa američkom upravom za borbu protiv droga – DEA-om, Europolom i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Nije poznato gde se Gačanin trenutno nalazi.

On je nestao nakon što je u januaru iz nejasnih razloga pušten iz pritvora u Dubaiju u kome je bio nakon hapšenja u velikoj međunarodnoj akciji „Pustinjska svetlost“. Iako je osumnjičen da je vodio „superkartel “ koji, kako je saopštio Europol, kontroliše trećinu prodaje kokaina u Evropi, Gačanin je posle dva meseca u pritvoru išetao na slobodu i nestao bez traga. 

Nije najjasnije kako se to desilo – mediji tvrde da Holandija, čiji je Gačanin državljanin, nije na vreme u Emirate poslala zahtev za njegovo izručenje, ali je holandsko tužilaštvo to demantovalo, rekavši da je njihov zahtev o izručenju odbijen.

„Superkartel“ čine kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka, a Gačanin predvodi balkanski klan. Drogu je uglavnom kupovao od narko-bosova u Peruu i švercovao je u Evropu. 

Gačanin i njegov kartel Tito i Dino postali su jedni od najjačih igrača za trgovinu drogom u Peruu nakon što je svoj uticaj izgubila jedna od tada najmoćnijih kriminalnih grupa – „Grupa Amerika“. To se desilo posle hapšenja njenog drugog čoveka Zorana Jakšića 2016. godine.

UDARNA VEST.rs


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare