Kako je Partizan postao TIM ZA VELIKA DELA: Obradović od ekipe koja gubi dobijene mečeve napravio onu koja za deset minuta nadoknadi – 20 i okrene meč 

Sećate li Partizana s početka sezone i možete li to da povežete sa ovim timom sad? Teško, i to ne samo zbog igre i rezultata, već zato što su žaštitni znaci ove ekipe sad karakter i samopouzdanje. Kako su do takve promene došli za samo pet meseci, odgovora je više, ali ključni je, verovatno, Željko Obradović.

Ne treba sećanje da nam seže mnogo daleko kako bismo se setili dobijenih utakmica koje su uspevali da izgube, zbog toga što nisu mogli da igraju na visokom nivou 40 minuta, zbog toga što nisu umeli da zavšre utakmicu iako je ostajalo malo vremena, a na semaforu su pisale brojke koje su njima išle na ruku, zbog toga što nisu imali iskustva, samopouzdanja, snage… I sve je to postalo prošlost.

Video je svako ko gleda mečeve crno-belih, a nije to krio ni Željko Obradović, odbrana je bila njihov najveći problem. Individualni kvalitet igrača koje imaju na klupi nije dozvolio da napad škripi, pa i pre nego što je bio organizovan i uigran. Sjajni pojedinci koje ima su uspevali da odrade posao i da se ofanziva Partizana smatra jednom od najboljih u Evroligi ove sezone i pre nego što je skroz „legla“. Međutim, bez defanzivne igre i skoka se nije moglo koliko god da su ubojiti u napadu i to se po rezultatima sa starta sezone jasno vidi.

Takav početak je izazvao sumnju kod mnogih, pa su se javili glasni kritičari Željka Obradvoića, koji su mislili da je njegovo vreme prošlo i da više nije ono što je bio, zatim oni koji su navodili da ume da sastavi dobar tim samo ako je on “težak” više miliona… Šta se govorilo o igračimo bespotrebno je i podsećati se, a njima je, zapravo, samo trebalo vremena.

Kao najmlađa ekipa u Evroligi, u kojoj je većina igrača koja nema iskustva igranja u najboljem takmičenju, nije se ni moglo očekivati od njihove klupe da odmah može i zna sve.

Ali Obradović je “stari lisac” i tačno je znao kako da sve kockice sklopi i kako da to uradi u parvo vreme, pa su njegovi izabranici sada u poziciji u kojoj bi, da im je neko dao na početku sezone, potpisali da budu. 

Jedna po jedna stvar se rešavala, naučili su da igraju zajedno, naučili su šta je čija uloga, postali su tim. Pa je tako, recimo, Danilo Anđušić ulazio sa klupe sa zadatkom da pogodi dve ili tri trojke i da vrati ekipu rezultatski u meč, a svoju ulogu “spasioca” je svaki put ispunio, Alen Smailagić je naučio da ne pokriva samo minute koje Matijas Lesor ne provodi na terenu, već da ume da ga zameni i u defanzivi i na skoku… Mnogi su pronašli svoju, a zajedno su pronašli timsku igru.

Joanisu Papapetruu se u odbrani pridružio Dante Egzum, pod košem rivala je počeo da dominira Matijas Lesor, došao je trud i zalaganje drugih, Partizan je naučio da svoju odbranu prilagodi izazovu napada koji je sa druge strane i defanziva je legal, a sa njom su počeli da dolaze rezultati.

Pojedinci koji su se na početku izdvojili nastavili su da budu u vrhu i dalje, ali su im se pridružili i ostali koji mogu da vuku tim, pa na spisku crno-belih igrača posle utakmice sad pored pet iena piše dvocifren broj.

Ali košarkaški aspekt je samo posledica uspešnog rešavanja drugih „problema“.

Oscilacije su smanjile, mnogo su konstantniji, ali i kada osciliraju sada znaju kako to da reše, što su pokazali dva puta u poslednjih nedelju dana protiv evroligaških timova, protiv Crvene zvezde i Efesa. 

Sada se nikoga i ničega ne plaše, ni jačeg protivnika, ni poraza, ni pobede, pa i ako popuste umeju da iskoriste svaku slabost i “žutu minutu” protivnika da situaciju okrenu u svoju korist. Pokazali su da imaju igrače koji su kadri da to iznesu, pa sad situacije koje prete da postanu od debakli pretvaraju u najslađe pobede.

Protiv večitog rivala su uspeli da nadoknade 20 poena zaostatka, protiv aktuelnog šampiona Evrope 17 i upisali su dve važne pobede u kojima na kraju rezultat nije bio “tesan”.

A da bi se došlo od dobijenih mečeva koji se gube do izgubljenih koji se dobijaju nije igra jedino što je mora da klikne, moralo je to da se desi i na psihološkom planu, pa je najmlađa ekipa u takmičenju više puta potvrdila ispit zrelosti i pokazala da je najbolja kada najviše treba, a to je ogledalo rada najboljeg trenera u istoriji evropske košarke.

Sada pred crno-belima oružja polažu najveći, a oni se pitaju na svačijem terenu, ma kako nezgoda za igranje bio. Zato može da mu se prizna da je napravio ekipu za velika dela, koja je, sa puni pravom, na korak da potvrdi mesto među “odabranima” i kojoj, posle ovoga što su pokazali u poslednjim mečevima, niko ne može da skrati krila i da zabrani da sanja, a ona svoje snove, videli smo, ume, može i pretvara u javu.

U regionalnom takmičenju su lideri na tabeli, a u Evroligi se pet kola pred kraj nalaze na sedmom mestu sa skorom 16-13 i izglednim šansama da poziciju među osam najboljih ekipa zadrže i da igraju u plej-ofu.

UDARNA VEST.rsShare
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare