VELIKA BRITANIJA KUPUJE ŠVEDSKU ARTILJERIJU: Arčer stiže na ostrvo, ali i u Ukrajinu na megdan sa ruskom MSTA-S

Britanska vojska je najavila da će dobiti najmanje 14 švedskih samohodnih artiljerijskih sistema Arčer kalibra155 mm do aprila 2024. kako bi popunili prazninu uzrokovanu donacijom Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskoj vojsci.

Velika Britanija se krajem januara obavezala da će ukrajinskoj vojsci u okviru paketa vojne pomoći predati 32 samohodne haubica AS-90 Brave hart kalibra 155 mm.

Ovom odlukom Velika Britanija će postati posle Švedske druga evropska zemlja koja koristi ovu samohodnu haubicu sa automatskim punjačem. Takođe Švedska se obavezala u okviru paketa vojne pomoći da isporuči 8 samohodnih haubica Arčer ukrajinskoj vojsci.

Švedska ima ukupno u svom naoružanju 26 ovih haubica od kojih su 24 operativne, a dve uskladištene.

Ova haubica trenutno se smatra jednom od njaboljih u svojoj klasi sa automatskim punjačem.

Švedska top haubica Arčer 155 mm

Ovo artiljerijsko oruđe zasnovano je okoterenskog vozila Volvo A25C. Radi se o zglobnom kamionu na čijem kraju se nalaze dve osovine i obrtno postolje za artiljerijsko oruđe. Kabina je slična običnom komercijalnom kamionu, s tim da se iza vozača nalaze dva člana posade operateri na artiljerijskom oruđu. Kabina vozila je oklopljena i omogućava zaštitu od streljačke municije kalibra 7,62 mm.

Naoružanje se zasniva na topovskoj cevi dužine 52 kalibra . Samo oruđe zasnovano je na dobroproverenoj haubici FH 77 L39. Sastavni deo ove haubice je automatski punjač sa 20 projektila i 18 punjenja. Sastavni deo ovog oruđa zbog velike brzine ispaljivanja je i vozilo za dotur municije. Ciljeve ovom haubicom mogu da se gađaju i u horizontalnom položaju. Inače pre gađanja kraci lafeta ove haubice se ukopavaju u zemlju. Vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj je 30 sekundi. Haubica poseduje i oružje za samoodbranu iznad kabine daljinska upravljiva borbena stanica sa teškim mitraljezom kalibra 12,7 mm Broving M2HB ili automatski bacač granata Mk19 kalibra 40 mm

Taktičko tehnički podaci za Arčer 155 mm

Dimenzije: dužina vozila sa topom 14,55 m, širina 3 m, visina 3,3 m, a u slučaju daljinske upravljive stanice Lemur 4,4 m

Borbena masa: 30 t, maksimalna brzina 70 km/h.

Maksimani radijus kretanja sa 400 l goriva 500 km

Top cevi 52 kalibra, kalibar 155 mm

Brzina gađanja tri granate za 13 sekundi, 20 za 2,5 minuta

Maksimalni domet 40 km ,sa pametnim projektilom Eksalibur 60 km

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare