SLAVNA STARLETA POKAZALA SIMPTOME UPORNE BOLESTI: Ima je 150.000 ljudi U SRBIJI, samo što se povuče, eto je opet

Da se i poznate ličnosti bore sa automunim bolestima i javno govore o tome, dokaz je i svetski poznata starleta i zvezda Kim Kardašijan. I nije jedina. Javno svoj glas o zdravstvenim problemima, simptomima i borbama sa istim, podižu i ostale njene kolegenice, poput pevačice i glumice Selene Gomez koja se bori sa lupusom.

Poznata starleta boluje od psorijaze, najupornije i teško izlečive bolesti koju u Srbiji, prema poslednjoj statistci, ima oko 150.000 ljudi. Prvi simptomi psorijaze pojavili su joj se u ranim dvadesetim, međutim stanje se pogoršalo u tridesetim, a sada, u 42. godini i dalje su prisutni.

– Kada sam imala 25 godina, psorijaza mi se prvi put pojavila. Imala sam običnu prehladu, a kako je psorijaza autoimuno stanje, to je bio okidač. Pojavila se svuda po mom stomaku i nogama – otkrila je Kardašijanova jednom prilikom, piše Kurir.

Njena majka je takođe bolovala od psorijaze, ali je ona uspela da je izleči uz pomoć terapija UV zracima. Međutim, kod Kim ona nije delovala. Kako je jednom prilikom istakla, naučila je da živi sa njom, čak i ne pokušava da je prikrije, već je javno ističe. Problem kod nje je što se s vremena na vreme povlači, te sve bude potpuno u redu, a onda se vraća…

Vrlo često na svojim društvenim mrežama objavljuje fotografije na kojima se vide simptomi ove automine bolesti, te su fanovi mogli nedavno da je vidi bez trunke šminke i crvenim flekama po licu, što je obeležje psorijaze. Takođe, psorijazne promene u većini slučajeva se javljaju na temenu glave, laktovima, kolenima, lumbalnom delu leđa, šakama ili stopalima.

Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože, zbog kojeg se ćelije kože umnožavaju 10 puta brže nego inače. Zbog toga se na koži stvaraju crvene izbočine koje se najčešće perutaju. Ključ u lečenje jeste pravovremeno psotavljanje dijagnoze i lečenje, zato je od velike važnosti, ukoliko primetite neke od gore navedenih simptoma, da se na vreme obratite svom lekaru ili dermatologu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare