CRNA GORA IDE NA BIRALIŠTA Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je prevremene parlamentarne izbore u toj zemlji za 11. jun.

– Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora. Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom djelovanju i donijela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun – rekao je Đukanović na pres konferenciji u vili „Gorica“, prenose „Vijesti“.

Đukanović je, na pitanje novinara o obrazloženju jučerašnje odluke o raspuštanju parlamenta, rekao da se pozvao na Ustav i „vrlo jasnu normu“.

– Da li sam se pozvao na Zakon o predsedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je deo pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon – taj zakon je deo pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rešenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvkog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava – istakao je, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare