AMERIČKA BESPILOTNA LETELICA RQ-4 JURI PREMA KRIMU: Patrolirala nad Rumunijom pa opet krenula prema otvorenom moru!

Strateška izviđačka bespilotna letelica RQ-4B Global Hawk pozivnog znaka FORTE 10 koja je rano jutros poletela iz baze Sigonela na Siciliji i posle dužeg leta uz rumunsko-ukrajinsku granicu ponovo se zaputila prema poluostrvu Krim i zoni gde je u utorak srušena takođe strateška izviđačka bespilotna letelica RQ-9.

Međutim bespilotna letelica se drži podalje od zone koju su Rusi označili kao sigurnu zonu za kretanje civilne avijacije, piše Kurir.

Ono što je interesantno jeste da je nad Crnim morem primćen i američki izviđački avion RC-135 River Joint.

Za razliku od MQ-9 verzija RQ-4 ima uključen transponder i vidljiva je na Flajt radaru odnosno moguće je videti da se letelica posle serije kruženja uz grabnicu sa Ukrajinom i Moldavijom usmerila preko luke Konstanca pravo na otvoreno more i Krimu, odnosno Jalti.

Da li će i ovaj put biti susreta sa ruskim lovačkim avionima iz baze Balbek na Krimu ostaje da se vidi, ali ova bespilotna letelica leti preko mesta gde je toku vađenje srušene besplilotne letelice sa 900 metara dubine.

Podsetimo rano jutros izviđačka bespilotna letelica RQ-4 po prvi put uoči i po otpočinjanju rata nije posle poletanja se usmerila direktno na Crno more, nego posle par sati leta nad Rumunijom.

RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk je nastao kao zamisao američke odbrabmene agencije DARPA za osmatranje na velikim visinama i udaljenostima, Jedan od sedam prototipova preleteo je 2000 godine Atlantik, a godinu dana kasnije i Tihi okean. Srce ove bespilotne letelice čine senzori za izviđanje, poverljiv paket sastavljen od radara sa sintetičkom antenom i indikatorom pokretnih ciljeva, elektrooptičkih i IC uređaja, kao i GPS i iNS navigacioni sistem.

Prva borbena upotreba ovog drona bila je nad Avganistanom 2001 a korišten je i u Iraku 2003. Ovaj dron izrađen je u dve varijante. Prema jedno RQ-4A završen je u februaru 2003, a nakanadno u narednim godinama i RQ-4B sa većim trupom za smeštaj eletronike.

Glavni stajni trap je premešten u posebna kućišta pod krilima.

Ova bespilotna letelica se koristi kao uređaj za elektronsko izviđanje.

TT podaci za RQ-4B

Proizvođač: Northop Grumman Integrated Systems

Namena: Izviđačka bespilotna letelica

Pogonska grupa: turboventilatorski motor Alison Rolls -Royce AE 3007H

Dimenzije: dužina: 14,5 m, visina 4,64 m, razmah krila 39,89 m

Maksimalna masa pri poletanju 14.630 kg

Makismalni korisni teret: 1.361 kg

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare