PREDSEDNIKA VUČIĆA: U Ohridu nije sudbinski dan, mi moramo brod koji se zove Srbija da uvedemo u mirnu luku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Predsednik Vučić će govoriti o svim aktuelnim temama, a u fokusu će se naći dve – dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju.

„Sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM. Albanci su stradanje dečaka iskoristili da optuže Srbe. U jeku organizovanja mitinga OVK, i ćutanja naših zvaničnika uništili su 35 verskih objekata, preko 40 000 predmeta, ikona, religijskih predmeta su zauvek izgubljeni nestali. Čitava mesta, poput Belog Polja kod Peći, u potpunosti očišćeni od srpskog življa. Za 19 godina koliko god puta da smo reagovali – prebacivali smo krivicu na nekog među Srbima, neki jesu ćutali, ali nikada nismo bili fer da kažu da je to bila posledica albanskog rukovodstva“, rekao je Vučić.

„Dugo sam ćutao želeći da sve prikupimo da donesemo najbolje moguće odluke u teškim uslovima. Razgovarali smo o tome šta je neophodno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom – a to nije priznanje Kosova ni de fakto ni de jure, već pokušaj da živimo zajedno uz međusobno poštovanje, kao neko ko može da radi zajedno, da gledamo zajednički u budućnost. Nemam potrebu nikom da se pravdam, toliko je besmislica objavljeno u medijima, kao i danas – neki tajni veliki plan, a zaporavo spisak želja koje su Albanci objavili. Prekinite da izmišljate, ja nikada nisam krio planove, niti jednu jedinu reč. Mi nismo i dalje dobili nacrt onoga što želi EU. Mi smo dostavili svoj pšredlog, Albanci svog, ništa nismo dobili iz Brisela, taj papir ne postoji, tako da nema potrebe da uzbunjujute javnosti. Čim bude postojao, ja ću ga pokazati“, rekao je predsednik.

Istakao je da u Ohridu nije nikakav sudbinski dan.

„Svi se nadaju da ću da potpišem osim dela običnih ljudi. Jer nikoga ništa nije briga oko KiM. Brinu samo da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika Srbije. Oni se u stvari svi nadaju da ću da potpišem da bi mogli da traže moju glavu na tacni kao da sam ja pravio plan. A ne zato što bi bili nesrtećni ako taj plan bude prihvaćen“.

Sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM – rekao je predsednik na početku obraćanja.

Kako je istakao, u jeku organizovanja mitinga poroterali su više od 4.000 Srba, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i važnih religijskih predmeta, čitava mesta pout Belog polja u potpunosti očišćeni od srpskog življa.

Kako je predsednik potom rekao, poenta je da nastavi da se radi na normalizaciji odnosa, da držimo naše crvene linije, da od toga nikada ne odustanemo.

„Kada su opozicioni predstavnici pitali da li sam ja pred Makronom rekao da imamo crvene linije, Lajčak im je rekao da jesam to rekao. Rečeno im je to svima, i niko od njih nije mogao da kaže da nije čuo. Mi razumemo situaciju, razumemo koliko je komplikovano, i pozivam građane Srbije da veruju rukovodstvu. Verujte u rodoljublje, i snagu. Znam šta radim – rekao je Vučić, te još jednom napomenuo da su svi sporazumi dostupni javnosti i da nema nameru da bilo šta krije“.

Taktički smo uvek bili superiorni, a strateški smo gubili, naveo je Vučić.

„Znam šta moramo da sačuvamo, šta treba da bude rezultat. Mir nije sve, ali bez mira nemate ništa. Kineski predsednik Si je rekao da vazduh i Sunce ne moramo da vidimo ali bez njih ne možemo. Mi ćemo sve od sebe da ti da sačuvamo mir, da idemo kaputu boljeg razumevanja sa Albancima, čuvajući vitalne, drđavne i nacionalne interese“.

Vučić kaže da je Srbija danas više od 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, što je veliki napredak u odnosu na nekoliko godina ranije.

„Imamo 50 odsto više stranih investicija od Hrvatske, od Bosne 60… Poslednja informacija je da u prvoj dekadi marta imamo najveći skok direktnih javnih investicija“.

„Mi moramo da naš brod koji se zove Srbija da uvedemo u mirnu luku i sačuvamo posadu“.

Predsednik je potom govorio o vojsci, i istakao da je broj ljudi koji se prijavljuje u specijalne jedinice raste u danima za nama.

– Deset puta smo jači. Ona služi da odvrati agresora. Šta želite od mene, da uđem u rat sa NATO? To bi nas vodilo u poraz, izgubili bi za 3, 4 dana. Naš otpor bi bio jači, i njihove đrtve bi bile ozbiljne… A šta je kraj? Gubljenje dece… Posle da pričamo puj pike ne važi!? Daću sve od sebe da nikada ne idem po kućama, donoseći kovčege majkama. Radiću na tome da vojska bude jača, i da nikome ne pada na pamet da apada naš narod i zemlju. Mi nikada ne razumemo, kao što nismo razumeli šta se devedesetih promenilo… Danas su okolnosti u svetu teže i promenjene u odnosu na devedesete, samo se mi pravimo da se ništa ne dešava – priča Vučić.

U tim uslovima naš brod moramo do mirne luke da dovedemo neoštećenog, da sačuvamo posadu, decu i budućnost, rekao je Vučić.

Kako je istakao, sumnja da će Albanci pristati da se formira ZSO, a ako prihvate, opet će doči stvari koje nisu jednostavne, a ni to, rekao je, neće kriti od građana.

„Najvažnije je da će rezultat na kraju za nas da bude dobar, a ne šta će neko prema meni da osećam“.

„Svakog bogovetnog dana lupetaju gluposti: Potpisaće kapitulaciju. Sram vas bilo“.

„Pozivam građane Srbije da budemo mudri, pametni, da se uzdamo u znanje, rad i pogled u budućnost. Ja mislim da će se dogoditi jedan proces, u kome će i nama i Albacima biti stavljeno do znanja šta se od nas očekuje, kakav pregovarački okvir na putu ka EU. Ne smemo i ne treba da kažemo da nećemo ništa da uradimo, jer bi to bilo katastrofalno za nas. Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa. Polako ljudi, ne trčite pred rudu. Najlakše je opsovati nekog i okrenuti glavu“.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare