NESTALA BURAD SA URANIJUMOM PRONAĐENA U LIBIJI: Opasna materija može se koristiti za NUKLEARNO ORUŽJE

Oružane snage na istoku Libije saopštile su da su pronašle oko dve i po tone uranijumske rude za koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju prijavila da je nestala.

Deset bačvi sa rudom pronađeno je u blizini granice sa Čadom, rekao je šef medijske jedinice snaga.

IAEA je saopštila da „aktivno radi na verifikaciji“ medijskih izveštaja.

Agencija IAEA je alarmirala nakon posete njenih inspektora ranije ove nedelje nepoznatoj lokaciji.

Područje nije bilo na teritoriji pod kontrolom vlade.

Uranijum je prirodni element koji može imati nuklearnu upotrebu nakon što je rafiniran ili obogaćen.

Uranijum koji je nestao ne može se pretvoriti u nuklearno oružje u svom trenutnom stanju, ali bi mogao da se koristi kao sirovina za program nuklearnog oružja, rekli su stručnjaci za Bi-Bi-Si.

Saopštenje u četvrtak o pronalaženju buradi došlo je od samozvane Libijske nacionalne armije (LNA), vojne sile koja podržava nepriznatu administraciju istočne Libije.

LNA je koalicija vojnih jedinica, lokalnih, plemenskih i salafijskih milicija, koju predvodi feldmaršal Halifa Haftar, oficir veteran koji je učestvovao u puču koji je doveo pukovnika Gadafija na vlast 1969. godine.

LNA je saopštila da su kontejneri sa uranijumom pronađeni oko pet kilometara od mesta gde su bili uskladišteni u južnoj Libiji.

IAEA kaže da je do tog mesta u poslednje vreme bilo teško doći.

Inspektori su hteli da posete lokaciju prošle godine, ali je put morao da bude odložen zbog sukoba između rivalskih libijskih milicija.

Uranijum koji je nestao bio je u nekoj vrsti koncentrata poznatom kao „žuti kolač“ i „u svom sadašnjem obliku nema nikakvo zračenje“, rekao je Skot Roker iz Inicijative za nuklearnu pretnju, globalne bezbednosne organizacije koja radi na nuklearnim pitanjima.

On je za BBC-jev program Nevsdai rekao da bi to moglo da se koristi kao „sirovina“ za program nuklearnog oružja.

Gospodin Roecker je takođe sugerisao da bi se potencijalno mogao koristiti u druge svrhe, kao što je nuklearna energija, ali je istakao da zemlje obično kupuju materijal za to na otvorenom tržištu.

„Možda ga je ukrao neko ko želi da zaradi od ovoga? Postoji mnogo scenarija“, rekao je on, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare