„ISTINE“ O PADU AMERIČKOG DRONA U BLIZINI KRIMSKOG POLUOSTRVA: SAD ne žele ostaci letelice dođu u ruke Rusa

Jedino se slažu da se strovalio u more. Rusi tvrde da je dron narušio ruski vazdušni prostor i da su zato poletela dva aviona „Su-27“. Amerikanci tvrde da je bespilotna letelica bila nad neutralnim vodama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je američki dron leteo sa isključenim transponderima da bi bio neprimetan. Zato su dva lovca iz sastava ruske dežurne jedinice PVO dobila komandu da polete.

Po ruskoj verziji, američki dron je napravio nagli manevar i prekinula mu se veza sa komandom leta, pa je izgubio visinu na kojoj je leteo i strmoglavio se u more. U Moskvi kategorički tvrde da nisu koristili nikakvo oružje za obaranje drona. Osim toga, nisu bili ni u kakvom kontaktu sa američkim dronom.

Po američkoj priči, njihov dron se sudario sa ruskim „Su-27“, koji mu je povredio elisu, a pre toga je na njega sipao gorivo. Amerikanci tvrde kako je to poznata taktika Rusa da sipaju gorivo na protivničke dronove koji od toga gube visinu. „Njujork tajms“ piše da je dron krenuo iz baze u Rumuniji i da nije bio naoružan.

U zemljama nato IMA IH OKO 300

Američki dron koji je pao u Crno more američka armija koristi od 2007.  godine. Takvih letelica je napravljeno oko 300. Te dronove imaju i Velika Britanija, Turska, Francuska, Italija. Razmak krila je 20 metara, a može da razvije brzinu do 400 kilometara na sat. Njegov „plafon“ leta je 13 kilometara. U vazduhu može da bude 33 sata, a maksimalna udaljenost od centra kontrole je hiljadu i devetsto kilometara.

Tvrdi se da je bio udaljen od Krima oko 120 kilometara, ali Rusi navode da se približio njihovoj obali. Navodno je dron u sredu četiri puta leteo nad neutralnim vodama Crnog mora. Od početka marta 30 puta su američki dronovi bili na špijunskom zadatku. Ta vrsta dronova može da nosi rakete „helfajer“. U Pentagonu nisu hteli da kažu da li je bio naoružan.

Amerikanci ne žele da ostaci drona dođu u ruke Rusa, kazao je predstavnik Bele kuće, ali nije objasnio šta će preduzeti. Zbog incidenta, u Vašingtonu je pozvan ruski ambasador Anatolij Antonov koji je taj incident nazvao američkom provokacijom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare