ZA GODINU DANA 553 OSOBE POGINULE NA PUTEVIMA! MUP formirao Telo za bezbednost na putevima, ministar Gašić: „Uprkos kontrolama broj nastradalih je veći u odnosu na prethodnu godinu“

Čak 553 ljudi nastradalo je tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama na srpskim putevima, zastrašujući su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova! Crne brojke do kojih je došla policija tu se ne zaustavljaju, jer u redovnim kontrolama saobraćajne policije u istom tom periodu otkriveno je 1,3 miliona prekršaja!

Ovim povodom, na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom je predsedavao ministar policije Bratislav Gašić, formirano je Telo čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja na putevima u Srbiji i da pun doprinos zaštiti učesnika u saobraćaju.

– Zadatak ovog Tela čiji su članovi ministri svih relevantnih ministarstva je da inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti saobraćaja, usmerava i usklađuje aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja – saopštio je MUP.

Povećan broj stradalih na putevima Srbije

Ministar Gašić ukazao je da su prošle godine, i pored intenzivnih, svakodnevnih kontrola i preventivnog rada saobraćajne policije, na putevima u Srbiji stradale 553 osobe, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

– Trendovi smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda sporiji su od željenih, a dosadašnji rezultati nam ne daju za pravo da budemo zadovoljni – rekao je ministar Gašić i precizirao da ciljevi koji su projektovani Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020, nisu dostignuti.

.
.

Ministar je ukazao da se to posebno odnosi na broj stradalih osoba, upotrebu sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu, prekoračenja brzine i upotrebe zaštitnih sistema za decu.

Istakao je da će zbog svega toga formiranje i efikasnost Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kao najvišeg državnog tela za oblast bezbednosti saobraćaja, biti jedan od ključnih preduslova da dostignemo standarde evropskih, razvijenih zemalja u ovoj oblasti.

Ministarka pravde Maja Popović, koja je član ovog Tela, navela je da će Ministarstvo pravde sveobuhvatno i ozbiljno razmotriti sve predloge koje se odnose na pooštravanje kaznene politike u ovoj oblasti i predložiti najbolja zakonska rešenja u cilju poboljšanja trenutnog stanja.

Ipak, kako je istakla, samo pooštravanje kaznene politike ne može rešiti probleme, zbog čega je neophodno dodatno raditi na podizanju svesti svih učesnika u saobraćaju, kao i na najširoj prevenciji.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, precizirao je da su se dogodile 33.233 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 553 osobe.

Policija prošle godine otkrila 1,3 miliona prekršaja

Lakićević je naveo da je u odnosu na 2021. godinu broj saobraćajnih nezgoda smanjen za četiri odsto, što ohrabruje, ali da nikako ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je broj poginulih povećan za šest odsto.

„Posebno zabrinjava da je prošle godine na putevima u Srbiji poginulo 13 dece, kao i podatak da je svako četvrto lice koje je poginulo u saobraćajnim nezgodama mlađe od 30 godina“, kazao je Lakićević.

Naglasio je da je saobraćajna policija tokom prošle godine dala svoj maksimum u kontroli saobraćaja, otkrila više od 1,3 miliona prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja od 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Nekorišćenje pojasa i alkohol ključni krivci

Precizirao je da je među otkrivenim prekršajima 195.000 bilo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a više od 63.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Plastično objašnjeno to znači da je u proseku dnevno na srpskim putevima bilo 172 pijana vozača!

„Isključivo represivne mere ne mogu da daju pozitivno stanje bezbednosti saobraćaja. Neophodan je aktivan doprinos svih subjekata, porodice, predškolske ustanove, škole, ministarstava, agencija. Punim doprinosom svih stvorićemo uslove da podignemo bezbednost saobraćaja na viši nivo i približimo se razvijenim zemljama Evrope“, kazao je načelnik Uprave saobraćajne policije, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare