OGLASIO SE SRPSKI VUK SA VOL STRITA NAKON BANKROTA AMERIČKE BANKE! Stiže kriza kakvu svet nije video 50 godina?! POMENUO I PUTINA

Broker Vladimir Đukanović, poznat kao srpski vuk sa Vol strita, navodi da će se kriza koju je izazvalo zatvaranje američke banke Silicijumske doline (SVB) neminovno proširiti i na Evropu.

Takođe navodi da očekuje da će mnoge finansijske institucije platiti cenu zbog visoke inflacije.

– Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu – rekao je Đukanović.

Broker je objasnio da je razlog zatvaranja SVB povlačenje novca radnika iz IT sektora i startapa.

– U SVB je dosta IT radnika u Americi držalo novac, kao i dosta startapa, osigurano im je do 250.000 dolara i ko god je imao više para od toga biće u nekom problemu. Američki fond najavio je bailout. Biće neke pomoći – naveo je Đukanović.

Objasnio je da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija jer su tu držali novac ljudi koji se bave kriptovalutama i dodao da se ne zna da li će kriza biti sličnih razmera kao 2008. godine.

– Kad imaš visoku inflaciju ne možeš da nađeš kvalitetne projekte na kojima možeš da napraviš novac. Sama banka ulazi u problem jer pada cena obveznica koji oni drže – rekao je Đukanović, prenosi Kurir.

Dodao je da kad vrednost kolaterala (zaloga) opada, banka postaje nesolventna i nema dovoljno kapitala da pokrije ono što je izdala. Đukanović je objasnio da niko nije odgovoran za ono što se desilo u bankama u Americi već da je njihovo zatvaranje proizvod inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini.

– Sve ono što ja pričam je Putinova „veponizacija“ inflacije. Imate veliku inflaciju na svetskom nivou i roba ne može da stigne i cene konstantno skaču. Ja mislim da smo već ušli u inflantornu spiralu, što će biti problem, znači neće se rešiti za godinu-dve. Poslednji put kada smo imali tu situaciju sedamdesetih godina kriza je trajala više od 10 godina – rekao je broker.

Đukanović je naveo da centralne banke ne reaguju na celu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

– To je kao kancer u biološkom telu. Što brže reaguješ, što ga brže odstraniš, pre ćeš ozdraviti. Ako ga ne odstraniš zna se koja je sudbina – zaključio je Đukanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare