HRVATSKA SE NAORUŽAVA U POTPUNOJ TAJNOSTI: Zagreb nabavlja ovo MOĆNO ORUŽJE, vlada ZAKON ĆUTANJA! Poznat samo jedan detalj

Ministarstvo odbrane nabaviće dronove kamikaze za hrvatsku vojsku. Ovo je zaključak nakon jučerašnjeg predstavljanja dronova za ministra odbrane Marija Banožića i načelnika Generalštaba admirala Roberta Hranja.

Održana je prezentacija dronova samo za visoke predstavnike vojske i Ministarstva odbrane, bez prisustva civilnih medija.

U kratkom saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je „na vojnom poligonu testiran bespilotni avionski sistem hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova savremenih dronova kamikaza“, prenosi Kurir.

U saopštenju se pominje i izjava ministra odbrane Marija Banožića da su „dronovi kamikaze moderno oružje i sa mnogim vojskama pokazuju izvanredne rezultate u sticanju prednosti na bojnom polju. Nastavljamo sa opremanjem hrvatske vojske najmodernijim tehnologijama i razvojem sposobnosti“.

Uz saopštenje objavljene su i dve fotografije, ali ni na jednoj se ne vidi dron kamikaza. O svemu ostalom vlada potpuna tišina.

Nema podataka o tome ko je proizvođač dronova, čiji su dronovi testirani, koliko bi ih Hrvatska kupila, u bilo kom vremenskom periodu. Ovo je jedna od prvih informacija da Hrvatska vojska namerava da nabavi borbene dronove. Danas, HV ima nekoliko dronova Orbitec i nekoliko dronova Skilark koji se koriste za nadzor terena i izviđanje.

Dronovi Kamikaze postali su svetski poznati nakon upotrebe u Ukrajini, gde ih koriste obe strane u ratu. U principu, radi se o vođenoj raketi čija je prednost u tome što može da lebdi iznad područja napada do izabranog trenutka napada.

Mogu da nose oko 50 kilograma eksploziva, mali su i prenosivi i lako se lansiraju. Sjedinjene Američke Države su opremile ukrajinsku vojsku dronom Svičblejd 300 kamikaza, koji je težak oko 2,6 kilograma i može se nositi u rancu.

Veoma je jednostavan za postavljanje i lansiranje i može da leti 15 minuta brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sistem beleže položaj ili objekte neprijatelja.

Prilikom ciljanja cilja i dobijanja komande, dron može da ubrza do 160 km/h i da se sruši u određeno područje, eksplodirajući. Kamikaze bespilotne letelice postale su popularne jer se mogu koristiti kao krstareće rakete, ali su mnogo jeftinije. Procene govore da je njihova cena oko 20 hiljada dolara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare