UŽIVO! JOVANOVIĆ LIKVIDIRAO KOŽARA I HADŽIĆA: Svedok saradnik Hrvatin otkrio imena EGZEKUTORA NA KRFU

Bojan Hrvatin, svedok-saradnik u postupku protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je za sada optužen za sedam ubistava počinjenih u Srbiji, danas bi trebalo da nastavi sa svedočenjem pred Specijalnim sudom u Beogradu.

14.54 – Hrvatin nastavlja svedočenje

Sudija je pozvala Bojana Hrvatina da izađe za govornicu.

– Što se tiče optužnice sam završio, sada bih pričao o dešavanjima u kojima sam učestvovao, a nisu u optužnici. U julu, nekoliko dana pre atetnta na Krfu, sa braćom Budimirom i njihova dva druga sam od strane Marka Budimira pitan da li hoću da učestvujem u poslu i da je u pitanju 250.000 evra. Rekao je da će trebati neke ograde da se preskaču i pitao kako mi je ruka, jer je pre toga operisana. Odbio sam jer nisam mogao. Posle par dana sam pročitao u medijima za Krf, posle mi je potvrđno da je to to – rekao je Hrvatin.

On je naveo da je potom u septembru Dušan Jovanović, kog poznaje iz Centralnog zatvora, sa Markom Miljkovićem u bazi bio desetak minuta.

– Mijković mi je rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Posle nekog vremena smo opet sedeli u bazi, Miljković mu je rekao „zamisli kakvo bi iznenađenje bilo da si se sa Hrvatinom sreo na Krfu“, i da nisam ja tada mogao. Na skaju je imao nadimak DOM, rekao mi je i da bi iznenađenje bilo da sam sreo Vladu Vojinovića, koji je isto tada tamo učestvovao. Ja sam se posle hapšenja ove grupe viđao sa Vladom i Dušanom i ispričao mi je da je treći svedok saradnik Nikola Spasojević imao zadatak da im donosi hranu i sve što treba, i rekli su mu da su bili zabrinuti da će ih odati. Rekao bih, Dušan mi je rekao, da je bio i njihov drugar Dijaz, rođak visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana – otkrio je sve detalje ubistva na Krfu.

Potom je naveo da ga je posle ubistva Nikole Mitića, u avgustu, Belivuk kontaktirao i rekao mu da treba da treba da ide da preuzme 300.000 evra.

– Veljko i Marko su bili van zemlje, Miloš sa porodicom na moru i trebalo je Marko Budimir i ja da odredimo mesto da se nađemo, ja sam odredio park kod mostarske petlje, Srđan Lalić je trebalo da slika primopredaju. Belivuk mi je pisao posle par dana i rekao da će ovi koji treba da nam daju novac odrediti mesto i vreme, ali je ostalo da treba da uslikamo čoveka. Tog dana kada smo trebali da se nađemo da uzmemo novac, kamera i slikanje su otpali, pa smo se našli u stanu kod Lalića. Lalić je predložio da uzmem kameru naočare i sat kameru. Odlučili smo da nosim košulju, otišli smo do Novog Beograda, kupili sat i naočare u jednom stanu, otišli smo do Ušća da kupim košulju, odlučio sam da budem u teget varijanti, nosio sam svetlo plave patike i kačket. Stavili smo i kameru dugme, u drugo dugme, a sat je bila druga varijanta – nastavio je Bojan Hrvatin.

Kako je naveo, Belivuk je trebalo da mu javi kada je sastanak, kao i da su Marko Budimir i Srđan Lalić trebali da mu budu pratnja.

– Mesto gde smo trebali da se nađemo je Vero u Milutina Milankovića, auto kojim je trebao čovek da dođe je beli punto. Ja sam došao pola sata ranije, kada je došlo vreme da se vidim sa njim, okrenuo sam sat, kamera je bila na 12 časova, šetao sam da vidim da li je čovek došao. Dok sam šetao oko Vera, video sam tog belog punta sa crnim krovom, bila je i šifra koju sam trebao da mu kažem, bilo je ime nekog grada. Rekao sam mu šifru, izašao je iz kola, predao mi je dve sportske torbe. Veljko mi je toga dana, da napomenem, rekao da će biti 600.000 a ne 300.000 evra. Odatle sam po nalogu Veljka, taksijem trebao da odem do menjačnice u Cara Dušana, preko puta škole – nastavio je Hrvatin, prenosi Kurir

14.50 – Marko Miljković za govornicom

– Imam dve procesne stvari, prva je advokatica Mia Todorić, šta će ona ovde kada joj klijent Lalić nije tu. A druga je da predočite Hrvatinu izjavu koju je dao u istrazi i da li ostaje pri njoj. Mislim na izjavu koju je dao kao osumnjičeni 18. jula 2021. godine – zatražio je Miljković koji je potom u pratnji šestorice zatvorskih stražara vraćen u boks za optužene.

Sudija je potom navela da je Bojan Hrvatin okrivljeni saradnik i da mu je predočen iskaz koji je dao u tom statusu 16. novembra iste godine.

14.38 – Sudsko veće u sudnici

U sudnicu je ušlo i sudsko veće i počelo prozivnku optuženih, kako bi utvrdilo da li su svi prisutni kako bi suđenje moglo da se održi. Prvi je prozvan Veljko Belivuk, koji se javio sa optuženičke klupe, potom Marko Miljković a onda i ostali optuženi redom jedan za drugim.

Suđenju ne prisustvuje svedok saradnik Srđan Lalić, koji je završio svoje svedočenje i neće biti dovođen osim ukoliko bude potrebe da se ponovo ispita.

Sudija je pre odluke o nastavku navela da je veće izvršilo uvid u snimke sa sigurnosnih kamera.

– Veće nije uočilo da je Veljko Belivuk uputio uvredljive gestikulacije advokatu Vesni Golubović – obavestila je sudija, posle čega se za reč javila i adokatica Golubović, koja zastupa suprugu ubijenog Gorana Veličkovića.

– Ja ne znam kakav je položaj kamera i da li one mogu u svakom trenutku da snime okrivljenog Belivuka, ali mi je veoma važno da ponovim da ja nisam neko ko bi izmislio događaja. Ovo je nešto što je mene vrlo uznemirilo, važno mi je bez obzira da li je snimljeno, to se dogodilo. Ne samo Belivuk, već i ostali, upućivali su neprijatne konkludentne radnje i poruke, nama ali i svedocima saradnicima. Važno je da se zna da to nećemo tolerisati. Ja razumem Beliuvkovu poziciju, ponavljam, ono što sam rekla da se desilo, desilo se – rekla je Vesna Golubović.

Podsetimo, na prethodnom suđenju ona je izjavila da joj Belivuk upućuje poruke neprimerene sadržine sa optuženičke klupe, zbog čega je plakala u sudnici.

14.33 – Optuženi u sudnici

Optuženi su uvedeni u najveću sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, kao i njihovi branioci.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare