„Prvo poskupljenje gasa od 1. maja, drugog možda i neće biti“: Za ovoliko nam skače cena 

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, izjavio je danas da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, dok drugo poskupljlenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022. godine.

Dodao je i da ono zasigurno ne bi bilo dvocireno.

– Po računici Srbijagasa, zatim po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa – biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto – rekao je Bajatović Tanjugu.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.

– Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude – naveo je Bajatović.

– Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bismo u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne – kazao je generalni direktor Srbijagasa, napominjući da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbjagas želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika.

Napomenuo je da su „cene dobre i da treba da povećamo rezerve“, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

– Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare