STARA RATNA VARKA KOJA I DALJE PALI Rusi tvrde da su uništili više HIMARS-a nego što su ih Ukrajinci uopšte dobili, a evo šta je istina 

Rusija tvrdi da je uništila više raketnih bacača HIMARS nego što su SAD isporučile Ukrajini, iako nema nezavisnih dokaza da je ijedan uništen, a kaže da su uništeni i mnogi drugi primeri zapadne vojne pomoći Kijevu. Zapadne obaveštajne agencije i ukrajinska vojska, s druge strane, tvrde da je ruska vojska u većini slučajeva uništila mamce na naduvavanje.

Dodatni kredibilitet tim tvrdnjama daju češki mediji člancima u kojima pišu o lokalnoj kompaniji Inflatek, koja tvrdi da su najmanje trećina HIMARS-a koje su uništili ruski avioni i artiljerija u Ukrajini zapravo – njihovi proizvodi.

Predstavnik kompanije Vojtek Freser rekao je češkoj televiziji da Inflatek svakog meseca proizvodi oko 35 mamaca na naduvavanje za potrebe ukrajinskih oružanih snaga. Kompanija proizvodi mamce od sintetičke svile, a mogu se za kratko vreme naduvati na terenu uz pomoć električne vazdušne pumpe.

Kompanija ne proizvodi samo HIMARS na naduvavanje, već i niz drugih modela mamaca, od rezervoara do mlaznjaka. Njihova svrha je jednostavna – da nateraju Rusiju da svoju skupu i preciznu municiju rasipa na jeftine mamce. Većina mamaca je takođe opremljena uređajem koji zagreva vazduh unutar mamca, što čini da izgledaju kao pravo vozilo na infracrvenim senzorima.

– Ako nemam dvogled, gledam sa udaljenosti od 150 do 200 metara, ne mogu da vidim da li je to pravo oružje ili mamac – rekao je Freser češkim novinarima.

Izviđačke bespilotne letelice, avioni i helikopteri posmatraju neprijateljske položaje sa znatno veće udaljenosti, pa ne čudi što mamci uspevaju da prevare ruske vojnike, piše Jutarnji list.

Mamci na naduvavanje prisutni su u savremenom ratovanju decenijama – korišćeni su još u Drugom svetskom ratu, kada su saveznici koristili mamce u Britaniji kako bi pokušali da prevare nemačke izviđačke avione da napadnu pogrešne ciljeve.

I Rusija ima gumene mamce, ali su njihovi početkom ove godine postali predmet podsmeha na društvenim mrežama, jer su se pojavili snimci koji jasno pokazuju kako su se ruski lažni tenkovi izduvali.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare