Došao je u Pirot prvi put posle 80 godina, on je poslednji preživeli stravična ubistva u tom gradu 

U ponedeljak će biti održana svečanost na kojoj će ambasador Izraela u Srbiji porodici nekadašnjeg predsednika opštine Pirot Ljube Ljubenovića, koji je spasio Izraela Levija od sigurne smrti, uručiti veliko priznanje i titulu pravednika

Pre 80 godina, tokom Drugog svetskog rata, u noći između 12. i 13. marta, uhapšeni su pirotski Jevreji.Posle nedelju dana zatočenišva u Sokolani pirotske Gimnazije deportovani su u zloglasni logor Treblinka iz kog se niko nije vratio.  Tada su nacisti celokupnu pirotsku jevrejsku zajednicu – 178 žena, dece i muškaraca, deportovali iz Pirota ka logorima smrti. Izrael Levi, koji živi u Kanadi, doputovao je u Pirot prvi put nakon 80 godina, kako bi evocirao uspomene na stravični događaj.

Juče je organizovana šetnja građana poslednjom maršrutom kojom su nekadašnji sugrađani prošli kroz grad pred deportaciju u logor: od Sokolane do Železničke stanice. Šetnju je predvodio Izrael Levi, koji je poslednji preživeli u pogromu, a kojeg je jedinog kao dečaka od progona i stradanja spasio Ljuba Ljubenović sa porodicom, piše Jugmedia. .

Veoma uzbuđen pre šetnje i obilaska Sokolane, osamdesečetvorogodinji Izrael Levi je novinarima rekao da je nestvarno  biti ovde da mestu gde se pre 80 godina desilo nešto strašno divnim ljudima koji su ovde živeli.
„Ja sam danas ponosan da budem ovde, da odam počast i da se setimo tih divnih ljudi. Pamtim dve dame iz Pirota koje su brinule o meni, ćerka i supruga Ljube Ljubenovića. One su uvek bile sa mnom i davale mi groždje koje sam voleo.. Sećam se da je Ljuba Ljubenović za mene napravio klizaljke. Veoma je važno da se čuva ovo sećanje za buduće generacije koje dolaze, to je jedna opomena da se takve stvari više nikada ne ponove . Način na koji se sećamo je kroz muzeje koji postoje širom sveta , sećamo se Holokausta a u Izraelu postoji dan sećanja na holokaustas“, rekao je Levi.

U šetnji su, porede Levija, gradonačelnika Pirota i drugih gradskih funkcionera, bili i učenici i građani koji su od Sokolane pirotske Gimnazije u šetali do Železničke. Simbolično su položili karanfile na pruzi na mestu odakle su deportovani pirotski Jevreji na put bez povratka.


Komemoracija povodom 80 godina od stradanja pirotskih Jevreja biće održana u ponedeljak, 13. marta od 11 sati. Medalja pravednika među nacijama u ponedeljak se posthumno dodeljuje Ljubi Ljubenoviću, a medalju će ambasador Izraela uručiti unuku Ljube Ljubenovića. Ovim povodom, gost Pirota u ponedeljak će biti i gospodin Efraim Zuroff, direktor Simon Wiesenthal Centra u Jerusalimu. Ceremoniji će prisustvovati i ambasadorka Kraljevine Švedske, Annike Ben David, kao i politički savetnik Ambasade SAD-a. Očekuje se i dolazak predstavnika Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom iz Narodne skupštine RS. Među prisutnima će biti predstavnici mnogih jevrejskih opština iz Srbije i regiona.

U 12 sati je protokolom predviđeno okupljanje kod spomen obeležja Davidova zvezda u Jevrejskoj ulici a u 12.15 počinje molitva za mrtve Kadiš koju će predvoditi vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Nedelja sećanja na pirotske Jevreje obeležava se u organizaciji Grada Pirota, Udruženja istoričara Pirota, Istorijskog arhiva u Pirotu, Jevrejske opštine Niš i Galerije “Čedomir Krstić”.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare