„Hteo je da se ubije, ja sam mu otela pištolj“: Surova ispovest Kosovke devojke bez koje je ostala Srbija

U jednoj od ispovesti ispričala je kako su junaci od svega 19, 20 godina izgubili živote za domovinu

Slavica Popadić, poznata i kao kosovka devojka koja se 1998. i 1999. godine hrabro borila na Kosovu, preminula je, a njene teške i bolne reči o svemu što je videla tokom rata, ostaju kao lekcija i opomena.

U jednoj od ispovesti ispričala je kako su junaci od svega 19, 20 godina izgubili živote za domovinu, ali i kako su je NATO avioni, suprotno Ženevskoj konvenciji, raketirali dok je previjala ranjene vojnike.

– Mnogo je teško kada vidite ljude koje poznajete, vidite čoveka koga znate i samo par sati kasnije njega više nema. On je ostao bez glave i njegov rođeni brat je gledao kako to izgleda – pričala je tada Slavica, pa nastavila:

– Drugi oficir, pridodat našoj jedinici, je ostao bez donjeg dela vilice. Poklonio mi je šibicu koju čuvam i dan danas. Hteo je da se ubije, ja sam mu otela pištolj. U jednom trenutku sam shvatila da je to Munjić Saša, jedan potporučnik, nije imao vilicu, ždrelo je virilo… – prisetila se.

Sve je to, kaže, moralo da se preživi.

– Kada sam išla da izvlačim ranjene i mrtve, moj vozač je bio u jednom kanalu. Ranjen u leđa. Pokušala sam da ga previjem, nadletali su avioni, a ja sam se bacila na njega sa ogromnim znakom Crvenog krsta. Avioni su me raketirali i mitraljirali – ispričala je tada.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare