VUČIĆ UŽIVO Srbija se nikad neće saglasiti sa članstvom Kosova u EU, a Rusija, Kina i drugi će je u tome pratiti 

Miroslav Lajčak je danas bio u Prištini i po izjavama nakon sastanaka ne vidim da je napravljen napredak. Siguran sam da je Kurti odlučan da ne formira Zajednicu srpskih opština, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– U ponedeljak Lajčak stiže u Beograd, sa njim ću provesti dva dana i pokušaćemo da pronađemo put ka normalizaciji odnosa- dodao je Vučić gostujući u „Ćirilici“ na TV Hepi.

Govoreći o Kurtiju i njegovoj odluci da ne formira ZSO, Vučić kaže „da mu je lako da to učini pokazuje i današnja odluka o ukidanju viza za gradjane tzv. Kosova“. On je dodao da iz mnogo razloga „nemamo ništa protiv tog ukidanja viza i da bi trebalo da se radujemo toj odluci.

– Ali, trenutak u kojem se to dešava pokazuje da oni, ne samo da nisu spremni da izvrše pritisak, već je to ohrabrivanje Kurtija da nastavi poliku neispunjavanja sopstvenih obaveza – kazao je Vučić.

On je naglasio da je ovo veoma težak trenutak za nas.

– Mi nemamo ni 10 metara da prođemo, a da oko nas nije NATO. Razne neznalice govore o ovome, a ne znaju činjenice. Dalje, u momentu kada besni rat u Ukrajini, naša priča o terirorijalnog intergitetu je tu. Niko od državnika iz Srbije nije pisao plan, već moćnici sa Zapada i Amerika ga je podržala – rekao je on.

– Ne pada mi na pamet da potpisujem kapitulaciju Srbije – naglasio je Vučić, dodajući da on zna svaki detalj, svaku sitnicu plana.

– Ja najbolje znam koliko je loš, ali moramo da razumemo i okolnosti i zašto je važno da ostanemo u pregovorima. Neće biti ne samo kapitulacije ni predaje, nedvosmisleno sam im stavio do znanja, i niko nije mogao da kaže da lažem – neće se Srbija saglasiti po pitanju ulaska Kosova u UN – naveo je predsednik. 

On je naveo da najviše brine za budućnost.

– Ovi koji glume da su zabrinuti, jesu i tužni zbog toga što ništa nisam potpisao u Briselu, a tako su se nadali tome. Kako nisam potpisao ništa postali su naglo zabrinuti, jer nemaju šta drugo da ponude građanima Srbije. A šta da ponude? Manje od 3 dana bi im trebalo da unište državu. U ovakvom trenutku samo je važno da sačuvamo Srbiju i njenu budućnost. Mi moramo da na ozbiljan način pristupimo pokušaju pomirenja sa Albancima, da damo sve od sebe, a ja nisam preterani optimista, znajući ko je na drugoj strani, znajući da svakoga dana maltretiraju Srbe… Kurti će svoj spas i izlaz u svemu videti samo u napadima na Srbe i u daljim provokacijama -rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu i UN, Vučić je rekao:

– Da li vi stvarno verujete da će bilo koja članica Saveta bezbednosti ako Srbija kaže da je saglasna sa ulaskom Kosova u UN da kaže ne? Neće nijedna. Ali Srbija to neće da kaže, neće ni Rusija, ni Kina, niko drugi, nego će da prate Srbiju. Ali odmah da vam kažem, Srbija to neće da uradi. Da bi svima bilo jasno – naveo je predsednik. 

Govoreći o ekonomiji, Vučić je rekao da je naša stopa javnog duga zaključno sa februarom 50,8 odsto, a da je stanje u budžetu nam je takvo da je deficit u prva dva meseca samo 9 milijardi. 

– Finansijski stojimo dobro, imamo oko pet milijardi para na računu. Sve smo to uspeli zahvaljujući ozbiljnoj politici, gde nismo psovali majku ni Rusiji ni Evropi. U takvoj državi nema mesta za neodgovornost i za avanturizam, neozbiljnost. Avanturizam je moguć kada stvarate državu, ali država jednom stvorena avanturizam nikada više ne trpi – naveo je predsednik. 

UDARNA VEST.rs


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare