VUČIĆ OSNIVA NARODNI POKRET – KOGA ĆE SVE POKRENUTI? Zauzima prostor u političkom centru i pokušava da odgovori na OVA DVA GORUĆA PITANJA 

Za tri dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće ono što je najavio pre više od šest meseci: fomiranje Narodnog pokreta za državu Srbiju. Najavljen je kao „blok pristojne Srbije“, a analitičari ocenjuju da će biračima pokušati da odgovori na dva najvažnija politička pitanja: rešavanje kosovskog problema i odnosa sa Rusijom.

Vučić će 11. marta započeti obilazak Srbije tokom kojeg će tražiti podršku za formiranje Narodnog pokreta za državu Srbiju. Početna tačka biće najverovatnije grad na jugu Srbije – Vranje.

Ko bi mogao da uđe u Narodni pokret za državu Srbiju?

– Činiće ga SNS i njihovi tradicionalni partneri, izvestan broj ljudi koji nisu bili u strankama, pojedina udruženja i organizacije. Ne očekujem da se priključe veće stranke i političari, a posebno ne one koji su u opoziciji. Time rizikuju budućnost, mogli bi da računaju da će izgubiti identitet. Ujedno, ovaj potez može da bude način kojim će se Vučić povući iz SNS i postati lider Pokreta, modalitet kojim se amortizije podrška desnici i potencijal koji ona ima na temu Kosova – kaže za „Blic“ Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Čim ga je Vučić 30. avgusta prošle godine najavio, dao je i skicu Pokreta: neće naginjati ni ka Istoku, ni ka Zapadu.

– Važno će biti da formiramo blok normalnosti i pristojnosti. Ne mislim nacionalno, već i građanski, i nacionalno, i blok pristojnosti koji će da se suprostavi i jednima i drugima – poručio je Vučić.

Vladimir Pejić, izvšni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor Plus“, stvaranje Narodnog pokreta vidi kao stvaranje neke vrste narodnog jedinstva o ključnim pitanjima.

Klačar podseća da je rađanje Narodnog pokreta isprovocirala tadašnja situacija u zemlji: bilo je tenzija oko Evroprajda, očekivala se teška zima, hvatanje u koštac sa ekonomskim i energetskim pitanjima…

– Momenat je pažljivo odabran. Kosovska dinamika nalaže da svaka stranka, a pogotovo vladajuća, vodi računa o tome šta birači misle. Ovo je način da Vučić pruži odgovore na strahove i nedoumice svojih glasača. Drugi razlog je što je Srbija, obrni-okreni, blizu izbora. Ostalo je, čini se, nekih godinu dana do novog glasanja. To možda zvuči kao dug period, ali uz dve teme, Kosovoi odnos prema Rusiji, svakoj stranci odgovara da ima dugu komunikaciju sa biračima, a ne da daje objašnjenja u kampanji – kaže Klačar.

Šta će biti sa SNS?

Pejić ističe da je stvaranje Narodnog pokreta za državu Srbiju donekle ribrending SNS, ali da Vučić gleda unapred.

– Vučić je nadmašio SNS i gleda da povuče potez adekvatan svojoj popularnosti – kaže Pejić.

Klačar smatra da će posledice po SNS zavisiti od brzine kojom će se Narodni pokret razvijati.

– Ako bi postajao masovan, onda će SNS imati manje uticaja, ali će svakako i dalje biti stožerna organizacija unutar Narodnog pokreta. Istina, izgubiće na uticaju jer će se politička moć seliti sa onim koji ima najveću podršku, a to je Vučić – kaže Klačar.

Na pitanje ko bi na političkoj sceni mogao da strahuje od osnivanja Narodnog pokreta i iz čijeg bunara bi mogao da zahvati birače, Pejić kaže da „uglavnom svi gledaju da uzmu od SNS, a ne obrnuto“.

– Čini mi se da je cilj Narodnog pokreta da odbrani birače koje ima, a manje da uzme od ostalih stranaka. Politički ugrožava sve one stranke koje su nacionalno orijentisane – kaže Pejić.

Kako Vučić vidi Narodni pokret za državu Srbiju

Vučić je krajem avgusta prošle godine, govoreći o mogućem stvaranju novog pokreta, istakao da eri u društvenih mreža i sukoba velikih sila „preko naših leđa uvek strada normalna Srbija“.

– Jedni će reći, ako ne krenemo isključivo na Zapad i ne okrenemo se od Istoka, da se odričemo modernizma, napretka i ekonomskog blagostanja, i da je to važno za Srbiju. Drugi će reći, ako ne vežemo svoj mali čamac uz veliki ruski brod, propala je Srbija i ne možemo da se odupremo satani. Ali, da li tu ima srpskog interesa? – zapitao je Vučić.

Vučić je istakao da svi imaju svoje političke strane i da je zato važno da se formiraju pokreti u centru, „jedni malo desno, drugi malo levo“, koji su za Srbiju i koji nemaju gazde u inostranstvu.

– (…) Koji vole ovu zemlju više od svega i neće ljubav prema svojoj zemlji da dokazuju ljubavlju prema drugoj zemlji – rekao je Vučić.

Vučić je kazao da ta borba neće biti laka „zato što svi ti koji napadaju Srbiju se zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije“, kao i da „razume strance koji imaju tu svoj interes“, ali da ne razume domaće političare i stranke koji se direktno bore protiv interesa Srbije.

– Važno će zato biti da formiramo blok normalnosti i pristojnosti: Srpski blok. Ne mislim nacionalno, već i građanski, i nacionalno, i blok pristojnosti koji će da se suprostavi i jednima i drugima – rekao je tada Vučić.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare