SLEDI NAGLI PAD TEMPERATURE: Zima se otegla, oluje će danima praviti haos širom Srbije, topla odeća će nam još biti potrebna 

Početak marta doneo nam je veoma promenljivo, ali i relativno toplo vreme, a takva situacija nastaviće se i u narednom periodu.

S obzirom na aktuelnu sinioptičku situaciju narednih dana očekuje se veoma nepovoljna biometeorološka situacija što se može veoma loše odraziti po zdravstveno stanje ljudi.

Srbija je ovih dana pod uticajem veoma snažnog ciklona sa severa Evrope. Ovaj ciklon nad našim područjem uslovljava izražena južna visinska strujanja pa do našeg područja stiže veoma topla vazdušna masa. Istovremeno, vazdušni pritisak pod uticajem ciklona je u padu i biće narednih dana ispod normalnih vrednosti. Očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, a od četvrtka i veoma česta pojava pljuskova sa grmljavinom, navodi Telegraf.

U četvrtak i u petak duvaće i jak jugozapadni vetar, koji će imati fenski efekat i dodatno zagrevati vazduh.

Dakle, visoke temperature za ovo doba godine, nizak vazdušni pritisak, južni vetar, fenski efekat vetra i pojava pljuskova, odraziće se narednih dana veoma nepovoljno na biometerološku situaciju. Kod mnogih osoba očekuje se pojava glavobolje, nervoze, nesvestice, razdražljivosti i pospasnosti, a posebno bi bili ugroženi ljudi sa hroničnim bolestima. Shodno očekivanom vremenu, narednih dana loše bi se podjednako osećale i zdrave i bolesne osobe.

Ovakve vremenske neprilike idealne su i za pojavu virusa i gripa, a preporučuje se često provetravanje prostorija.

Koliko je vreme nepovoljno ovih dana govori i podatak da su maksimalne temperature za sedam do 10 stepeni više od proseka, a prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od osam do 12 stepeni.

Veoma nepovoljna biometerološka situacija nastaviće se sve do kraja polovine marta jer će veoma toplo vreme smenjivati prolazna zahlađenja i nagle promene meteoroloških parametara.

Jedno takvo zahlađenje očekuje se već u subotu. Biće propraćeno prodorom hladnog fronta, koji će do kraja dana sa severa da uslovi prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa će doći do pada temperature i za više od 10 stepeni u kratkom vremenskom intervalu. Očekuje se nagli rast vazdušnog pritiska, a jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

U nedelju ujutro biće čak uslova i za slab mraz, naročito u predelima sa vedrim vremenom. Tokom dana biće prohladno, ali u skladu sa kalendarom, pa će i biometeorološka situacija naglo popraviti.

Ipak, to će biti kratkog daha, jer se od ponedeljka očekuje uticaj novog ciklona, uz okretanje vetra na južni, uz osetniji pad vazdušnog pritiska i osetniji porast temperature, pa će biometerološka situacija ponovo drastično pogoršati. Sredinom marta očekuje se novo zahlađenje i tako će se smena toplih i hladnih perioda smenjivati sve do kraja marta, a sve te nagle promene veoma loše će uticati na ljude.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare