MALIŠANI U PANICI POKUŠALI DA SE DOMOGNU PROZORA, PA STRADALI U TRENU Čitav grad zanemeo nakon požara: „Teško je preživeti tu BOL“ 

Kuća višečlane porodice oca D.I. i majke P.K. zavijena je jutros u crno, kada je kako se pretpostavlja varnica iz ložišta peći koja se loži na drva odjednom iskočila, zapalila prvo krevet i buktinja je zahvatila i decu na krevetu i okupljenu oko peći.

Nažalost dvoje mališana se nije spaslo, dvoje je preživelo a ostali su bili u školi.

Kuća koja se zapalila je u ulici Uska u Staroj Moravici. U požaru je nastradala devojčica D.I. rođena 2020. godine i dečak S.I. rođen 2021. godine, njih je buktinja zahvatila i nije im na žalost bilo spasa.

Otac i majka imali su osmoro dece, a bili su korisnici socijalne pomoći i jedva preživljavali u oronuloj kući, koju su dobili na korišćenje.

Porodica je muku mučila da izađe na kraj i da se prehrani, a za osmoro dece trebalo je svaki dan bar pet vekni hleba staviti na sto.

Već ujutro u 8 sati 20 minuta izbio je požar, lokalizovan je za oko 25 minuta, ali su tri prostorije potpuno izgorele. Kako nezvanično saznajemo od komšija, otac je bio u dvorištu kuće kada se požar naglo proširio.

-Najstrašnije što su tih dvoje malih, najslađih mališana nastradali. To boli i sve nas u Moravici, a kamoli porodicu. Iako imaju još šestoro dece, teško je preživljavati bol kad izgubiš decu, kaže nam jedan od komšija, vidno pogođen tom nesrećom koja se pogubno završila po decu.

Na zgarištu koje je ostalo i nagorelim zidovima kuće vidi se i spolja kako je kuljao crni dim.

-Otac navodno nije odmah primetio požar, dok dim nije počeo da kulja, a kažu da su se grejali na staroj peći, iz čijeg ložišta je iskočila varnica, koja je odmah pogodila decu i zapalila kuću, toliko smo čuli da pričaju susedi, kaže starija žena iz komšiluka. Policija iz opštine Bačke Topole vrši uviđaj, zajedno sa sektorom za vanredne situacije iz Subotice.

Susedi ove mnogočlane porodice kažu da su deca bila vesela i simpatična, da nisu nikada čuli da ima nasilja u porodici.

– Mi komšije smo znali da roditelji brinu o deci, iako je bilo teško. Više su živeli od socijalne pomoći, nego što je otac uspevao da zaradi, teška su vremena i za manje porodice, kaže žena iz komšiluka, dok većina ne rado govori o ljudima u toj inače mešovitoj sredini, gde žive meštani više nacionalnosti.

Iz Centra za socijalni rad su potvrdili da je ova desetočlana porodica, do juče koristila socijalnu pomoć već 13 godina, i da nisu imali nikakvih prijava za nasilje ili druge probleme.

Kako saznajemo, opština Bačka Topola će pomoći u zbrinjavanju porodice, obezbediće uslovan prostor za stanovanje i pomoći će da nekako porodica savlada bol za izgubljenom decom i da ih materijalno pomogne.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare