JEDINI ČOVEK KOJI JE IZMAKAO KLANU BELIVUK Prljavi policajac Mesaru slao slike Votke, najbližeg saradnika Luke Bojovića, pa mu otkrio ono što je znao samo MUP 

Veljko Banović Votka, koji slovi za čoveka bliskom Luki Bojoviću i škaljarskom klanu, jedini je čije ime se našlo na listi za odstrel klana Belivuk-Miljković, a uspeo je da izbegne smrt. Policajci Aleksandar Purković i Nikola Vračević su pribavljali poverljive informacije o suparnicima, među kojima je i Banović, i slali njihove fotografije Marku Miljkoviću.
U optužnici protiv prljavih policajaca Purkovića i Vračevića, u koju je „Blic“ imao uvid, navodi se da su kao deo kriminalne grupe Belivuka koristili svoj položaj i slali poverljive podatke o osobama za koje se grupa interesovala.

Miljković je slao naređenja Purkoviću, a zatim je preko „Skaja“ dobijao fotografije i informacije o suparnicima.

Između ostalog, na ovoj listi se našao i Veljko Banović Votka.

Ko je Banović – Na sahrani ga štitili neprobojnim kišobranima

Banović je poslednji put viđen u javnosti 2018. godine na sahrani Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića. Njegovo prisustvo je izazvalo mnoge reakcije, a on je viđen u pratnji telohranitelja koji su nosili neprobojne kišobrane.

Za Banovića je javnost čula 2007. godine kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova „zemunskog klana“. Tada je u njihovim stanovima pronađeno oružje, ali i falsifikovana dokumenta. Većina optužbi je pala u vodu zbog nedostatka dokaza, a Banović je na kraju osuđen zbog falš dokumenata. Tri godine kasnije teretio se i za krijumčarenje kokaina i heroina, pa je zbog toga osuđen na šest i po godina robije.

„Votka ima tetovaže 4S i Saša“

Septembra 2020. godine policajac Aleksandar Purković šalje Miljkoviću fotografiju belog papira na kojem piše: „Veljko Banović (Votka), ulica, auto nema, tetovaže iznad oba kolena“.

Zatim, policajac šalje fotografiju Veljka Banovića.

– Bio do pre 20 dana ovde izašao na Horgoš, nije ušao – navodi se u jednoj od poruka Purkovića koje su upućene Marku Miljkoviću.

Klan špijunirao Banovića i planirali ubistvo

Kako je otkrio okrivljeni saradnik Srđan Lalić na suđenju, klan Belivuk se povezovao sa Banovićem prvi put kada su oteli škaljarca Mila Radulovića.

Tada su uzeli Skaj od Radulovića i povezali se sa Banovićem. Nakon toga, Miljković je napravio lažni skaj nalog kodnog imena „Leon“, preko kojeg se Banoviću predstavio kao škaljarac.

– Miljković je od njega tražio sredstva za rat. Banović ga je tada spojio sa muškarcem sa nadimkom Zvonce (Milan Ljepoja) čovekom koji ima dosta ljudi za operacije i već je učestvovao u Ukrajini za pokušaj atentata na Zvicera – rekao je Lalić i naveo da su preko Votke došli do Ljepoje, koga su ubrzo potom namamili i ubili u kući u Ritopeku.

Kako je naveo Lalić, klan je pronašao kuću Banovića, zatim su otišli i opservirali područje, kao i merili sa koje udaljenosti mogu da pucaju.

Okrivljeni saradnik je video fotografije krišom uslikanog Banovića, na kojem se vidi kako sedi na terasi i puši cigaretu.

Klan je nameravao da ubije Banovića nakon ubistva Milana Ljepoje, ali su uhapšeni a Votka je uspeo da izmakne besu i surovosti klana Velje Nevolje. Na meti grupe su bili svi koji su im se našli na putu, a posebno osobe bliske suprotnom škaljarskom klanu.

Policajci Aleksandar Purković i Nikola Vračević, koji su optuženi zbog saradnje sa ozloglašenim klanom, mesecima su koristili svoj položaj i informacije koje su označene kao „strogo poverljive“ slali vođi klana Marku Miljkoviću.

Prema porukama sa Skaja, u koje je „Blic“ imao uvid, vidi se da su policajci bili veoma bliski sa Miljkovićem.

Jedni druge su nazivali „brat“, kao i da se „dopunjuju i pomažu međusobno“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da sud nakon završetka glavnog pretresa oglasi krivim policajce, te da Aleksandru Purkoviću izrekne jedinstvenu kaznu zatvora ne manju od 4 godine a okrivljenom Nikoli Vračeviću izrekne jedinstvenu kaznu zatvora ne manju od 2 godine zatvora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare