TURSKA OPOZICIJA IZABRALA KANDIDATA: Lider najveće sekularne stranke Kemal Kiličdaroglu izlazi na crtzu Erdoganu

Opozicione partije u Turskoj danas su odlučile da na predsedničke izbore izađu sa zajedničkim kandidatom, pa će se Redžepu Tajipu Erdoganu u maju suprotstaviti Kemal Kiličdaroglu, lider najveće sekularne stranke levog centra – Republikanske narodne partije.

Ankete ukazuju na tesnu trku u zemlji koja je veoma polarizovana posle dve decenije Erdoganove autoritarne vladavine, prenosi BBC.

Ocenjuje se da ekonomska kriza, praćena visokom inflacijom, i greške koje su napravljene posle katastrofalnog zemljotresa koji je usmrtio više od 46.000 ljudi, mogu doprineti da Erdogan bude mnogo ranjiviji nego na prethodnim izborima.

Nakon što je saopštena odluka šest opozicionih stranaka, veliki broj pristalica sedamdesetčetvorogodišnjeg Kiličdaroglua pozdravio je njegovu kandidaturu.

„Naš sto je trpeza mira, a naš jedini cilj je da zemlji osiguramo prosperitet, mir i radost“, rekao je Kiličdaroglu.

Poručio je i da će u zemlju vratiti parlamentarni sistem, nakon što je Erdogan 2018. godine dobio široka ovlašćenja i uveo predsednički sistem.

Republikansku narodnu partiju je stvorio osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk i najstarija je politička partija u zemlji, iako je van vlasti od devedesetih godina prošlog veka.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare