SIJAĆE ČAČAK KAO LAS VEGAS! Nakon nekoliko decenija menjaju se ulične dotrajale svetiljke NOVIM LED SIJALICAMA

Preko 11.000 led sijalica biće postavljeno na gradskom i seoskom području Čačka.

U Čačku je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije, koja će zameniti postojeće svetiljke sa natrijumovim, metal–halogenim i živinim izvorima visokog pritiska. Planirana je zamena 11.513 sijaličnih mesta, a ova investicija investira se iz budžeta Grada Čačka sa 360 miliona dinara. Rok za završetak radova je 100 dana, a garantni rok za ugrađene svetiljke je 10 godina. Prema idejnom projektu 7.137 LED svetiljki biće postavljeno na gradskom, a 4.376 na seoskom području. 

Ukalanjaju se stare sijalice i menjaju energetski efikasnom LED rasvetom, koja za petnaest procenata troši manje električne energije u odnosu na klasičnu sijalicu. Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, na taj način će se postići velika ušteda.

-Tokom decembra i januara nešto više od 43 miliona dinara dato je iz budžeta Grada za javnu rasvetu. Ovom zamenom uštedećemo veliki novac. Investicija jeste skupa, i novac koji ulažemo je ogroman, ali očekujemo da taj novac koji investiramo zapravo uštedimo zamenom rasvete tokom tri godine. Taj model je odličan za grad i imaćemo velike uštede, a potrudićemo se da i prihodi budu što veći– rekao je Todorović.

Ceo projekat je vredan 360 miliona dinara, ove godine odvojena je jedna trećina odnosno 120 miliona, dok će 2024. godine biti opredeljena druga trećina novca, a 2025. i treća, po 120 miliona dinara. 

Planirano je i postavljanje 547 novih LED daljinski upravljivih svetiljki u centralnim i najznačajnijim gradskim saobraćajnicama, kao i na javnim površinama. Takvih svetiljki u Čačku ima već 419, pa će sa dodadtnom rasvetom, JP „Gradac“ preko monitoring centra, upravljati sa 966 svetiljki. U svakom trenutku biće moguće njihovo podešavanje i uvid u funkcionisanje. Na sistem od preostalih 11.000 svetiljki, takođe je moguće naknadno ugraditi uređaje za daljinsko upravljanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare