„PRE NEGO ŠTO ODABERETE DOM ZA SVOJE NAJMILIJE, DOBRO SE RASPITAJTE“ Nadežda Satarić: Moraju se poštovati ovi standardi 

Narodni poslanik dr Zoran Zečević, visoki funkcioner Srpske stranke Zavetnici, u okviru porodične Poliklinike „Sveti Stefan“ u Aranđelovcu već više od decenije drži bez licence dom za stare.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović podržava napore državnih organa u ispitivanju nelegalnog doma u okviru Poliklinike „Sveti Stefan“, koja je u vlasništvu sinova narodnog poslanika i visokog funkcionera Srpske stranke Zavetnici dr Zorana Zečevića.

Kao što je Kurir već pisao, u okviru poliklinike već duže od decenije posluje i nelegalni dom za stare, za koji je Kuriru Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potvrdilo da bezuspešno pokušava da ga zatvori!

U periodu od 2008. godine kada je na ime dr Zečevića stiglo prvo rešenje o zabrani rada neregistrovanom subjektu na adresi Knjaza Miloša 30 pa do danas, na čelu pomenutog ministarstva promenilo se čak šest ministara.

O ovoj temi razgovarala je voditeljka jutarnjeg programa Redakcija Olja Lazarević sa gošćom u studiju Nadeždom Satarić, iz udruženja „Snaga prijateljstva“ Amiti.

Satarić je rastumačila šta treba da ima jedna klinika koja treba da pruža usluge starijima.

– Klinike moraju da pruže standarde koji su uspostavljeni pre mnogo godina. Svi koji su želeli da budu pružaoci usluga socijalne zaštite, mogli su da budu deo toga prema zakonu. Prvo, zgrada u kojoj se pružaju te usluge mora u potpunosti da budu tehnički osposobljena. Onda, da bude arhitektonski pristupačna, da kola hitne pomoći mogu da priđu, da postoji veličina sobe određene kvadrature, sve je precizirano. Adekvatna kupatila za žene, muškarce, lift i to su samo neki od uslova – naglasila je Satarić.

Ona je objasnila i u čijoj nadležnosti bi problem u konkretnoj klinici „Sveti Stefan“ potpao.

– Ako neko dođe ovde i kontinuirano boravi ovde to je kategorisano kao ustanova socijalne zaštite, odnosno ustanova koja pruža usluge osobama starije dobi. Ta licenca košta i košta održati taj standard – rekla je Satarić, naglasivši da Srbiji trebaju domovi za stare.

– Veoma je važno da srodnici koji smeštaju svoje stare, da pre nego što se opredele za neku ustanovu, da vide i raspitaju se o uslovima u domu gde će tu osobu smestiti – dala je savet Satarić, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare