BEOGRAD JE SPREMAN, DA LI SU PUTIN I ZELENSKI?! SRPSKA PRESTONICA JE JEDINI NEUTRALNI GRAD U EVROPI i idealna za rusko-ukrajinske pregovore – uz jedan uslov!

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman predložio je Beograd kao jedno od mesta na kojima bi moglo doći do rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora. Od ponuđenih lokacija u Evropi, srpski glavni grad mogao bi biti prvi izbor, pod uslovom da Srbija sačuva svoju neutralnost i ne prihvati tzv. francusko-nemački plan o Kosovu.

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da bi Srbija mogla biti među nekoliko zemalja koje su zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji u stanju da posreduju da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.

– Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje, a posle njega i mir. Neko tu mora da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to mogu biti Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija, o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska, o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak – rekao je Zeman.

Preduslovi za pregovore u Beogradu

Osnovni preduslov za Srbije kao posrednika u bilo kakvim pregovorima je da ne potpiše tzv. francusko-nemački plan za Kosovo, kaže za Sputnjik naučni savetnik u beogradskom Institutu za evropske studije i predavač na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose dr Stevan Gajić.

Ukoliko bi Srbija prihvatila taj plan, više ne bi bilo reči o bilo kakvoj neutralnosti već bi u potpunosti potpala pod zapadnu čizmu, ali ako se odupre, onda bi imala šansu za istinsku neutralnost. 

Drugi preduslov, odnosno jedina solucija u kojoj Rusija može biti pregovarač je vojni slom Ukrajine jer onda bi Zapad jednostavno pokušao da spasava sve što se spasiti može. Dok god Zapad bude imao ideju da u Rusiji može doći do prevrata ili da se ona može vojno slomiti, guraće ideju o nastavku rata.

– Ono što mislim da će poremetiti tu stvar su američki predsednički izbori koji dolaze i talas nezadovoljstava po Evropi koji će sigurno uslediti ove godine. Znači, politički problemi koji bi mogli da ih navedu da pokušaju bar da zaokruže Ukrajinu i ne izađu kao potpuni gubitnici, ne bi li bar deo problema skinuli sa vrata“.

Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima

Kad je reč o Milošu Zemanu, on je i ranije imao a i sad ima plemenite namere, ali Gajić smatra da njegov predlog sada nije relevantan, zato što je odlazeći predsednik, a i dok je bio u punom mandatu, bio je praktično disident u EU i NATO-u.

Po završetku rata, Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima, već će istinski pregovarati Rusija i SAD, a što se više budu približavali američki predsednički izbori, to će Amerikancima biti manje stalo do Ukrajine.

Gajić je uveren da će jedna od linija napada naBajdena unutar SAD, biti i umešanost njegovog sina u korupcionaške afere u Ukrajini, uz tezu da je američko angažovanje imalo veze i sa pokrivanjem afera Hantera Bajdena.

Beograd – jedini neutralni grad u Evropi

Uslov za eventualne pregovore je pobeda Rusije u ratu, pod uslovom da bi Zapad želeo pregovore a Rusija bude smatrala za shodno da treba pregovarati o bilo čemu i tad bi Beograd bio jedini neutralni teren u Evropi, smatra Gajić.

– Ako govorimo o Evropi, Beograd zaista ostaje kao jedina logična adresa.

Ukoliko bi se eventualni rusko-ukrajinski mirovni pregovori održali u Beogradu, to bi dalo određenu težinu Srbiji u međunarodnim odnosima i sigurno bi imalo pozitivne posledice po našu zemlju.

– U svetu koji je ponovo duboko podeljen opet se Beograd nalazi na toj granici. Na granici je i ima priliku, ali upravo zato što je na granici stalno smo pod pritiskom Zapada da nas usisa i da budemo njihova periferija. Što je potpuno suprotno od statusa neutralnosti koji je privlačan, dobar i zgodan zato što su sve strane zainteresovane da imaju mesto gde će se susresti. U suprotnom, postali bismo jedna duboka provincija, kao što su to postale Crna Gora ili Makedonija – zaključio je Gajić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare