„TURSKI TOK“ NA UDARU TERORISTA! Obaveštajne službe došle do šokantnih podataka

Mađarske obaveštajne službe su došle do pouzdanih saznanja da se sprema teroristički napad na „Turski tok“, koji bi imao katastrofalne posledice po zemlje koje se snabdevaju ovim gasovodom.

– Repriza sabotaže „Severnog toka“, ovog puta na jugu Evrope, značila bi potpuni prekid isporuke gasa iz Rusije. Pitanje je kome bi takav scenario više odgovarao: da li Moskvi, koja bi za to optužila Zapad i okrenula pogođene zemlje na svoju stranu, ili Americi, koja bi na taj način primorala te zemlje da se isključivo orijentišu na snabdevanje njenim tečnim gasom – kažu diplomatski izvori Srpskog telegrafa.

STRATEGIJA

Zbog toga je i turska kontraobaveštajna služba povećala mere bezbednosti, a mornarica pojačala kontrolu pomorskih delova energetske infrastrukture zemlje, uključujući neutralne vode. Formirana je čak i posebna jedinica.

Mađari su o svojim saznanjima obavestili i kolege u Srbiji, s kojima ugovaraju dalju strategiju, pa su mere bezbednosti podignute na najviši mogući nivo. Da se sprema pakleni plan, potvrdio je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je rekao da namerava s partnerima iz Beograda da preduzme mere za sprečavanje sabotaže.

– Miniranje „Severnog toka“ je bilo teroristički akt, nećemo dozvoliti takvo nešto i na gasovodima na kraku „Turskog toka“, kojim se ruski energent transportuje kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Ako su to uradili na severu, da gas ne bi mogao da dolazi iz Rusije u Evropu, onda isto mogu da učine i na jugu. Zajedno sa Srbijom smo jasno stavili do znanja da im to neće poći za rukom – rekao je Orban.

BIA NA NOGAMA

Alarmantna saznanja je s građanima još sredinom oktobra prošle godine podelio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povod je bio pokušaj miniranja „Turskog toka“ na teritoriji Rusije.

– Razgovarao sam s BIA, razgovaraću i s policijom da se dižu helikopteri zbog potencijalnih diverzija. Da je sabotaža u Rusiji uspela, ne znam šta bismo radili. To bi značilo da ne bismo imali struje jer ne bi radile gasne elektrane, TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve, koje su najveće u istoriji – rekao je tada Vučić.

On je obelodanio da naše službe čuvaju glavnu kompresorsku stanicu na gasovodu kod Velike Plane:

– Nadgledamo je i dronovima, kao i kod Pančeva i Gospođinaca, ali i mernih stanica Paraćin i Vrška Čuka. To je pet ključnih tačaka.

Popravka nemoguća zbog sankcija

Ako bi diverzija na „Turskom toku“ bila uspešno izvedena na dnu Crnog mora, taj kvar ne bi mogao da bude popravljen u dogledno vreme.

– Jedina koja ima tehnologiju za to je evropska kompanija „Allseas group“, sa sedištem u Švajcarskoj, koja je i izgradila podvodni deo gasovoda. Međutim, ona sada ne bi mogla da bude angažovana na popravkama zbog sankcija EU protiv Rusije – objašnjava stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

Međusobne optužbe zbog „Severnog toka“

Odmah posle diverzije na „Severnom toku“ počele su međusobne optužbe. Moskva je tvrdila da iza svega stoji Amerika, kojoj ne odgovara da se Evropa snabdeva gasom iz Rusije, dok su s druge strane stizale tvrdnje da je sabotaža bila pokazna vežba.

– Rusija možda upozorava i signalizira Evropi i Zapadu da je spremna da ošteti civilnu infrastrukturu. Napadi na gasovode danas bi mogli da nagoveste napade na podmorske kablove za prenos podataka sutra – navodi se u analizi na sajtu Centra za strateške i međunarodne studije.

Kristin Berzina iz nemačkog Maršalovog fonda podržala je tu tezu:

– Novi gasovod između Norveške i Poljske, koja pokušava da prekine oslanjanje na rusku energiju, veoma je osetljiva tačka. Rusija može da zastraši Evropljane aktom sabotaže jer, ako su u stanju da raznesu ove gasovode na dnu Baltičkog mora, mogli bi to da urade i s novim cevima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare