„PUTINOVA FLOTA JE KOD AMERIČKIH OBALA, NATO DIŽE UZBUNU!“ Britanska novinarka upozorila SAD i Evropu! „OVO POČINJE DA PLAŠI!“ Možete li zamisliti šta bi se dogodilo… 

Sastav ruske mornarice popunjen je podmornicama sposobnim da ugroze najvažnije strateške objekte Sjedinjenih Država ili kontinentalne Evrope, upozorava britanska novinarka Izabel van Brugen

Članice NATO-a dižu uzbunu zbog podmorske strategije ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrdi u autorskom tekstu za Njuzvik Izabel van Brugen

Tokom proteklih nekoliko godina Rusija je značajno povećala borbene sposobnosti svoje podmorničke flote. Sastav ruske mornarice popunjen je podmornicama sposobnim da ugroze najvažnije strateške objekte Sjedinjenih Država ili kontinentalne Evrope. Prema kolumnistkinji Izabel van Brugen, ono što se dešava počinje da plaši NATO. 

„Članice NATO-a sve više zvone za uzbunu zbog ativnosti podmorničke flote Vladimira Putina“, napominje autorka članka.

Ona navodi da Rusija ima jednu od najraznovrsnijih i tehnološki najnaprednijih podmorničkih flota na svetu. 

Mnoge podmornice ruske mornarice su sposobne da nose balističke rakete sa nuklearnim vrhom, koje su ključni element u strategiji odvraćanja. Rusija već dugi niz godina radi na unapređenju svoje podmorničke flote. Vladimir Putin je u decembru rekao da će Ruska Federacija nastaviti da se oslanja na izgradnju novih podmornica koje će osigurati bezbednost ruske države u decenijama koje dolaze. U potvrdu ovih reči, nedavno je objavljeno da će do kraja ove godine ruska mornarica biti popunjena sa dve podmornice, navodi Van Brugen.

Ona ocenjuje da na Zapadu primećuju da su ruski podmorničari visokokvalifikovani specijalisti, da tamo služe najbolji mornari. Takođe, prednosti ruske podmorničke flote uključuju raznovrnost podmornica. Na primer, „Belgorod“ je sposobna da lansira torpeda na nuklearni pogon, pored toga, postoje brodovi dizajnirani za obavljanje tajnih špijunskih misija.

„Možete zamisliti šta bi se dogodilo ako bi Rusi prekinuli transatlantske internet kablove – to bi imalo ogromne finansijske implikacije i ozbiljno ograničilo komunikaciju između Sjedinjenih Država i kontinentalne Evrope“,citira autorka Majkla Petersona, direktora globalne kompanije za geostratešku analizu RMSI.

Na kraju poznata novinarka zaključuje da je Putinova podmorska strategija veoma široka i globalna i da prisustvo visokotehnoloških podmornica omogućava Rusiji da ih rasporedi u blizini obale potencijalnog neprijatelja.

„Imamo indikacije da su nuklearne podmornice raspoređene kod obala Sjedinjenih Država, u Sredozemnom moru i drugde“, upozorava Izabel van Brugen. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare