LUDO VREME U SRBIJI! Toplo, pa dramatično pogoršanje, evo detaljne prognoze poznatog meteorologa za sledeću nedelju

Narednih dana sve toplije, sredinom nedelje i u njenom drugom delu lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno oko narednog četvrtka. Nešto izraženije, ali prolazno pogoršanje moguće oko 11. marta, ali bi sredinom meseca ponovo bilo relativno toplo. Posle 18.03. stoji signal za moguće izraženije pogoršanje i zahlađenje, navodi poznati meteorolog Marko Čubrilo u današnjoj objavi.

On daje detaljnu vremensku prognozu za naredni period.

„Danas će se preko našeg regiona premeštati vrlo slab, hladan, front koji će doneti prolazno pogoršanje i umeren, severozapadni vetar. Padavine će biti vrlo retke i slabe. Uveče razvedravanje te će noć ka ponedeljku biti dosta hladna i u ponedeljak ujutro će lokalno biti prizemnog mraza, a u planinskom delu regiona, posebno tamo gde još ima snega jutarnji mraz može biti i oko -6 stepeni Celzijusa“, navodi Čubrilo i dodaje:

„Od sutra ka nama počinje priliv sve toplijeg vazduha sa jugozapada koji će nam pristizati u prednjem (toplom) sektoru serije jakih ciklona koji će se velikom brzinom premeštati preko zapadne, severne i dela središnje Evrope. Kao posledica toga biće nestabilno uz povremenu pojavu kiše ili prolaznih pljuskova i to pre svega nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i severnim delovima regiona, stoji u prognozi“.

„Duvaće južni i jugozapadni vetar tako da će se sneg topiti i na višim planinama. Nešto jače ali prolazno pogoršanje bez bitnog uticaja na temperaturu je moguće u četvrtak kada bi moglo biti i izraženijih pljuskova i prvih grmljaviskih procesa u ovom proleću“, najavljuje Čubrilo.

Kako kaže, temperaturni minimumi će se kretati od +2 do +7 stepeni Celzijusa, a makismumi od +9 do +17, a lokalni i oko +20 stepeni Celzijusa, posebno u drugom delu nedelje.

„Nešto izraženije pogoršanje je moguće krajem naredne subote te bi u nedelju na kratko bilo malo hladnije uz maksimume od +4 do +10 stepeni Celzijusa. Već posle 12.03. ponovo osetno toplje, dok je oko 15.03. moguće novo pogoršanje“, nastavlja Čubrilo i zaključuje:

„Dugoročan trend na ansamble nizu ECMWF-a daje signal da bi posle 18.03. moglo uslediti jače pogoršanje i zahlađenje, a trenutno sličan signal daje i nepouzdani CFSV2 model. Videćemo šta će se dešavati posle 15.03. kada se taj datum malo približi, ali u narednih desetak dana pravo rano proleće uz smenu sunca i povremenih naleta kiše“, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare