U 100-oj godini umro novinar koji je izneo iz SSSR-a rukopis „Doktora Živaga“: Nakon što je to uradio Pasternak je dobio Nobela 

Italijanski novinar Serđo D`Anđelo koji je tajno izneo rukopis romana „Doktor Živago“, ruskog književnika Borisa Pasternaka, iz SSSR-a 1956. godine, umro je u 100-oj godini, saopštila je izdavačka kuća „Feltrineli“.

D`Anđelo je umro u svom domu u oblasti Lacija, navode iz italijanske izdavačke kuće koja je objavila ovaj ruski roman 1957. godine.

Serđo D`Anđelo se rodio u Rimu. Radio je kao novinar na radio-stanici u Moskvi 50-ih godina prošlog veka, gde je kasnije doveo i svoju porodicu – ženu Džulijetu i dvoje dece, prenosi Tas.

D`Anđelova kćerka Frančeska govorila je u intervjuu agenciji Ansa da se njen otac često viđao sa Pasternakom, te da je događaj sa iznošenjem rukopisa iz SSSR-a i objavljivanje Pasternakovog romana u Italiji od izdavačke kuće „Feltrineli“ opisao kao životnu avanturu.

Roman „Doktor Živago“ Borisa Pasternaka, koji je napisan u periodu od 1945. do 1955. godine, postao je svetska baština zahvaljujući prevodu na italijanski jezik i objavljivanjem prvi put u Italiji 1957. godine.

Pasternaku je za to delo godinu dana kasnije dodeljena Nobelova nagrada za književnost, koju je bio prinuđen da odbije.

Poslije smrti pisca, 1989. godine nagradu je u Pasternakovo ime primio njegov sin Jevgenije. 

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare