Sa decom istrčali na ulice, zgrade se ljuljale kao karton: Nišlije pamte jeziv zemljotres na današnji dan 

Niš je prošao bez većih

Zemljotres u Nišu

U Istorijskom arhivu u Nišu čuva se sećanje na to kako su Nišlije doživele zemljotres koji je na današnji dan 1977. godine u 20.23 časova pogodio Rumuniju.

Ostalo je zabeleženo da je epicentar zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale bi nedaleko od grada Vrančea, severno od Bukurešta i da je trajao oko jedan minut. U zemljotresu u Rumuniji stradalo je oko 1.500 ljudi, a u susednoj Bugarskoj još oko 120.

Niš je prošao bez većih posledica, žrtava nije bilo, dok je povređenih bilo više desetina. Povrede su mahom bile posekotine i uganuća usled paničnog napuštanja višespratnica, a neki su stanove napuštali i kroz prozore, pa su se tom prilikom posekli.

Prema pisanju niških medija, dužina i jačina potresa izazvala je paniku kod Nišlija koji su bosonogi sa decom u naručju i pohrlili na ulice. Nišlije koje su se zatekle u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da beže na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar. Mnogi su krenuli da beže iz grada automobila zbog čega su se na izlaznim saobraćajnicama i pumpama stvarale gužve, što je dodatno stvaralo paniku.

Mnoge Nišlije, naročito iz visokih zgrada na nekadašnjem Bulevaru Lenjina (sada Bulevaru Nemanjića) provele su noć van grada, kod prijatelja iliu svojim automobilima u parkovima. Za nekoliko minuta, ulice su bile krcate ljudima, a najdramatičnije je bilo na Bulevaru Lenjina gde se za par minuta na ulicama našlo više od 5.000 građana. U mraku, bez struje, posmatrali su zgrade kako se ljuljaju „kao da su od kartona“.

Jedan od građana Niša, Slobodan Ilić opisao je trenutke potresa: „Gledao sam televiziju kada je sve oko nas počelo da igra. Cveće u saksijama počelo je da skakuće kao da je oživelo. Odmah sam dohvatio decu i istrčao na ulicu“.

Nedugo posle potresa Štab civilne zaštite opštine Niš aktivirao je Štabove civilne zaštite u mesnim zajednicama čiji je zadatak bio da pomognu građanima i spreče paniku. Opštinski štab civilne zaštite je saopštio da je „prijavljeno oštećenje solitera u ulici Braće Tasković, u sobama bolnice za plućne bolesti u Кnez Selu i da je polomljen luster u robnoj kući „Pionir“ u Pobedinoj ulici“.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare