„RASPUTICA“ KVARI PLANOVE Ruska vojska se zaglavila u blatu kao Hitlerova: Putevi u Ukrajini pretvoreni u mulj, sve oči su uprte u OVAJ FRONT a nije kod Bahmuta

Ruske snage pojačavaju svoju ofanzivu oko Bahmuta, pokušavajući da opkole mali rudarski grad. U međuvremenu, kiša i rano prolećno otopljenje pretvaraju bojna polja istočne Ukrajine u blato, što bi moglo da uspori zamah obe strane.

Prolećno otopljenje, poznato kao „rasputica“, ima dugu istoriju kvarenja planova armija u ofanzivama na Ukrajinu i zapadnu Rusiju, jer pretvara puteve u blatnjave reke, a polja u neprohodne močvare.

– Obe strane ostaju na svojim pozicijama jer, kao što vidite, proleće znači blato. Dakle, nemoguće je ići napred – rekao je Mikola, komandant ukrajinske frontalne raketne baterije, u rovu u Donjecku.

Blatna sezona zaustavila je napredovanje Hitlerovih tenkova na Moskvu 1941. i često se smatra zaslužnom za spas sovjetske prestonice od nemačke okupacije.

– Rani deo proleća i otežaće planove ruskim napadačima, posebno pešadiji, jer će ih teško blato usporiti – rekao je Hamiš de Breton-Gordon, bivši komandant 1. kraljevskog tenkovskog puka.

Međutim, blato će bi moglo dodatno da oteža ofanzivu ruskih snaga koje se oslanjaju na brzo kretanje, dok se ukrajinske nalaze u rovovima. Kako piše britanski „Telegraf“, to će se posebno odraziti na rusku ofanzivu na Bahmut.

– Napad na Bahmut u blatu verovatno će dovesti do još većeg pokolja za Ruse – dodao je de Breton-Gordon.

Napad na Bahmut

U rovu, duboko urezanom u zemlju, komandir voda Volodimir rekao je da su njegovi ljudi spremni da deluju po svakom vremenu.

– Кada nam se da meta, to znači da moramo da je uništimo – rekao je.

Rusija pokušava da opkoli Bahmut i natera Ukrajinu da povuče svoj garnizon. To bi Moskvi dalo prvu veliku nagradu u više od pola godine nakon jedne od najkrvavijih faza rata do sada – nemilosrdnog ruskog napada koji je počeo u dubinama zime kada je tlo bilo zaleđeno.

– Neprijatelj neprestano uništava sve što se može iskoristiti za zaštitu naših položaja. Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji – rekao je u ponedeljak predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Rusija, koja koristi stotine hiljada rezervista koji su pozvani krajem prošle godine, pojačala je svoje napade na nekoliko lokacija duž fronta na istoku.


Zapadne zemlje kažu da je nekoliko ruskih napada propalo, ali da trupe ruskog predsednika Vladimira Putina sporo ali sigurno napreduju severno i južno od Bahmuta, dok pokušavaju da odseku ukrajinske snage unutar razrušenog grada, koji je nekada bio dom za oko 75.000 ljudi.

– Tamo se vode žestoke bitke. Кomanda čini sve što može da spreči neprijatelja da napreduje kroz našu teritoriju – rekao je za ukrajinsku televiziju portparol Istočne vojne komande Ukrajine Serhij Čerevatiji opisujući situaciju oko Bahmuta.


Sa svoje strane, Moskva je u ponedeljak saopštila da je uništila ukrajinsko skladište municije u blizini Bahmuta i oborila rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letelice. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi izveštaje.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare