„IMA TETOVAŽE 4S I SAŠA“ Otkrivamo za šta se sudi prljavim policajcima koji su radili za klan Velje Nevolje: Slali slike i adrese muškaraca koje su hteli da vode u klanicu u Ritopeku i sve to po naređenju JEDNOG ČOVEKA 

Policijskim službenicima Aleksandru Purkoviću i Nikoli Vračeviću sudi se zbog sumnje da su deo kriminalne grupe pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a policajci su koristeći svoj položaj proveravali suparnike klana i slali im poverljive informacije.

„Blic“ otkriva detalje optužnice i za šta se sve terete policajci koji su obavljali prljave poslove, kako bi pomogli grupi koja je monstruozno ubijala suparnike.

Policajac na Skaju bio „Šerif“

Policajci su „pali“ zahvaljujući otključanim porukama sa šifrovane aplikacije Skaj, koju su koristili istaknuti kriminalci misleći da niko neće otkriti njihov sadržaj. Klan Belivuk je preko Skaja slao uznemirujuće slike ubijenih suparnika i planirali su naredne likvidacije. Na Skaju su vodili svaki razgovor vezan za kriminalne aktivnosti, a u kojima su učestvovali i beogradski policajci.

– Od početka juna meseca 2020. godine pa do oktobra meseca 2020. godine, u Beogradu, okrivljeni Aleksandar Purković i okrivljeni Nikola Vračević, postali su pripadnici organizovane kriminalne grupe, protiv čijih se organizatora i pripadnika vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu, zbog postojanja opravdane sumnje da su vršili krivična dela teškog ubistva – navodi se u optužnici protiv policajaca.

Policajci su bili na vezi sa drugooptuženim Markom Miljkovićem, desnom rukom Velje Nevolje.

– Njihov zadatak je bio da obaveštavaju jednog od organizatora Marka Miljkovića o podacima koji su im bili dostupni u vršenju policijskih poslova u svojstvu ovlašćenog službenog lica MUP RS, kao i podacima sadržanim u informacionom sistemu MUP RS za fizička lica koja su pripadnicima kriminalne grupe bili od interesa, a što su sve okrivljeni činili, u kome su svi podaci označeni stepenom tajnosti „strogo poverljivo“ – navodi se u optužnici u koju je „Blic“ imao uvid.

Kako se dalje navodi, policajac Purković je koristio kodno ime „Šerif“, a Miljković „Kratos“.

Miljković je tražio od Šerifa da mu proveri tražene podatke i lica iz sistema MUP, a pretražene podatke je policajac slao Miljkoviću zvanom Mesar.

„Velja je pitao“

– Dana 02.06.2020. godine okrivljeni Aleksandar Purković je poslao više poruka Marku Miljkoviću u kojima ga obaveštava da je vlasnik vozila registarskih oznaka BG***, V.M. sa Uba, da se radi o vozili marke A8 „crna blinda nova“, kao i da je „to Velja pitao“, a koju informaciju je po nalogu okrivljenog Aleksandra Purkovića, proverio policijski službenik okrivljeni Nikola Vračević u aplikaciji „Pretraga vozila“, a zatim je dalje prosledio – navodi se.

Slao slike Vukićevića i proveravao šta vozi

U periodu od 03. avgusta do septembra 2020. godine Aleksandar Purković je po zahtevu Miljkovića prikupljao podatke o sada pokojnom Lazaru Vukićeviću, kojeg je monstruozno ubio klan Belivuk u kući u Ritopeku.

– Purković je putem poruke, poslao fotografiju Lazara Vukićevića, da bi dana 02.09.2020.godine po zahtevu Miljkovića, zatražio od policijskog službenika Nikole Vračevića da u sistemu MUP u aplikaciji „Provera vozila“ obavi proveru traženih tablica vozila, nakon čega o dobijenim informacijama ponovo obavestio Miljkovića porukom, da bi ponovo dana 07.09.2020.godine na zahtev Miljkovića, okrivljeni, policijski službenik Aleksandar Purković obavio provere i najpre poslao fotografiju Vukićevića, a zatim i poruke u kojima ga informiše: „Vlasnik je on, sad je dobar broj, prošli put nije bio dobar broj brat, on je vlasnik 1000 posto, polako i pametno i čuvaj se“.

– Dana 24.08.2020. godine policijski službenik Purković je po nalogu Miljkovića, u kome su svi podaci označeni stepenom tajnosti „strogo poverljivo“, u aplikaciji izvršio provere za lice Slobodan Kiprijanovski, te iz pomenute aplikacije izvukao fotografiju Kiprijanovskog, a zatim putem poruke, poslao je preuzetu fotografiju, a zatim i njegove lične podatke, ime oca, datum rođenja, adresu prebivališta, te ga obavestio i da je „čist“, da ih nema dvojica, kao i da će pitati „Vrača“ (policajac Nikola Vračarac) da probaju preko potraga – navodi se.

Odavali gde živi Veljko Banović Votka

– Dana 04.09.2020. godine, Purković putem poruke, poslao fotografiju na kojoj su na belom papiru hemijskom olovkom ispisano: „Veljko Banović (Votka), ulica, auto nema, granica nema ali je van zemlje, tetovaže iznad oba kolena, „4S“ i saša“, a zatim i fotografiju lica Veljka Banovića, a koje informacije mu je prethodno proverio policijski službenik Nikola Vračević istog dana, preko svoje pristupne šifre, da bi zatim tražene informacije napisao svojeručno na papir bele boje i predao Purkoviću, nakon čega Purković dalje obaveštava Miljkovića putem poruka na kriptovanom telefonu i aplikaciji Skaj:, „Do pre 20 dana bio ovde, izašao na Horgoš, nije ušao, iznad levog i desnog kolena ima tetovaže 4S i Saša“, te informaciju da je „Vrač“ proverio sve – navodi se u optužnici protiv prljavih policajaca.

Inače, Veljko Banović Votka je osoba koja slovi za blisku Luki Bojoviću, a da je klan pokušavao da ubije Votku pričao je i okrivljeni saradnik Srđan Lalić.

Lalić je na suđenju otkrio da su pratili Banovića, slikali njegovu kuću i planirali da ga ubiju, jer je blizak škaljarskom klanu.

Tražili Trajka

Zatim, Miljković je tražio i da se proveri izvesni „Trajko“, kojeg su okrivljeni saradnici Srđan Lalić i Bojan Hrvatin pominjali na suđenju klanu.

– Dana 16.09.2020. godine Purković, po zahtevu i naloga Miljkovića, došao do podataka za lice „Trajko“, zatim koristeći kriptovani telefon prosledio je više poruka Miljkoviću, u kojima mu traži bliže podatke za lice koje naziva „Trajko“, navodeći da ih ima 50, nakon čega se u cilju dalje provere identiteta lica, interesuje : „Je l on iz Kaluđerice i koliko godina ima“, navodeći da „traži“, da bi zatim u narednim porukama okrivljeni policijski službenik Aleksandar Purković prosledio Miljkoviću godinu rođenja traženog lica, zatim adresu, kao i informaciju da ima potragu za prevaru i da čeka sliku, da ima 100 krivičnih dela – Krađe, Teške krađe, Prevare, Pokušaj ubistva – navodi se.

Ime „Trajko“ je klan urezao na telu ubijenog navijača Aleksandra Gligorijevića Pukija.

– Piše „izdaja“ i „Trajko“. Pokazivao mi je slike kad su ga zasecali, pa dva korita puna pripremljenog mesa. Tada mi je rekao da je Gligorijević učestvovao sa Trajkom u atentatu na Belivuka. Rekao mi je i da su saznali da on stoji iza tog mogućeg atentata. Nije mi detaljisao – ispričao je Bojan Hrvatin.

Proveravali „Vračarce“

– Dana 19.08.2020. godine Aleksandar Purković je po nalozima i instrukcijama dobijenim od Miljkovića, putem poruke, poslao fotografiju Nikole Vušovića, a koju informaciju mu je prethodno proverio okrivljeni policijski službenik Nikola Vračević, dana 18.08.2020.godine, te je po dobijenim informacija iz pomenutnog sistema, okrivljeni, policijski službenik Aleksandar Purković obavestio Miljkovića da je informaciju: „Proverio Vrač, da je za njim 3. odeljenje raspisalo potragu“.

Zatim, u periodu od 12.09.2020. godine do 22.09.2020. godine Purković je po nalozima Miljkovića, u više navrata prikupljao podatke i informacije o licima Aleksandar Cenić i Vedran Ćurčija i prosleđivao dobijene informacije ozloglašenom Mesaru.

Obavestio ga je o „blindi“ koju vozi jedan od traženih muškaraca, ali se ne navodi za koje potrebe mu je ta informacija potrebna.

Zatim je poslao Miljkoviću fotografije kuća dvojice muškaraca.

– Dana 14.09.2020. godine Purković je poslao dve fotografije Nikole Kačarevića, fotografisane iz različitih uglova, da bi nakon toga Purković na Skaju potvrdio da je to Nikola Kačarević, te obavestio Miljkovića – navodi se.

Nikola Kačarević je uhapšen prošle godine kao član organizovane kriminalne grupe „Vračarci“, čiji je vođa Nikola Džoni Vušović u bekstvu.

I Šarac na Mesarovoj crnoj listi

– Dana 21.09.2020. godine okrivljeni Aleksandar Purković, po nalozima i instrukcijama dobijenim Marka Miljkovića, poslao je fotografiju lica Aleksandra Šarca uz poruku sadržine „Šarac“, a u cilju provere informacije koju im je preneo Purković vezanu za nestanak lica Strahinje Markovića kao i o izvršiocima tog krivičnog dela, a po prethodnom dogovoru sa Miljkovićem – navodi se.

Podsetimo, Strahinja Marković je jedan od nestalih mladića, čije ime se pojavilo na crnom spisku žrtava koje se povezuju sa klanom Belivuk. Automobil Markovića je poslednji put viđen ispred kuće Aleksandra Šarca.

Šarac je nekoliko meseci nakon nestanka mladića ubijen u TC „Ušće“ na Novom Beogradu, kada je upucan, a za njegovu likvidaciju se terete „Vračarci“.

Koje kazne prete prljavim policajcima?

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da sud nakon završetka glavnog pretresa oglasi krivim policajce, te da Aleksandru Purkoviću izrekne jedinstvenu kaznu zatvora ne manju od 4 godine a okrivljenom Nikoli Vračeviću izrekne jedinstvenu kaznu zatvora ne manju od 2 godine zatvora.

Podsetimo, klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića je uhapšen 4. februara 2021. godine, a terete se za sedam monstruoznih ubistava, otmicu, silovanje, kao i posed i prodaju oružja i droge. Pretpostavlja se da spiska žrtava surovog klana nije konačan.

Policajci Aleksandar Purković i Nikola Vračević su uhapšeni novembra prošle godine, a suđenje im je počelo prošle nedelje i postupak je odvojen od onog koji se vodi protiv klana Velje Nevolje.

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare