VESIĆ: Za devet gradova 1,4 milijardi dinara za razvojne projekte 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran vesić gostovao je jutros u jutarnjem prigramu na TV Pink.

– Na osnovu predloga Komisije doneo sam odluku o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i zapadu Srbije, kojima će ukupno biti dodeljeno 1,4 milijardi dinara iz budžeta radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata – rekao je Vesić. 

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, za devet gradova i opština, u okviru dva velika programa – integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i integralnog razvoja južne i zapadne Srbije raspisan je 4. januara.

– Za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri dodeljeno je 235 miliona dinara. Grad Čačak dobija 71,16 miliona dinara za izgradnju vidikovca na Kablaru, 3,74 miliona za parterno uređenje jezgra Ovčar banja, 27,5 miliona za projekat kapije dobrodošlice na ulazu i izlazu iz zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure i 32,5 miliona dinara za stazu na desnoj obali jezera Međuvršje. Za rekonstrukciju saobraćajnice sa odmaralištem i biciklističkom stazom, sa izgradnjom mosta opština Lučani od države dobiće 100 miliona dinara – izjavio je ministar Vesić.

On je dodao da doneo odluku ”o dodeli sredstava za sedam opština na jugu i zapadu Srbije u ukupnoj vrednosti od 1,16 milijardi dinara.

– Opština Lebane dobiće 194 miliona za projekat izgradnje Centra za posetioce Caričin grad, Leskovac dobija 77 miliona dinara za izgradnju regionalnog inovacionog start ap centra „Leskovac“. Opštini Bojnik za izgradnju amfiteatra na platou kod sportske hale u cilju razvoja turističko-obrazovnog kapaciteta, država će pomoći sa 36,4 miliona dinara, dok će Medveđi za rekonstrukciju i dogradnju Rimskog kupatila izdvojiti 151,3 miliona, a za Kulturni centar u Sijarinskoj banji 117,1 milion dinara – rekao je Vesić. 

Vesić je istakao da je njemu lično najdraži projekat, vredan 451,25 miliona dinara, za sufinansiranje projekta izgradnje saobraćajnog prilaza ka srednjovekonoj tvrđavi „Maglič“ i za izgradnju repliku srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajima. Ministar je napomenuo da je već u toku rekonstrukcije srednjevekovne tvrđave Maglič iz 13. veka. 

– Grad Prokuplje za uređenje kolovoza i trotoara u okviru regulacije Ulice Milena Jovanovića dobiće od države 48,5 miliona dinara, a za rekonstrukcije Ulice Arsenija Čarnojevića 73,1 milion dinara. Država će sufinansirati i izgradnju Vizitorskog centra u Đavoljoj varoši, u Kuršumliji sa 16,2 miliona dinara – rekao je ministar Vesić i dodao da su ”programi integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i južne i zapadne Srbije, deo su politike ravnomernog regionalnog zemlje, koja je ključna za dalji napredak Srbije”.

Vesić se zahvalio premijerki Ani Brnabić na podršci za realizaciju ovog programa.

Ministar je rekao da je na čelu Radne grupe za program integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure bila pomoćnica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije Tanja Popović dok je Radnu grupu za program integralnog razvoja južne i zapadne Srbije vodio državni sekretar Dragan Stevanović.  

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare