GRČKI SUDENTI IZAŠLI NA ULICE Raste bes u zemlji posle sudara vozova: „Ovo je zločin koji ne treba ZATAŠKAVATI“ 

Radnici na grčkoj železnici nastavili su danas štrajk i planiraju još protestnih skupova zbog železničke nesrece u Larisi u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, većinom studenata.

Udruženje železničara upozoravalo je godinama na lošu situaciju na železnici, ali to nikada nije shvaceno ozbiljno, saopštio je glavni sindikat grčkih železničara, zahtevajuci sastanak sa novim ministrom saobracaja, imenovanim posle nesrece sa mandatom da osigura da se takva tragedija nikada ne ponovi.

Sindikat je naveo da želi jasan raspored za sprovođenje bezbednosnih protokola na železnici, kao i odgovore kako je došlo do nesreće u Larisi, preneo je Rojters.

Planirano je da se operacija uklanjanja vagona koji su iskočili iz šina završi danas, rekao je zvaničnik vatrogasne brigade.

Planirana su još dva protesna skupa zbog železničke nesreće za danas u Atini – jedan oko podne, a drugi uveče.

Železničarima su se pridružili i grčki sudenti koji traže pravdu za svoje stradale kolege. Oni su se okupiliu centru Atine i drugim grčkim gradovima – Larisi, Volosu i Patrasu.

– Za decu u Tempiju, za njihove porodice i za nas. Ovo je zločin koji ne treba zataškavati, predstavljamo glas svih poginulih – navodi se u pozivu Studentskog koordinacionog odbora Atine.

Okupljeni nose crne balone i minutom ćutanja su odali poštu žrtvama nesreće.

U sudaru brzog putničkog voza, sa više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, poginulo je 57 ljudi.

To je najveća železnička nesreca u Grčkoj, a pre ove najveća je bila 1968. godine kada su poginule 34 osobe u nesreci u južnom Peloponezu.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare