BLAGE KAZNE ZA SAOBRAĆAJKE: Sudije uglavnom izriču od jedne do dve godine zatvora za jednog poginulog, A OVO JE MAKSIMUM

Maksimalna moguća kazna za vozače koji izazovu nesreću u kojoj drugo lice smrtno strada je do osam godina, ali kada se u obzir uzmu otežavajuće okolnosti, odnosno ako je vozač bio pod dejstvom alkohola ili opijata, ona može da ide i do 12 godina.

U sudskoj praksi u Srbiji slučajevi u kojima su donete presude s maksimalnim mogućim kaznama za ova dela jako retki, ali uznemirenje javnosti svakako je više puta ubrzalo odluku o pritvoru.

Očajne porodice

– Iako su ove maksimalne kazne zakonom propisane, u osnovnim sudovima za jednog poginulog uglavnom izriču kazne od godinu dana, a u višim dve godine – pojašnjava izvor Kurira.

Tako, neki primeri loše sudske prakse doveli su do očaja mnoge porodice u Srbiji, a slučajevi čiji su ishodi doveli upravo do velikog uznemirenja javnosti su pogibija četvorogodišnjeg Despota Mrđića u Zemunu krajem 2020. godine, Nikoline Janković (13) i majke osmoro dece Svetlane Kovačević (54) u Surčinu.

– Kazna vozaču autobusa smanjena je sa četiri na dve i po godine zatvora, a on je još i vraćen na posao i ponovo vozi autobus. Roditelji su sa pravom nezadovoljni, ali zakon je taj čija je regulacija neophodna – objašnjava izvor Kurira.

Ipak, druga muka muči Nikolininu i Svetlaninu porodicu, što vozači koji su njih usmrtili nisu ni pritvoreni.

– Treći osnovni sud odbio je da odredi pritvor Vujadinu D. (49) nakon što je kolima udario bračni par u Surčinu nakon čega je Svetlana preminula, a utvrđeno je da je bio u alkoholisanom stanju. Isto tako, pritvor nije određen ni vozaču koji je u Kragujevcu na pešačkom prelazu usmrtio Nikolinu – podseća izvor Kurira.

Prema rečima naše sagovornice, advokatice Vesne Golubović, sud kaznu odmerava u rasponu propisane kazne, zavisno od okolnosti, a u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

– Oni u obzir uzimaju postojanje konkretnih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, uz obavezno izricanje mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom. Pored stepena krivice, odnosa prema žrtvi i drugim okolnostima, sud će naročito imati u vidu raniju osuđivanost i eventualni povrat, u kom slučaju je isključena mogućnost ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma, dok je višestruki povrat osnov izricanja posebno oštre kazne, iznad polovine raspona propisane kazne – kaže Golubović.

Galiću 10 godina

U Srbiji, ipak, ima i primera dobre prakse, ali i to posle uznemirenja javnosti. Tako su Lazar Galić koji je na pešačkom prelazu na Karaburmi usmrtio dečaka Stefana Balića (9) dobio 10 godina zatvora, a Nemanja Stamenković (21) osuđen je na šest godina zatvora jer je svojim „audijem“ usmrtio Dejana Ilića (49) i dečaka Andreja Prenkljušaja (12).

– Apelacijom je Stamenkoviću smanjena kazna na šest godina, ali on se još vodi kao stariji maloletnik i kaznu šluži kaznu u zatvoru za maloletnike. Moguće je da su porodice žrtava ogorčene na ovakvu odluku, ali se u ovom slučaju uzima u obzir da Stamenković ranije nije imao nikakva krvična, ni prekršajna dela, a kažnjen je na zatvorsku kaznu preko pet godina – objašnjava sagovornik Kurira.

Javnost

Uticaj na odluku

Advokatica Vesna Golubović objasnila i da sud nikako ne sme da podleže pritiscima javnosti već je dužan da postupa objektivno i isključivo profesionalno, a da uznemirenje javnosti zakon predviđa jedino kao eventualni osnov za određivanje pritvora.

– Kod krivicnih dela zaprećenih kaznom većom od 10 godina zazvora, ili preko 5 godina kada je reč je o delu sa elementima nasilja koji su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti vođenje krivičnog postupka, sud može odrediti pritvor okrivljenom, a ovde nesumnjivo spadaju saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom – kaže sagovornica Kurira.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare