OVA BESEDA MONAHA ARSENIJA SE PREPRIČAVA: Opisao kako se ponaša onaj koji nosi porodično prokletstvo

Monah Arsenije, igumanmanastira Ribnica kod Mionica, besedio je na temu porodičnog prokletstva kojom se moderan čovek u današnje vreme retko bavi.

Većina naših predaka nekada je vrlo vodila računa da se ponaša uzorno, moralno, da dobro vraća dobrim i ne čini zlo.

Međutim, moderna vremena mnogo su toga promenila pa se o ovoj temi retko govori.

Međutim, monah Arsenije postojanje takvog nečeg ne dovodi u pitanje.

On kaže da taj neko ko se rodio s porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, „istina je da se od te porodice sklonio Bog“.

– Onaj koji je smiren on nosi Hrista u sebi. Neće moći svi da postignu taj ideal velikog posta, velikih podviga, velikog ideala – to je činjenica. Ali Hristos nije doneo to kao ideal – bdenje, glad, žeđ, molitva… Ideal koji je Hristos doneo je smirenje. Smirena spoznaja da sam slab čovek. I na taj način, „Ko se sam unizuje, taj će se uzvisiti“. Samim tim priznanjem sebi da sam slab, ograničen čovek, je već velika stvar – govori otac Arsenije Jovanović, prenosi Kurir.

Svima je dopušteno da kažu – ja ne mogu da postignem mnogo, prihvatam ono što je moja mera. A Luciferova mera je – uvek budi bolji od drugih, uvek budi iznad drugih, nikad se ne zadovolji i čak laži, odglumi da si bolji.

– I mi svi glumimo. Svi imamo uloge. Svi glumimo na Fejsbuku, postavljamo svoje najbolje fotografije, svoje najlepše misli. A onda kada upoznamo devojku u prirodi i vidimo da nije tako lepa, ili tako pametna kao što se prikazivala na Fejsbuku, kažemo „ti si mene prevarila“.

Jedan Srbin ne može da se pokori pametnijem sunarodniku. Iako zna da je on pametniji i bolji, on ne može da se pokori. I umesto da kaže „brate, ti si od mene sposobniji, vodi, ja ću biti uz tebe – bićemo jači zajedno“. Ne, mi ćemo se boriti dok ga ne oborimo. Mi ne dopuštamo boljima da nas vode.

– Lucifer ima široku paletu mogućnosti da nas prevari. I on to radi. Ali konačnu prevaru Hristos neće da dopusti. Nikad nas Lucifer neće prevariti ako mi to sami ne dopustimo. Bog hoće slobodnu volju. Neznanje se računa kao veliki greh. Nama je dato da se učimo celog života. Ako se nismo naučili Svetom pismu to je greh. Onda možemo biti prevareni. Zato, čuda su još uvek moguća.

– Kad čovek stekne ljubav u srcu, on onda voli sve ljude – to je veliki podvig koji se stiče kroz smirenje. Kroz veliki trud i to je taj ideal. Mi nosimo posledice od prvorodnog greha. Ne, nismo krivi zbog toga, ali nosimo posledice. Taj neko ko se rodio sa porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, istina je da se od te porodice sklonio Bog. Onda nastupa ta demonska sila koja tiraniše potomstvo. Počinju da se rađaju deca koja su nezgodna, namćorasta, neposlušna.

Monah Arsenija potom objašnjava:

„To dete ode od kuće postane kriminalac… To se dešava jer demonska sila stiče vlast i udara po onoj deci koja su ranjivija, osetljivija… Demon pristupa baš takvima koji mogu biti veliki. Da slučajno taj veliki ne bi čovečanstvo nagradili nečim velikim, Lucifer im pristupa i vodi ih na svoju stranu. Takvi ljudi postradaju i bivaju to što bivaju.“

Emisiju sa monahom Arsenijem vodio je Vuk Rosandić, pevač nekadašnje grupe „Ruž“, kog su tadašnje tinejdžerke obožavale, poznat po pesmama „Nemica“, „Moja zubarka“..

Monah Arsenije naglašava da Bog hoće slobodnu volju. Da mi nismo ni magarci, ni foke pa se na neznanje gleda kao veliki greh i da nam je čitav život dao da se učimo… Gospod neće dopustili da nas taj drugi prevari osim ako mi nismo rekli da, ako se nismo odrekli Sina Božjeg nego se svojom voljom poklonili zveri – luciferu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare