FBI OPTUŽIO KINESKU VLADU: Virus korone verovatno potiče iz laboratorije u Vuhanu

Kristofer Rej, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), izjavio je da je agencija na čijem je on čelu došla do zaključka da je pandemija koronavirusa „vrlo verovatno“ nastala kao posledica incidenta u Vuhanu, u laboratoriji pod kontrolom kineske vlade!

Sličnu pretpostavku je pre nekoliko dana iznelo i američko ministarstvo energetike.

Poreklo virusa

– Federalni istražni biro smatra već neko vreme da je poreklo pandemije vrlo verovatno vezano za incident u laboratoriji u Vuhanu – rekao je Rej za Foks njuz.

Njegova izjava usledila je nakon izveštaja dnevnika Vol strit džornal u kome se navodi da je ministarstvo energetike SAD s malom pouzdanošću procenilo da je pandemija nastala nenamernim curenjem virusa iz kineske laboratorije.

– Kina čini sve što može kako bi sprečila Sjedinjene Države i druge zemlje da saznaju više o uzročniku pandemije – dodao je američki zvaničnik. Rej je rekao da ne može da iznese puno detalja o proceni FBI, jer su to poverljive informacije, prenosi Kurir.

Američki obaveštajni krugovi i dalje imaju različito mišljenje o nastanku virusa. Neki smatraju da je do pandemije došlo prirodnim putem, tj. prenosom virusa sa životinje na čoveka.

Izveštaj SZO

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o poreklu virusa. Bivši američki predsednik Donald Tramp u više navrata je optuživao vlasti u Pekingu da su odgovorne za pandemiju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je demantovalo sve optužbe i poziva se na izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji ukazuje na prirodno poreklo uzročnika pandemije, a ne na curenje iz laboratorije. Ranije je utvrđeno da je virus prvo počeo da se se širi na pijaci sa morskim plodovima u Vuhanu, koja se nalazi na oko 40 minuta vožnje od laboratorije koja se bavila istraživanjem koronavirusa.

Zatvaranje bez rezultata

Amerika najgore prošla

Bolest kasnije nazvana kovid-19 počela je da se širi krajem 2021. godine, kada je u kineskom gradu Vuhanu registrovano više slučajeva atipične upale pluća. Virus se brzo proširio van granica Kine, izazivajući paniku i strah među ljudima širom planete.

Zbog toga su brojne države donele odluku o zatvaranju granica u bezuspešnom pokušaju da se spreči njegovo širenje. Prema poslednjim podacima, širom sveta je od kovida obolelo čak 679.997.652 ljudi, dok ih je preminulo 6.800.335. Pojedinačno, Sjedinjene Države su imale najviše zaraženih – 105.285.347, i preminulih – 1.145.661.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare