TODOSIJEVIĆU PRIŠTINSKI SUD POTVRDIO PRESUDU: Bivši ministar osuđen na godinu dana zatvora zbog izjave o Račku

Apelacioni sud doneo je rešenje kojim je potvrđena prvostepena presuda kojom je bivši ministar uprave i lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog „izazivanja mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti“, prenosi Telegrafi.

Todosijevića je Osnovni sud u Prištini osudio na godinu dana zatvora 19. oktobra 2022. godine, a u obrazloženju žalbene presude navodi se da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca, Nebojše Vlajića.

U žalbenom rešenju navodi se da su tvrdnje Tužilaštva u pogledu pogrešne i nepotpune provere činjeničnog stanja za koje tužilaštvo tvrdi da su prouzrokovale povredu krivičnog zakona, a koje se odnose na prekvalifikaciju krivičnog dela, neosnovane, piše Kurir.

Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je proglasio Todosijevića krivim za krivično delo iz člana 147. stav 1. KPRK.

Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

„Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje“, navodi se.

Ivan Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini, a branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu, čije je Veće odlučilo da vrati slučaj na ponovno suđenje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare