OPASNO! TEMPIRANA BOMBA U NAJVEĆEM SKLADIŠTU MUNICIJE U ISTOČNOJ EVROPI: Ako Kobasna eksplodira, svetu preti KATASTROFA!

Bivši vojni inspektorat Ministarstva odbrane Moldavije objavio je da su oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksplozive u sva skladišta oružja unutar otcepljene regije, uključujući skladište municije Kobasna, prenosi Kurir.

U slučaju da dođe do ikakve vojne operacije, to može izazvati katastrofalnu štetu u delovima Moldavije, Pridnjestrovlja i Ukrajine.

Zbog bezbednosnih pretnji, kompanija „Viz er“ obustavila je letove iz glavnog grada Moldavije – Kišinjeva, dok zabrinutost od novog vojnog sukoba raste.

Samo je vojni inspektorat izneo ovakve informacije u javnost, dok zvaničnici Moldavije na njih nisu reagovali.

Ipak, ranije je moldavski političar Anatolije Prohnici govorio upravo o skladištu municije Kobasna. Prema njegovim rečima, samo skladište je izuzetno opasna tačka obzirom na količinu municije koja se u njemu nalazi.

Ukoliko dođe do udara dronom, koji su sve češći na teritoriji Moldavije, Ukrajine i Rusije, šteta može biti neverovatna.

Još od početka rata u Ukrajini, u Moldaviji raste zabrinutost zbog skladišta municije u Kobasni, a neki veruju da bi tamošnje oružje moglo da se upotrebi u potencijalnom budućem vojnom sukobu.

Ministarstvo odbrane u Kišinjevu saopštilo je u petak da „nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost države”, nakon što je Moskva ponovo optužila Ukrajinu da priprema „invaziju” u Pridnjestrovlju i upozorila da bi svaka pretnja tamošnjim ruskim vojnicima izazvala adekvatan „vojni odgovor dela Rusije.

Šta krije Kobasna

Skladište municije Kobasna je veliko skladište municije koje se nalazi u selu Kobasna. Pravno i međunarodno priznata kao deo Moldavije u celini, nepriznata otcepljena država Pridnjestrovlje kontroliše selo i skladište municije i uskraćuje pristup međunarodnim posmatračima. Izuzetak su ruske vojne snage koje se nalaze u regionu od kraj Pridnjestrovskog rata 1992.

Trenutno je civilni pristup skladištu municije ograničen i samo ruske i pridnjestrovske vlasti imaju detaljne informacije o količini i stanju uskladištenog oružja. Skladište municije je stvoreno 1940-ih, kada je Pridnjestrovlje bilo pod bivšim Sovjetskim Savezom (SSSR). U to vreme je imao važnu stratešku vrednost.

Rusija: Reagovaćemo na svaki napad

Pre nekoliko dana, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se svaka akcija koja bude pretila njenim mirovnim snagama u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da nagomilava trupe blizu granice tog regiona.

„Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzmu nepromišljen korak“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju.

Ministarstvo je saopštilo na Telegramu da Ukrajina planira da izvede „operaciju lažne zastave“, navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju.

„Viz er“ obustavio letove

U jeku optužbi o potencijalnom napadu i eksplozivima u skladištu municije, mađarska niskotarifna aviokompanija „Viz er“ saopštila je da ce obustaviti letove za glavni grad Moldavije Kišinjev od 14. marta zbog zabrinutosti za bezbednost vazdušnog prostora.

Bezbednost putnika i posade ostaje prioritet „Viz era“ i zbog nedavnih dešavanja u Moldaviji i povišenenog rizika u vazdušnom prostoru te zemlje, doneta je odluka da se obustave svi letovi za Kišinjev od 14. marta, navodi se u saopštenju.

Moldavske vlasti za civilno vazduhoplovstvo saopštile su da je ta odluka iznenadna i za žaljenje.

„Viz er“ je naveo da ce uvesti dodatne letove iz rumunskog grada Jašija kao zamene, uključujuci i nove usluge za Berlin, i više letova za Barselonu, Milano, Bergamo, Bolonju, Rim, Dortumund, Larnaku, London i Trevizo.

Moldavski ministar inostranih poslova Niku Popesku rekao je u sredu da je Moldavija spremna za, kako je rekao, „pun spektar pretnji“, s obzirom na strahove da bi Rusija mogla da intenzivira pokušaje destabilizacije zemlje.

Pridnjestrovlje je proglasilo nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli.

Posle kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim „mirovnim snagama“ koje su još raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare