„EVROPSKI PREDLOG NIJE O MEĐUSOBNOM PRIZNANJU“ Eskobar o događajima iz Brisela i ZSO: Nadam se da Kosovo shvata da to MORA DA BUDE URAĐENO

Evropski predlog o Kosovu nije predlog o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa dve strane, kaže izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, pojašnjavajući poziciju Amerike kada je u pitanju sporazum oko koga su se juče u Briselu saglasili Beograd i Priština.

– Taj plan dotle ide, i mi ga podržavamo. Ali, to ne znači da ne želimo da sve zemlje regiona treba da priznaju jedna drugu i svoje međusobne veze veze. Ne tražimo da se menja nactr, ali nismo odustali od onoga što želimo da se desi na Zapadnom Balkanu – rekao je Eskobar na brifingu za medije iz regiona.

Kako je dodao, važno je da su obe strane „ušle u razgovore sa dobrom voljom“.

– Ne samo da na taj način idu ka mirnim i predviljivim odnosima, već to otvara vrata i za evrointegracije. Počećemo odatle, uz nadu da će obe strane ispunjiti svoje obaveze – kaže on, prenosi Blic.

Upitan da li će i kada biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), Eskobar ističe da je o obaveza.

– To piše u Briselskom sporazumu, a pojavljuje se i u ovom planu. Očekivanja su da će ona biti formirana onako kako je i potpisana. Naša pozicija je da ona treba da bude pobeda za obe strane. Očekujemo implementaciju – naveo je Eskobar.

Govoreći o ZSO i njenom formiranju, on ističe da je reč o obavezi, da je ona deo dogovora, i da je njeno formiranje „objektiva činjenica koju Kosovo treba da ispuni“.

– Pitanje je koliko brzo i kako će prištinska vlada to prihvatiti. Nadam se da Kosovo shvata da to mora da bude urađeno. Ne želim da govorim o rokovima, ali hoću da kažem da razgovori o implementaciji treba da počnu odmah – navodi.

Upitan da li smatra da će obe strane prihvatiti da sprovedu dogovor iz Brisela, on istiće da se tome veoma nada.

– Verujem da imamo sve da se to dogodi. Kada se to dogodi, to će „otključati“ benefite za obe strane, i za Srbiju i za Kosovo – objašnjava on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare