NAMERNO IZAVALI 12 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA! Evo šta su pohapšeni kriminalci radili! IMALI RAZRAĐENU ŠEMU da zgrnu milione

Kraljevačka policija uhapsila je 35 osoba zbog sumnje da su dve godine nabavljali polovne automobile sa kojima su namerno izazivali saobraćajne nesreće, a zatim su od osiguranja naplatili preko četri miliona dinara.

Akcija je sprovedena na teritoriji Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Čajetine i Jagodine, koju su sproveli Uprava kriminalističke policije – Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Kraljevu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u ovom gradu.

Dugo varali

– Oni se sumnjiče da su, u periodu od 2020. do 2022. godine, kao pripadnici kriminalnih grupa, po prethodnom dogovoru, nabavljali polovne automobile manje vrednosti, sa kojima su namerno izazvali 12 saobraćajnih nezgoda, a potom od osiguravajućih društava, za navodne povrede učesnika u nezgodama, u šest slučajeva naplatili osiguranje. Oni su, kako se sumnja, na ovaj način oštetili osiguravajuća društva za ukupno 4.478.930 dinara za koliko su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist – stoji u saopštenju MUP.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u osiguranju.

– Policija će protiv sedam osoba, osumnjičenih za ista krivična dela, koja se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, podneti krivičnu prijavu u redovnom postupku, dok je za šest osoba raspisana potraga – piše u saopštenju policije.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja, profesor Milan Vujanić, za Kurir objašnjava da je ovo šema po kojoj kriminalci godinama uzimaju pare od osiguravajućih kuća.

– Ovaj vid prevare postoji decenijama, a šema po kojoj sve grupe rade, pa i ova koja je sada uhapšena, je proverena. Naime, kriminalci pretežno kupuju automobile iz inostransta, čiji su delovi skupi, pa se namerno sudaraju s tim vozilom kako bi naplatili osiguranje, jer je tada još veći novac u pitanju – kaže Vujanić i dodaje da u Evropi prednjačimo u ovim prevarama, ako uzmemo u obzir da Nemci ovakvih prevara imaju 10 odsto, mi imamo 12.

Umrežene i sarađuju

Naš sagovornik navodi da se u Srbiji u poslednjih 15 godina dešava ovakav vid prevare.

– Imali smo slučaj pre mnogo godina gde je na optuženičkoj klupi bilo 30 okrivljenih zbog takvih prevara. Osiguravajuće kuće u poslednje vreme su umrežene i sarađuju jedne s drugima, upravo kako bi sprečili takav vid prevare. Kada se desi neka nesreća oni međusobno razmenjuju informacije da li je to vozilo bilo kod njih u sistemu, kao i koja šteta je pričinjena.

Brojke

x 2 godine vršili prevare

x 12 udesa namerno izazvali

x 6 slučajeva naplate osiguranja za navodne povređene

x 4. 478. 930 dinara je šteta za osiguravajuće kuće

Krivično delo 

Strogo kažnjavati

Milan Vujanić kaže i da ovaj vid prevare ozbiljno krivično delo.

– Prevare sa fingiranim saobraćajnim nesrećama, kao i sa navodnim povredama putnika su veoma ozbiljne i trebalo bi da se strogo kažnjavaju jer to je protiv svih pravila i zakona – kaže Vujanić.

Hronologija 

Slični slučajevi

x maj 2020 – Čačanin (35) uhapšen zbog sumnje da je lažiranjem nesreća prevario više osiguravajućih društava i to u saradnji sa još 20 osoba

x novembar 2022 – Policajac iz Novog Pazara uhapšen zbog sumnje da je pomogao sugrađaninu i za 100 evra lažirao saobraćajnu nesreću koju je ovaj potom naplatio od osiguranja

x februar 2011 – 15 osoba uhapšeno zbog lažiranja saobraćajki na teritoriji Zrenjanina i Novog Sada, među kojima je bilo i pet saobraćajnih policajaca, koji su tada oštetili osiguranje za 200.000 evra

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare