„NAJVIŠE SAM HAPSIO KAVČANE, SAD ME TERETE DA SAM DEO NJIH“ Zvicerov policajac negira krivicu, pre hapšenja slao pisma tužilaštvu 

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice protiv Radoja Zvicera i njegove kriminalne grupe. Svi advokati koji zastupaju optužene naglasili su da je ova optužnica protivzakonita, da se zasniva samo na jednom dokazu, Skaju, koji je takođe pribavljen suprotno crnogorskom zakonu o krivičnom postupku. Takođe, svi optuženi su negirali navode optužnice i naveli da ostaju pri svemu što su saopštili advokati.

Odbrana je istakla da je protiv optuženih u ovom predmetu pre samog postupka pokrenuta medijska hajka. Naglasili su da je to posebno usmereno protiv Petra Lazovića.

Ukazali su da Skaj ne može da bude dokaz jer je vršeno masovno prisluškivanje i nije određeno pre samog čina ko je obuhvaćen istragom. Oni su dodali, da sve i da je to određeno, ZKP Crne Gore ne podržava Skaj kao dokaz i to posebno iz razloga što je provera njegove verodostojnosti nemoguća jer ga nisu sačinili crnogorski istražni organi.

Advokati su ukazali i na to da optužnica ne pruža ni jedan dokaz. Naglasili su da se pominje droga, oružje, da optužnica sadrži i određene fotografije i da precizira količine droge i vrste oružja. Međutim, nema ni oružja ni droge ni telefona koji bi mogli biti veštačeni.

Iz redova odbrane je navedeno da su više puta nadležnima zatražili da se otkrije od koga cure informacije u medije, i to one koje nije imalo ni tužilaštvo. Naveli su i da nije jasna namera SDT-a koje je u spise predmeta stavilo krivično delo ubistvo državljanina Srbije Milana Ljepoje, za koje se sudi državljanima Srbije pred tamošnjim organima.

Advokati su zatražili obustavu postupka.

„Hapsio sam kavčane, a sad me terete da sam deo njih“

Petar Lazović, službenik ANB-a, kazao je da se oseća osuđeno bez i jednog dokaza. On je naglasio da je profesionalno radio svoj posao i da za to ima dokaze. Kazao je da je najviše hapsio pripadnike kavačkog klana, a SDT ga tereti da je član te kriminalne grupe. On je naveo da izgleda da je danas krivično delo živjeti časno. Naglasio je da je u svom poslu više puta rizikovao svoj život.

-Već se osjećam osuđeno bez i jednog dokaza. Radio sam svoj posao u skladu sa zakonom, za šta postoje dokazi i svedoci i starešine. Za vreme svog posla i rada, učestvovao sam najviše u hapšenju kavčana, više nego ijednog drugog klana. Pre lišenja slobode sam se pojavio u Centar bezbednosti sam. Takođe, oglašavao sam se na svaki poziv Specijalnog državnog tužilaštva – naglasio je Lazović u svom obraćanju sudu.

Lazović je naveo da je na dan svog hapšenja uzeo sva lična dokumenta kako bi ih isti tren predao kolegama, naglašavajući da ni tada a ni sada nije bilo osnova za navode o bojazni od bekstva. On je sudu pomenuo i pismo kojim se obratio nadležnima i SDT-u, i pre nego je bio uhapšen, a u kojem je ukazao kakav scenario može da mu se dogodi.

– Za moje hapšenje saznao sam iz medijskog progona. Pre toga sam se pismom obratio nadležnima i SDT-u. U istražnom zatvoru sam osam meseci , imao sam četiri temeljna pretresa, bez povlastica i poštujem red. Izgleda da je živeti časno krivično delo – dodao je Lazović u obraćanju sudskom veću.

On je poručio da „onima koji stoje iza ovoga sve ovo nek služi na čast“.

Advokatica Maja Zeković je pred sudom pročitala pismo koje je Petar Lazović pre hapšenja, za koje je znao da mu se sprema, uputio nadležnima i SDT-u.

-Ova optužnica je zastrašujuća spoznaja u kakvom trenutku živimo. Petar Lazović je od samog početka sarađivao sa nadležnima i bio dostupan- podsetila je advokatica i ukazivajući na „besmislenost navoda da je opasnost od bekstva razlog za pritvor za Lazovića“.

-Čak je i jemstvo, koje nude firme koje se nalaze na beloj listi, stavljeno u kontekst protiv Petra Lazovića- naglasila je Zeković.

Ona je istakla da je Lazović dobro znao šta ga čeka i da je i u ovoj situaciji postupio korektno i profesionalno.

Advokat Marko Radović je kazao da je u ovom postupku očigledno da Specijalno državno tužilaštvo nije sigurno da li je Skaj dokaz. Radović je naveo da tužilaštvo obrazlaže ZKP Francuske a ne Crne Gore, te više puta naglasio pravne stavove zbog čega Skaj nije dokaz.

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić je kazao da prikupljenim dokazima ima osnova da ova optužnica bude pred sudom. On je naveo i citirao dokumenta za koja tvrdi da predstavljaju Skaj kao validno pribavljen dokaz od nadležnih organa Francuske.

Podsećamo, Petar Lazović, koji je uhapšen u julu osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. 

Optužnicom je obuhvaćeno više osoba. Hapšenje je usledilo nakon medijskih objava da je EUROPOL upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića. Tada je objavljena i „SKY“ komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović.

Prema navodima SDT – a sumnja se da je on radio za pripadnike kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. Pored Zvicera, Milovića i Lazovića na optužnici su: Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović. Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu. Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva. Tada je navedeno da je reč o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare