CNN: „Američki obaveštajci tvrde da je Kina blizu odluke da ISPORUČI DRONOVE RUSIJI“

Američki obaveštajci sugerišu da Peking razmatra da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini, saopštila su za CNN tri izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.
Verovatno je da Peking još nije doneo konačnu odluku o tome, ali su pregovori Rusije i Kine o ceni i obimu isporuke u toku, prema ovim izvorima, navodi američka televizija.

Kako su saopštili izvori, od početka rata, Rusija je više puta tražila bespilotne letelice i municiju od Pekinga, a kinesko rukovodstvo je tokom poslednjih nekoliko meseci aktivno raspravljalo o tome da li da pošalje tu vrstu pomoći ili ne.

Američki zvaničnici su poslednjih nedelja prikupili informacije koje sugerišu da Kina ide ka odluci da isporuči vojnu opremu Rusiji, navodi CNN.

SAD i njihovi saveznici su prošle nedelje počeli javno da upozoravaju na potencijalnu kinesku vojnu podršku Rusiji, u nastojanju da odvrate Peking od takvog koraka, saopštili su američki zvaničnici.

Prema izvorima, radi se o obezbeđivanju dronova i municije, najverovatnije za malokalibarsko oružje, poput ručnog naoružanja, a ne za artiljeriju, i to bi bilo značajniji napredak kineske podrške Rusiji, koja je do danas bila uglavnom ograničena na kompanije koje isporučuju neubojitu vojnu pomoć, kao što su šlemovi, pancirni prsluci ili satelitski snimci.

Nemački magazin Špigl je u četvrtak prvi objavio, ne navodeći izvore, da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare