„LJEPOJI SMO OBMOTALI KABL OKO VRATA, BELIVUK NAPRAVIO REZ OD UHA DO UHA“ Hrvatin: Mislili smo da je mrtav, ali je opet izdahnuo

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi svedočenje u postupku protiv klana Veljka Belivuka i ostalih optuženi trebalo da nastavi svedok okrivljleni Bojan Hrvatin.

Hrvatin je juče, podsetimo, počeo da govori o ubistvu Gorana Veličkvovića Goksija, koji je prvi zločin klana u kom je učestvovao. Svedečenje o toj likvidaciji nije završio i danas bi trebalo da nastavi da govori o svim detaljima koji su mu poznati.

12.50 – Zahtevi za ukidanje pritvora

Advokat Živko Dedović, branilac Alekse Dunjića, potom se javio za reč i zatražio od suda da njegovom branjeniku ukine pritvor.

Sa istim predlog za ukidanje pritovra Milovanu Tadiću, javio se advokat Nikola Jerković. On je naveo da alternativno predlažu kućni pritvor, u kom bi boravio u stanu majke.

Isti predlog podneo je i advokat Aleksandra Vučelića, Branko Milić.

– Po principu po kom se ovde našao na optužnici Aleksandar Vučeljić, ovde bi moglo da se nađe još 800 ljudi koji su dolazili na utakmice – rekao je branilac Vučeljića.

Ukidanje pritvora tražio je i advokat Alekse Stošića, koji je tražio da on bude prebačen u kućni pritvor.

– Da li je pošteno da Predrag Koluvija bude na slobodi, a Aleksa Stošić u pritvoru, da Dijana Hrkalović bude na slobodi, a moj klijent u pritvoru, da li je pošteno da Miroslav Aleksić bude na slobodi, a moj klijent posle maricom ide u Bačvansku – rekao je advokat Stefan Jokić.

Advokat Dalibor Katančević zatražio je ukidanje pritvora za Nemanju Lakićevića, navodeći da je njegov klijent apsolutno nevin.

– Imate ovde čoveka koji već dve godine sedi na optuženičkoj klupi, a koji je nevin. Nakon današnjeg glavnog pretresa, za njega je postupak završen. Tvrdim da je on taoc pravne kvalifikacije, i to neosnovane. Znate i sami da treći svedok okrivljeni nema veze sa krivičnim delom koje se njemu stavlja na teret – rekao je Katančević i podsetio da Hrvatin Lakićevića nije pomenuo vezano za ubistvo Zdravka Radojevića.

Lakićević je podsetimo, bio Radojevićev prijatelj, kog optužnica tereti da je pomogao optuženima da ga namame.

12.45 – Hrvatin nastavlja da priča o zločinima klana

On je naveo da sada namerava da priča o saznanjima o drugim delima iz optužnice.

– Za Aleksandra Gligorijevića konkretno saznajem dan ili dva kada je ubijen. Miloš Budimir je došao na jednu večeru i bio je pod adrenalinom, pokazao mi je slike, na kojima je bilo korito, najloni, da na telu piše „izdaja“, „Trajko“, pa sam video dva korita pripremljenog mesa, rekao mi je da je Gligorijević učestvovao sa Trajkom u pripremi atentata na Belivuka, da su dogovarali da sa neke zgrade pucaju iz snajpera na utakmici, da je Miloš Budimir ispitivao Gligorijevića i da je priznao da je planirao da kada ubije Belivuka, preuzme posao sa travom od braće Budimir, koji su bili glavni za travu, a Belivuk i Miljković za kokain – ispričao je da je to sve što zna o ubistvu Gligorijevića, u kom nije učestvovao.

– Saznali su i da je izvesni Vesko čovek koji je trebalo da puca u Belivuka. Ja znam tog Veska, bio je dobar sa Trajkom – završio je sa današnjim izlaganjem svedok saradnik Bojan Hrvatin.

On je pomenuo i da će tokom sledećeg ročišta govoriti i o krivičnim delima koja nisu na optužnici.

12.32 – Ubistvo Ljepoje

Nakon što je ispričao detaljno sve o ubistvu Radojevića, Hrvatin je prešao na ubistvo Pink Pantera Milana Ljepoje.

– Belivuk mi je saopštio da imamo posao i da će moja uloga da bude da opet pravim lažni sudar. Rekao je da opet treba da nabavimo kombinezone i da on hoće baš isti kakav je prethodno imao. Znam da su ga navukli da dođe da kupi blindu, da je Lalićeva blinda određena da bude auto koji će da dođe da pogleda. Ja detalje nisam znao, išao sam da gledam da kupim kombinezone, ali su mi rekli da ih nema kako je i Veljko rekao, pa sam u blizini stana gde sam živeo u Višegradskoj našao da šiju, pa sam uzeo tri po meri Veljka Belivuka – nastavio je izlaganje svedok saradnik.

Na dan akcije, u decembru 2020. godine, kako je naveo, našao se sa optuženim Nemanjom Đurićem . Objasnio je da je Tešić trebalo da pokupi Ljepoju, a da su ga Lalić, Belivuk, Miljković, Budimir i Draganić već čekali u kući.

– Đurić i ja smo napravili lažni sudar, ali nismo baš uspeli, jedan auto je prošao. Ja sam se vratio za Beograd i dopisivao se sa optužnim Dimitrijevićem, kog sam znao kao Šeprtlju, i otišao kod njega po dogovoru s Veljkom, da uzmem kombinezone i dve boce benzina. Odatle odlazim da kupim četiri ili pet jakni u kinskoj radnji, potom sam kupio hranu, našao se sa Draganićem kod prodavnice Sunce koji je trebalo da me pokupi. Odatle odlazimo do kuće. Kada sam stigao, ušli smo, ja uzimam hranu i odlazim u kuću – ispričao je Bojan Hrvatin.

U kući, na prvom spratu zatekao je Belivuka i Miljkovića koji su u tom trenutku držali Ljepojin aparat i dopisivali se sa Radojem Zvicerom.

– Belivuku je bila povređena peta, imao je neku tehniku da udari žrtvu petom u vilicu da onesposobi. Rekao je da se Ljepoja najbolje držao do sada. Kada sam ušao u prostoriju unutar kocke od najlona, na stolici je sedeo Ljepoja, sa duksom prebačenim preko nogu, jer su mu pocepali pantalone dok su se tukli sa njim, imao je lisice, pričali su sa njim o pljačkii, pričali su o njegovom kumu kome smo Belivuk i ja pripremali ubistvo. Belivuk je rakao da Zvicer traži da se proveri da li zna ko je čovek na jednoj slici sa naočarima koji je sa njegovom ženom, pitao sam ga, rekao je da ne zna, da mu je stigla slika iz Crne Gore – ispričao je šta se dešavalo dalje u kući strave u Ritopeku.

Dok su se oblačili u kombinezone, Belivuk ga je pitao kako će da ga likvidiraju, da ga ubiju ili da ga dave.

– Ja sam rekao, da ga davimo. Stavili smo mu kesu, ja sam vukao s jedne, Belivuk s druge strane, ali nije išlo pa smo uzeli kabl obmotali mu oko vrata, Belivuk je vukao na svoju, ja na svoju stranu. Priključili su se i Lalić s Veljkove, Janković s moje strane. Mislili smo da je mrtav, ali je opet izdahnuo. Ubacili smo mu glavu u korito, Belivuk je napravio rez od uha do uha, da potvrdimo da je mrtav. Sve ostalo, radili smo na isti način – opisao je Hrvatin.

Za Ljepoju su, kako je rekao imali tri providna korita, ali su imali problem sa mašinom jer je povremeno umesto da izbaci vraćala sadržaj.

– Dogovoreno je da Veljko i ja ne idemo na bacanje sadržaja. Nas dvojica smo bili na prvom spratu kuće, Belivuk je tada više šetao, a ja sam špartao napred nazad, odužilo mi se vreme dok nisu krenuli da bace sadržaj. Draganić je odvezao njih da bace, a onda Veljka i mene odvezao do mojih kola, otišli smo do Belivukove garaže u zgradi na Zvezdari. On je otišao u svoj auto, ja sam otišao kući, a on u Lisičji potok u kući – rekao je Hrvatin.

12.05 – Ubistvo Zdravka Radojevića

– Za Zdravka Radojevića sam prvi put čuo na izdržavanju kazne od MIloša Budimira, jer je prodavao drogu za Radojevića ali da nije ispao korektan prema njemu. Braća Budimir su prodavala drogu za njega, on je bio navijač Zvezde, i planirao je da mu se revanšira. Posle ubistva Vukićevića, braća, Miljković i Belivuk odlaze u Tursku, i Miloš me je pitao da li hoću da odem da pogledam da li oko Radojevićeve kuće ima kamera, da mu se postavi eksploziv. Poslao mi je sliku njegovog „mercedesa“, ali mi je posle pisao da se odustaje. Kada su se vratili sa mora, rekli su mi da su saznali da se Zdravko povezao sa Crnogorcima, da se promangupirao, da juri Marka Budimira i da ne može da ga nađe ali da će se revanširati ženi i deci i to je nas iznerviralo, jer smo radili profesionalno, između sebe, nismo dirali porodice – nastavio je izlaganje u sudu o pripremama ubistva Zdravka Radojevića.

Kako je naveo, plan je bio da Nebojša Janković namami Radojevića na parking kod Laste. Dogovor je, kako je naveo, bio da se podmetne pucnjava Radojeviću na kuću u kojoj živi otac Marka Budimira.

– Moja uloga je bila da napravimo lažni sudar kod Laste, da proverimo da li Radojević ima pratnju ili da li ima policije. Nebojša Janković ga je sačekao belim „renoom“, a Radojević je trebao da dođe „pasatom“. Kasnio je i Marko Budimir je komentarisao da je „takav, ceo život neodgovoran“. Kada je stigao, otišao je sa Jankovićem, mi smo izazvali lažni sudar ali nikoga nije bilo. U kući su Radojevića čekali Belivuk, Miljković, Lalić, Draganić i Miloš Budimir – ispričao je on i naveo da je on sa Markom Budimirom otišao da kupe hranu i kombinezone i da su se potom vratili u kuću.

– Kada sam došao u kuću sa Markom Budimirom, popeli smo se na sprat. Zatekao sam Miljkovića koji sedi pored Radojevića i Miloša Budimira koji priča nešto sa njim. Dok sam ja bio u kući, niko ga nije prstom takao. Rečeno mu je da je najbolje prošao od svih koji su došli u kuću. Savadali su ga tako što su Belivuk i Miljković izleteli iz dečije sobe, bila je anegdota da su se zaglavili na vratima jer su krenuli u isto vreme. Stavljen je na krevet, vezane su mu ruke, Janković i Draganić su došli sa fantomkama, dali mu da napuni okvir sa municijom, da ga ispipa i taj pištolj je bio za to da se radi lažno pucanje na kuću Budimira – nastavio je izlaganje i objasnio da su ga kroz garažu spustili u bunker.

– Nije bila nameštena kocka od najlona, spustili smo ga na zemlju. Sećam se da je Marko Budimir imao stalno da mu kaže nešto, naročito zbog toga što je rekao da će da mu udari na ženu i dete. Belivuk je imao beli kombinezon, podsećao me na one iz kovid bolnica, mi smo obukli kombinezone. Spustili smo ga na zemlju, ja sam stavio fosnu pod njegovu glavu, Belvuk je pitao „braćo ko će da ga reši“, Marko je rekao da ne može. Belivuk je prišao i jednim preciznim udarcem ubio Radojevića sekirom.Mene je pitao da li hoću da nastavim, ja sam uzeo nož i odvojio glavu – isričao je jezive detalje ubistva, navodeći da je tada ušao Draganić i bio šokiran jer nisu postavili najlon.

– Hoću da kažem, dok su oni bili u inostranstvu Belivuk me pitao da idem da pomognem nešto Draganiću oko mašine. Tada sam video da je mašina premeštena iz garažnog dela u bunker, odnosno klanicu – otkrio je kada je mašina za mlevenje prebačena u tajnu prostoriju.

Naveo je da je video tada da je mašina presečena i da im je pomogao da unesu korito i motor za mašinu, koji je bio na peskiranju.

– Tako da se za Zdravka Radojevića mašina nalazi u bunkeru. Veljko Belivuk je bio sa sekirom i udarao, ja sam isto zasecao kao kod prethodnog. Isto smo uradili, odvojili glavu sa strane, onda udove, vadili unutrašnje ograne, karlični deo. Isti je metod bio. Kada smo krenuli, napunili prvo korito, ušli su i Draganić i Janković i uporedo krenuli da melju dok smo mi obrađivali ostatke. Imali su probleme, nestalo je svetlo, ali smo mi nastavljali i kada je nestajalo struje. Uglavnom, mi smo završili i presvukli se. Inače smo oblačili kombinezone, hirurške rukavice, pa molerske, a na nogama smo nosili gumene čižne, a kombinezone smo stavljali preko čizama da nebi nešto upadalo – ispričao je kako su se pripremali za jezivo kasapljenje žrtava.

U dvorištu su potom, kako je dodao, zapalili fosnu na kojoj su sekli Radojevića, korita, Radojevićevu garderobu, kombinezone i rukavice. Kako je naveo, Belivuk je palio jer je rekao da je to već radio i da zna kako.

Ostatke Zdravka Radojevića su, takođe, prosuli u Dunav kod Ritopeka.

– Isto je bilo šest džakova, prvi put sam tada otišao dole do reke. Taj put je trajao sigruno pola sata. Uglavnom, Belivuk nas je odvezao do tog platoa odakle smo nastavljali peške do reke. Usput je bila samo jedna kuća. Nosili smo neke kao kabanice, jakne, a Miloš Budimir je za tu priliku imao profi pecaroško odelo iz jednog dela, na tregere, jer je on ulazio u vodu da prosipa ostatke. Draganić je vezao kanap za sebe i Budimira da ga struja ne ponese. Ulazio je u vodu do grudi, skalperom sekao džak gde su samleveni ostaci i oni bukvalno za desetak sekundi odu. Džakve smo pakovali i nosili sa nama – objasnio je i na koji način su prosipali ostatke žrtava u Dunav, kako tela nikada nebi bila pronađena.

Kada su sve završili, kako je naveo, vratili su se do kuće ali se ovog puta nisu kupali posle zločina.

– U danima pose toga u kući u Lisičjem potoku, znam da su kola od Zdravka Radojevića koja su bila kod nekog Pileta na placu trebala da se uzmu, da su bile neke kamate koje su trebali da preuzmu Veljko i Marko i neke nekretnine su se pominjale. Belivuk je rekao da je „mercedes“ otišao na Kosovo i da ga je kupio Albanac od kog su kupovali travu, kasnije sam se vozio u belom „mercedesu GLE“ koji je isto bio od njega Belivuk i MIljković su doneli odluku da budemo isplaćenii Janković, Tešić, ja, po 10.000 evra. Dobili smo dva puta po 5.000 evra. Belivuk, Miljković, braća Budimir i Lalić su čekali da se kasnije naplate – završio je o ubistvu Radojevića.

11.56 – Hrvatin nastavlja svedočenje

Advokat Dalibor Katančević je predložio da se nastavi sa saslušanjem Hrvatina.

Hrvatiin je izašao za govornicu.

On nastavlja izlaganje o tome kako je Lazar Vukićević sa Nemanjom Đurićem automobilom išao ka Ritopeku.

– Brzo smo stigli do kuće, mi smo išli za njima kao kontra pratnja. Miloš mi je pošto su oni skrenuli ka kući, rekao da ja odem kući, a da će u Ritopek da dođe njegov brat Marko Budimir. Ključ od Lalićevog stana je bio kod mene, ja sam svoj skaj aparat koji sam koristio u akciji ostavio, a u Lalićevom stanu sam uzeo svoj i odlazim kući. Uveče ili ujutru sam se video sa Đurićem, predao mi je skaj telefon Lazara Vukićevića i samo mi je rekao da je sve prošlo kako treba i da je ovaj i pucao – nastavio je Hrvatin.

Kako je rekao, u dogovoru s Miljkovićem je poslao nekoliko poruka Stefanu Mandiću, škaljarcu koji je bio u zatvoru u Ukrajini.

– Miljković mi je sutradan pre podne pisao i rekao da uništim aparat Vukićevića. Uništio sam ga, tamo makiški put, zavezao sam ga za kamen i otišao do Beograda na vodi i tamo ga bacio što dalje u vodu. Miloš Budimir mi je pisao da treba da se ide u nabavku i da dođem do kuće da učestvujem u prosipanju ostataka Vukićevića. Taj dan je pljuštala kiša, provala oblaka je bila, pa sam mu rekao da će mi trebati tri sata da stignem, pa je odustao od toga. Uveče sam se video sa Milošem Budimirom, pa mi je objasnio da je Vukićević kada je izašao iz kola u levoj ruci držao ranac, a u desnoj pištolj i da je pucao. Marko mi je rekao da su ga tukli i da je povredio prst, ali i da su ga toliko tukli da je bio polu mrtav, da je plan bio da ga ispituju ali da zbog te situacije nisu mogli – završio je Hrvatin sa Velićkovićem i prešao na ubistvo Zdravka Radojevića.

11.48 – Nastavlja se suđenje

Sudsko veće vratilo se upravo u sudnicu.

Za reč se javio advokat Vladimir Petrović, branilac Marka Miljkovića.

– Molim da se ne nastavi ispitivanje okrivljenog saradnika, svi smo dosta umorni, nego da se pređe na procesne predloge – zatražio je Miljkovićev advokat.

Sudija je pozvala Belivuka da izađe za govornicu.

Sudija: Čuli ste navode punomoćnika oštećene, o čemu se tu radi?

Belivuk: Šokiran sam, upoznali ste nas sve do sada. Ovo, ja to ne radim. Ne znam ni šta sam uradio. Jeftini publicitet prave, usta mi se suše od nervoze. Prošli put je Golubovićka konstatovala da se plaši kako Miljković ispituje Lalića. Juče je Lalića ispitivala o nekoj torbici, a torbicu niko nije pominjao. Ranije ga je pitala kada je Belivuk pisao sa Veličkovićevog telefona. Non-stop pričaju i domunđavaju se. Ja nju ne znam, kako može da vidi da sam je pogledao, ništa nisam uradio nisam joj pretio. Moram sebe da operem od ovoga, predmet me ne interesuje u odnoosu na ovo – rekao je Belivuk posle čega je vraćen u boks za optužene.

Sudija je upozorila sve prisutne da ne dozvoljava vređanje i da uvažavanje ličnosti mora da postoji.

Advokatica Vesna Golubović: Predlažem da pogledate video zapis sa kamera i videćete ono što sam rekla. Mislim da sam do sada pokazala puno poštovanje prema odbrani i okrivljenima, a publicitet mi uopšte nije potreban i ova vrsta publiciteta može biti veoma uznemirujuća za moju porodicu.


Za reč se javila advokat Vesna Golubović, koja zastupa suprugu ubijenog Gorana Veličkovića.

– Sudija, slučajno sam pogledala u boks ka optuženima, Belivuk mi upućuje uzemirujuće i vrlo neprijatne poruke, konkludentno. Mislim da je ovo što slušamo već dovoljno neprijatno, molim vas reagujte – kroz suze je rekla advokat.

Kako saznajemo, Belivuk je pretio advokatici, a ona je iz sudnice izašla uplakana.

Sudija je odlučila da napravi pauzu.

10.46 – O ubistvu Vukićevića

Svedok sradnik sada prelazi na ubistvo Lazara Vukićevića, koje se dogodilo 14.oktobra 2020.

– Od polovine septembra sam bio na poslu pripreme ubistva po nalogu Belivuka, jednog drugog čoveka, ali neću sada o tome. Za Lazara Vukićevića sam od Miljkovića saznao da je preko skaj aplikacije napravio nalog i dopisivao se sa Stefanom Mandićem, jednim od izvršioca pokušaja atentata na Zvicera. Miljković se predstavlja kao odani vojnik škaljarskog klana i da treba da nađe jednog čoveka na Karaburmi. U to vreme se saznaje da je Mile Kapetan, posle ubistva u Atini preuzeo klan sa Jovanom Vukotićem i da je šef Šarcu i Vukićeviću – rekao je Hrvatin i naveo da nekoliko dana pre ubistva Vukićevića Belivuk, Miljković i Janković odlaze u Crnu Goru na sastanak sa Kapetanom predstavljajući se lažno.

– Plan je bio da se predstavi da je Kapetan oteo Belivuka i da se tako namame Vukićević i Šarac. Miljković mi je rekao da bi sa Kapetanom trebalo da bude i Kasap, rekao je da je to najozbiljniji škaljarski ubica. Uglavnom, mi se dogovaramo kod Lalića u stanu, braća Budimir su našla u Pančevu „fijat doblo“, za taj posao smo se dogovorili da napravimo jednokratne skaj naloge. Miljković i Belivuk nisu nikome rekli gde idu, nisu nosili svoje aparate, Miljković je poneo drugi na kom se zvao Komodo. Kada su tamo izveli uspešnu akciju, oteli Kapetana i ubili Kasapa, odnsono Hodžića, poslali su slike. Na jednoj je bio kod prozora. Video sam slike Kapetana na jednoj je sa cigarom, na drugoj leži na zemlji vezan. Šarcu i Vukićeviću su poslali sliku da je Velja otet, video sam je, na kojoj leži vezan – ispričao je kako su namamili Vukićevića.

Plan je, kako je dodao, bio da prvo namame Šarca pa Vukićevića.

– Nekih sat vremena pre nego što smo trebali da se vidimo sa Šarcem, Miljković je javio da Šarac sumnja, da ne veruje Kapetanu i da odustaje od dolaska – rekao je Hrvatin, objasnivši da su s Kapetanovog telefona pokušali da ga namame da dođe da muči Belivuka koji je navodno otet.

– Odustajemo od Šarca i prebacujemo se na Lazara Vukićevića. Međutim, promenili smo mesto sastanka sa Vukićevićem jer smo imali informacije da je policija imala informaciju da je Belivuk otet. Inače smo sumnjali da je Šarac policijski doušnik, što smo tada i potvrdili – rekao je svedok saradnik i dodao da su potom odlučili da ga namame na mesto na kom je kidnapovan „Svinja“, odnosno Mirko Kojić, Miljkovićev kum koji se i dalje vodi kao nestao.

– Međutim, pojavio se čovek koji je na šipci za trešenje tepiha počeo da radi zgibove, pa se nama učinilo da gleda ka nama. Miloš Budimir mi je rekao da izvadim pištolj, krenuli smo ka tom čoveku, ali je on otišao dalje prema Radničkoj – rekao je on i naveo da je optuženi Nemanja Đurić pokupio Lazara Vukićevića i da su potom oni otišli ka Ritopeku.

9.58 – Hrvatin o ubistvu Nikole Mitića

Sledeće ubistvo o kom nastavlja da svedoči je ubistvo Nikole Mitića.

– U avgustu, 9. avgusta 2020. godine saznajem da Belivuk i Miljković imaju saznanja da grupa ljudi opservira stadion da bi ih ubili i da Lazar Vukićević i Aleksandar Šarac stoje iza toga – počeo je izlaganje o otmici i ubistvu Mitića.

On je objasnio da je na stadionu, u prostorijama u kojima su boravili, postojao video nadzor, koji je obezbeđivao prostor u kom su boravili i da su sa jedne kamere pregledali snimak par dana ranije, i da su videli da se velikom brzinom spušta auto bele boje, i da je Miljković tvrdio da je u njemu Lazar Vukićević.

– Aleksandar Šarac se već deklarisao kao Belivukov neprijatelj. Bilo je previše naše paranoje, za svaki auto nam se činilo da je neko ko nas opservira. Mi smo posle gledali i Titov grob, poprečne ulice, uglavnom, kada smo se našli tu je bio i jedan Lalićev prijatelj, upisan kao Frozen, ja sam s njim bio u kontaktu i kada je grupa uhapšena – rekao je Hrvatin.

Podsetimo, on je uhapšen nekoliko meseci posle ostalih pripadnika kriminalne grupe, kojima su lisice stavljene 4. februara 2021. godine.

– Dogovorili smo se da krene Miljkovićev automobil, iako on nije bio u njemu nego sa Belivukom u kolima, da vidimo da li će neko da ih prati. Znali smo da nas neko opservira iz stana i zato smo rešili da ne idemo Humskom. Belivuk je za taj posao napravio grupu Soprano posao, posle smo joj ime promenili u Kovid – nastavio je Hrvatin da svedoči o pripremama otmice Nikole Mitića na Dedinju.

Naveo je da su Miljković i Belivuk pisali na grupu i da su poslali i Aleksu Stošića da mu se priključi jer su imali „manjak ljudi“, ali su mu dali instrukciju da Stošiću ne otkrivaju detalje.

– Bilo mi je smešno, dolazilo je u akciju u japankama, a moglo je svašta da bude. Tada ništa nismo navatali osim paranoje. Dogovor je bio da se vratimo u bazu, da Lalić podeli motorole i da nam objasni kako rade, jer je brža komunikacija. Dogovor je bio da odemo u Milošev konak na ručak. Kada su nam Belivuk i Miljković javili trasu kojom će ići kod svog advokata, koji je živeo u Lisičjem potoku i da iskoristimo taj trenutak da probamo da navatamo ko ih prati i opservira – opisao je početak „akcije“ u kojoj je uhvaćen pokojni Mitić.

Naveo je da im je trasa bila „pored Marakane i Cecine kuće“. Na sastanku su se podelili u tri grupe, i dali nadimke Alfa, Beta, Gama i Delta na motorolama.

– Krećemo iz restorana, Dejan Tešić i ja smo bili zajedno, postavili smo se kod Marakane, uglavnom Cecina kuća, preko puta je kućica od obezbeđenja i parking, mi smo stali odmah do zida parkinga kod njene kuće, da bi mogli da vidimo kada Belivuk i Miljković sa obezbeđenjem u koloni krenu i da vidimo da li ih kola prate. Kada smo se postavili, javljeno nam je da je crna „honda“ krenula za njima u pratnju – opisao je trenutak kada su primetili da neko prati Belivuka i Miljkovića.

Taj automobil, kako je naveo, bio je dva auta iza Belivukovog i Miljkovićevog obezbeđenja.

– Mi smo krenuli dva auta iza „honde“ U par minuta dolazimo do Belog dvora, neko nam je javio da stanemo kod Džeri restorana, ima parking preko puta. Tu smo videli da naša kolona ide ka Američkoj ambasadi ka stadionu. Tada je javljeno „imamo ovog koji je pratio“. Krenuli smo nazad i zaobišao nas je crni zatamljeni audi, javljamo da je sumnjiv. Čini mi se da je taj „audi“ blokirao Miloš Budimir, utvrdili smo da nije bila pratnja i da je u automobilu bilo više ljudi, koji su bili zbunjeni. Miloš Budimir je javio da je Šarac u kolima pored mene i Tešića. Ja znam Šarca sa izdržavanja kazne, prepoznao bih ga, pominjalo se „Šarac, Šarac, da li da ga hvatamo“, ali je Belivuk rekao „gde ste ljudi, trebate mi“ i mi smo krenuli ka stadionu – detaljno je opisao šta se dešavalo kobnog dana.

Kada je stigao u restoran, rekao je da su svi bili tu, zatekao je Nikolu Mitića koji je sedeo na ugaonoj garnituri, a čuvao ga je Senad Rešović.

– Kada sam stigao, za 10 ili 15 mintua je Nikola MItić odvezen. Miljković mi je rekao da su stali na nekoj nizbrdici, da je i on stao, da je Miljković izašao i pitao „šta nas pratiš“, da je krošeom udario Mitića u glavu i da su pritrčali ostali. Ja sam ga pitao da li nas prati za Šarca, rekao je da ga ne zna i da prati za Lazara Vukićevića i da su mu obećali da će mu dati novac kasnije. Belivuk je dovezao beli kombi, dogovor je bio da ga njima prebace. Meni je Belivuk rekao da idem sa stadiona „jer smo digli čoveka na ulici, pred svedocima“. Miljković je preko aparata Mitića, na glasovnu poruku pričao sa Lazarom Vukićevićem, kog je poznavao. Rekao je „nekad smo bili dobri, sad si sa ovim smećem i škaljarcima“, da ne psujem, poručio je da ćemo da navatamo i njega. Lazar je rekao „ja sam sam sa sobom uvek, jurićemo se“ – rekao je Hrvatin i naveo da su Vukićeviću rekli da će Mitića da puste „jer nas on ne zanima“.

– Pitali su me da li hoću u treću smenu, ali su ga ubiili bez mene, pa mi je Miljković rekao „ne sekiraj se, biće, jednog ometlamo pojave se još četvorica“ – ispričao je svedok saradnik i naveo da su ga tada prvi put poveli u kuću u Ritopeku da se „reše tela“.

Na putu do kuće, kako je naveo, stali su da kupe hranu.

– Hoću da napomenem da je to moj prvi odlazak u kuću. Tu nas je sačekao Vlade Draganić. Ja sam znao iz priče da postoji čovek, Boske ili Brale, koji će nas sačekati tamo. Rekao je da ja ostanem da kosim gore, a da drugi odu dole. Ja sam tada ipak prvi put ušao u garažu. Levo je bio frižider, desno su bile police. Tu je desno bio sto sa alatom i tu je bila i mašina. Draganić je prišao, spustio se u ugao, skinuo prvu policu odozdo i sa šrafom u gornjem uglu i sa leva na desno otvorio vrata. Hoću da kažem, oko ubistva Gorana Veličkovića, kada sam sa dve noge ušao u grupu, znao sam da postoji prostorija, Miljković mi je rekao da je „napravljena vrhunski kao iz Netfliks filmova“ – rekao je Hrvatin i ispričao da je tada shvatio o čemu je govorio.

Kada se otvore metalna vrata, kako je naveo, ulazi se u prostoriju u kojoj su pločice, jedan plakar, na podu tečnosti odnosno flašice sone kiseline ili varikine, levo od plakara je u streč foliju bio umotan vojni sanduk, a pri kraju zida je išla uvala, odnosno udubljenje gde je bila i česma. Do metalnih vrata je bila polica, na kojoj su stajale flašice, kao i kese.

– Pošto sam došao po zadatku tu, zatekao sam pokojnog Mitića, koji leži tu na stomaku, odsečene glave, sa lisicama do pola u koritu. Videlo se da je bio tučen i mučen, bio je crno-modar. Slušao sam šta mi govore da radim. U plafonu su bile kuke, kroz njih je išao konopac. Ispod se postavljao najlon, obezbeđivali su se i zidovi. Sa spoljne strane postavljano najlon, postavljamo preko kanapa, sve se postavlja odozgo na kocku. Kada smo to napravili, meni je Miloš Budimir rekao da je moj zadatak da zasecam od ahilove tetive rezove do gluteusa, da Lalić koji je bio sa sekirom lakše seče, a Miloš Budimir je dalje komadao jer je znao koliki delovi treba da budu. Radili smo jedna noga, druga noga, ruke, vadili smo abdomen pa je Miloš Budimir predložio, pošto se ranije kada se zakači želudac oseća nesnosan smrad od kog im se povraća, pa smo pridržavali torzo, zasekli smo sa jedne strane ja, sa druge Lalić, da se rukama odvoji i izvadi. Sve unutrašnje organe stavili smo u jednu kesu, iz koje smo direktno stavili u mašinu

– Posle se radio grudni koš, odvajala su se rebra da ne zaglave mašinu, gde smo mogli nožem da skinemo meso, skidali smo da se lakše sekirom iseku kosti. Onda smo Draganić i ja skinuli najlon, delove koji su padali sa strane skupljali smo rukama i ubacili u korito u koje smo stavljali pripremljene delove za mašinu. Bila su dva puna korita – mirno govori Hrvatin i gestikulira rukama dok opisuje jezive detalje.

Kako kaže, potom su skinuli najlone koji su se posle palili.

– Bila je jedna fosna, na kojoj smo komadali ostatke. Kada smo završili, Draganić je uzeo crevo, ispolivao celu prostoriju imao je i onog briska, gurali smo u kanalić koji je na kraju imao odvod sa čeličnom mrežom, za slučaj da je nešto od ostataka ostalo. Onda je sve polivao sonom kiselinom i varikinama i to smo ostavili tako da nagriza – ispričao je Hrvatin navodeći da u to vreme mašina nije stajala u toj prostoriji nego u garaži i da su preko najlona korita sa ostacima iznosili u garažu.

– Mašina je nešto zezala, bio mu je problem da je pokrene. Iskakali su osigurači. Kada je uspeo da je poveže, izneli smo prvo jedno korito i pridržavali dok smo sipali da ne ispadne nešto iz korita, a Miloš Budimir je na izlaz držao plastični džak gde je ulazio samleveni sadržaj. Kada smo samleli dva korita, sve je stalo u šest plastičnih džakova, koja smo onda stavili u pletene džakove, koji su se vezivali da bi mogli da se nose – rekao je Hrvatin i napomenuo da je zaboravio da ispriča da se glava radila poslednja.

Radi se skalp, skinu se uši, Lalić je presekao na pola da bi stala u mašinu – izneo je jezive detalje u sudnici Bojan Hrvatin.

Opisao je da je po završetku mlevenja i mašina čišćena sonom kiselinom, kako bi se uništili dokazi odnosno krv.

– Na posipanje su išli Draganić, Lalić i Miloš Budimir, a moj zadatak je bio da odem sa njima do mesta gde nastavljaju peške i da ih posle pokupim – nastavio je da do detalja opisuje zločin.

9.46 – Hrvatin za govornicom

Svedok saradnik Bojan Hrvatin izašao je za govornicu najveće sudnice u zgradi Specijalnog suda i nasavlja sa izlaganjem o ubistvu Gorana Veličkovića. Juče je svoje izlaganje prekinuo u delu kada je ispričao da je Marko Miljković sa stadiona otišao u Ritopek.

– Stali smo kod toga kada su se Belivuk i Miljković vratili da likivdiraju pokojnog Gorana. Posle dva sata su se vratili, Miljković mi je rekao da je Goran kada je shvatio da je došao taj trenutak sam legao na zemlju i da ga je Miljković jednim udarcem sekirom rešio. Pitali su me da li mu je neko slao poruke na skaj, rekao sam da jeste. Koraću je poslao poruku, sliku Gorana, gde mu je na leđima pisalo „Korać p*čka“, a onda je obrisao. Posle mu je poslao poruku „tik tak, tik tak, ti si sledeći“, posle čega ga je Korać blokirao – rekao je Hrvatin i dodao da zna da je Miljković sa Veličkovićevog aparata pisao „navijaču Kimiju i Isakoviću i da je Isakoviću napisao da zna da je sa devojkom u Egiptu, ali da se ni tamo neće spasiti“.

Kako je naveo, posle nekog vremena su se pojavili na stadionu Miloš Budimir i Srđan Lalić.

– Krenuli smo svi zajedno, sa Vladimirom Grekom i Senadom Rešovićem, ka tržnom centru Aviv park. Tamo smo otišli zato što je tamo bila Lalićeva škoda oktavija. Kada smo stigli, garaža je bila otvorena, parkirali su se prvo Belivuk i Miljković, a iza njih mi. Krenuo sam da se pozdravim sa Miljkovićem i Belivukom, i tada sam video da je tu parkiran džip Interventne, javili smo Belivuku i Miljkoviću, oni su rekli da znaju i da ih već legitimišu, ali da ne brinemo – rekao je on i dodao da mu ispočetka Belivuk nije rekao koliko ću novca dobiti za otmicu Veličkovića, ali da mu je Marko Budimir rekao da će dobiti 20.000.

– Sutradan mi je na stadionu dao 10.000 evra a rekao je da će ostalih 10.000 evra dati ostalima koji su učestvovali i ja sam se složio. Ja sam nastavio da se dopisujem sa Čikagom, koji je bio Veličkovićev prijatelj kog sam viđao sa njim. Pitao me je da li smo se videli juče, rekao sam da nismo, da smo trebali ali da mi je otkazao. To je bila neka vrsta mog alibija prema njima. Rekao mi je da mu to nije bio prvi put da nestane na četiri, pet dana, da je znao da uzme kokain i iznajmi stan na dan, sa nekim devojkama i da se ne javlja po četiri ili pet dana – nastavio je Hrvatin.

– Međutim, žena pokojnog Veličkovića, Jelena je odmah uprla prstom u Belivuka i rekla da ona misli da on stoji iza toga. Kontaktirala je i mene, pošto ga je Jelena dovezla tog dana kada smo se našli. Otišli smo u kafić i pitala me, ja sam joj rekao da se nismo našli. U svakom slučaju, Čikago mi je rekao da je on u kontaktu sa Koraćem, da je i Jelena kontaktirala sa njim i da je ona znala sve što je radio. Pitao sam je da li je imao neku skrivenu nameru, da bih otklonio njenu sumnju sa sebe, optuživala je predamnom Veljka Belivuka i ostalo je na tome – rekao je Bojan Hrvatin i dodao da je to što se tiče Veličkovića sve što za sada ima da kaže.

Dodao je samo da je saznao da je Nikola Spasojević sa Vladom Draganićem čistio kuću posle ubistva.

Inače, u sudnicu su uvedeni okrivljeni, a stigli su i optuženi koji se brane sa slobode, piše Kurir.

U maricama, u pratnji policije, doveženi su optuženi koji su u pritvoru u Centralnom zatvoru. Naoružani policajci i danas su raspoređeni oko zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare