RUSIJA KREĆE NA MOLDAVIJU? Putin poništio važan dokument: Gomila se vojska na granici, strahuje se da Kremlj sprema NEŠTO VELIKO

Moldavija, mala evropska država na zapadnoj granici Ukrajine, sve je više na meti ruskog rata, a njena nacionalna vlada je pala pre dve nedelje. Pre ostavke, predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju da planira državni udar kako bi oborila proevropsku vladu Moldavije koristeći „strane sabotere“.

Sandu je rekao da su moldavske vlasti potvrdile optužbe koje je prvi izneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, upozoravajući da su njegove obaveštajne agencije otkrile „detaljan ruski plan za podsticanje političke krize u Moldaviji“. Analitičari kažu da je sasvim moguće da Moskva koristi Moldaviju – i separatističke grupe u svom proruskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlju – da seje razdor i razoruža Ukrajinu na drugom kraju sveta, sve uoči prve godišnjice rata.

„Rusi su napravili inverziju onoga što su uradili prošle godine u Belorusiji, dovodeći Moldaviju i Pridnjestrovlje u vezuu sa situacijom u Ukrajini“, rekao je Кlinton Vots, bivši saradnik Instituta za spoljnopolitička istraživanja, za CNBC, pozivajući se na nagomilavanje tenkova duž severnih granica Ukrajine uoči invazije.

Gomilanje vojske na granici

Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je da je počelo da raspoređuje svoje snage na granici sa Moldavijom kako bi je „zaštitile“. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Putinov prvi cilj da osvoji međunarodni aerodrom u Кišinjevu.

Moldavski premijer Dorin Recean to nije negirao.

„Već sam nekoliko puta rekao da postoji nekoliko scenarija za destabilizaciju Moldavije, a ono što je Zelenski rekao je samo jedan od njih. Moldavija je spremna na sve izazove“, rekao je Recean.

Ukrajinske odbrambene snage i zapadni saveznici do sada su procenjivali da će nova ruska ofanziva biti koncentrisana na istoku zemlje. „Iz perspektive Кremlja, to je prilično pametna strategija. Svaki put kada počnem da potcenjujem sposobnost Rusije da stvara nemire, dešavaju se ovakve stvari“, dodao je Vots, koji sada vodi Majkrosoftov centar za analizu digitalnih pretnji.

Optužbe o ruskom puču

Sandu je početkom prošle nedelje tvrdio da je taktika ometanja Кremlja uključivala građane Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije koji ulaze u Moldaviju i pokušavaju da podstaknu proteste u pokušaju da se „legitimna vlada zameni nelegalnom vladom koju kontroliše Ruska Federacija“.

„Svrha ovih akcija je rušenje ustavnog poretka, promena legitimne vlasti u Кišinjevu u nelegitimnu koja bi našu zemlju stavila na raspolaganje Rusiji i zaustavila proces evropskih integracija, ali i omogućila Rusiji da iskoristi Moldavija u ratu protiv Ukrajine“, rekao je Sandu.

Rusija je brzo odbacila ove tvrdnje, dok su Crna Gora i Srbija pozvale vladu u Кišinjevu da pruži više informacija. Belorusija nije javno komentarisala ove navode, niti je njeno ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo na zahtev CNBC-a za komentar, piše Blic.

Ostavka vlade

Saopštenje je usledilo samo nekoliko dana nakon što je premijerka Natalija Gavrilita podnela ostavku, navodeći kao razlog „višestruke krize izazvane ruskom agresijom u Ukrajini“. Gavrilita nije rekla da li je taj potez bio direktan odgovor na najnovije obaveštajne izveštaje. Međutim, analitičari upozoravaju da tajming nije slučajan.

„Uvek smo očekivali ovako nešto“, rekao je Metju Or, vodeći analitičar za Evroaziju u obaveštajnoj kompaniji Rane, koji je opisao trenutnu proevropsku vladu Moldavije – koja je na vlasti od 2021. – kao bez presedana i pretnju za Rusiju režima.

Analitičari su prošle godine upozorili da bi Moskva mogla da prizna moldavski proruski separatistički region Pridnjestrovlje kao nezavisnu državu – kao što je to učinila u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk – i da to iskoristi kao izgovor za invaziju.

Moldavija jača veze sa Zapadom, Moskva frustrirana

Moldavija, bivša sovjetska država, ojačala je svoje veze sa Zapadom poslednjih godina, dobivši status kandidata za članstvo u EU prošlog juna, istog dana kada i Ukrajina.

„Ovo je frustriralo Moskvu, koja Moldaviju smatra svojom sferom uticaja, kao što je smatrala Ukrajinu i sve druge bivše sovjetske države“, rekao je Or.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, takođe je teško pogođena posledicama rata, što je čini „ekonomski i politički ranjivom“, ističe Džejson Buš, viši analitičar Eurasia Group.

Moldavija se suočila sa ozbiljnom energetskom krizom jer je odlučila da se oslobodi 100% zavisnosti od ruskog gasa. U međuvremenu, priliv izbeglica koje stižu u Moldaviju preko granice sa Ukrajinom od 1.221 km povećao je pritisak na zemlju od 2,6 miliona, koja se bori sa stopom inflacije većom od 30%.

Neki analitičari tvrde da bi promena vlade mogla da predstavlja priliku za Moldaviju da se „resetuje“ i ponovo potvrdi svoju vladavinu posle meseci turbulencije. „Predsednica Sandu je mesecima upozoravala na ove rizike. Sada se može činiti da Moldavija ima bolju sposobnost da se suprotstavi Rusiji“, dodao je Or, napominjući sve veću podršku EU i prolazak oštre zime.

Putin je otkazao važan dekret o Moldaviji

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je ukinuo dekret iz 2012. kojim je delimično podržan suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči sa Ukrajinom, gde Rusija ima trupe. Uredba, koja je uključivala moldavsku komponentu, ocrtala je spoljnu politiku Rusije pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Dekretom iz 2012. Rusija se obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja „na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja“.

Naredba o poništavanju dokumentaobjavljena je na sajtu Кremlja i kaže da je odluka doneta da bi se „osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promenama koje se dešavaju u međunarodnim odnosima“.

To je deo niza antizapadnih poteza koje je Putin najavio. Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u zoni bezbednosti oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

„Moldavija i Rusija imaju temeljni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja. Кremlj je rekao da su odnosi Rusije sa Moldavijom, koja je prošle nedelje odobrila novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastojati da se pridruži EU, veoma zategnuti. On je optužio Moldaviju da sledi antirusku agendu“, rekao je Flenčea za Publiku TV.

Moskva optužuje Kijev

Da se u Kremlju nešto veliko sprema sugeriše i to što je Ukrajina, prema nezvaničnim informacijama, počela da raspoređuje svoje snage na granici sa Moldavijom.

Rusko ministarstvo odbrane je iskoristilo to da optuži Kišnjev da „priprema invaziju na Pridnjestrovlja“ nakon takozvane akcije „lažne zastave“.

Zvanična Moskva tako tvrdi da Ukrajina planira da izvede napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja „u bliskoj budućnosti“ kao izgovor za invaziju, prenosi RIA.

Moskva nije pružila nikakve dokaze za svoje tvrdnje, niti je objavila detalje navodne ukrajinske invazije.

„Prema aktuelnim informacijama, kijevski režim priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja u bliskoj budućnosti, koju će izvesti Oružane snage Ukrajine, uključujući nacionalističku jedinicu Azov“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

U saopštenju se navodi da bi „izgovor za invaziju“ bio „iscenirani napad ruskih snaga sa teritorije Pridnjestrovlja“, prenose ruske režimske agencije i dodaju da će „u invaziji učestvovati ukrajinski diverzanti u uniformama snaga“. Ruske Federacije“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare