PORASTAO BROJ HOSPITALIZOVANIH U NIŠU ZBOG TROVANJA Primljena još jedna pacijentkinja, prema proceni lekara BROJ OTROVANIH DVOCIFREN

Na Infektivnu kliniku Univerzitetsko kliničkog centra u Nišu juče popodne primljena je još jedna pacijentkinja koja se otrovala hranom u jednom niškom restoranu, tako da se na bolničkom lečenju trenutno nalazi pet Nišlijki, saznaje „Blic“.

Jedan hospitalizovani pacijent je juče otpušten nakon što mu se stanje popravilo a lekari pretpostavljaju da je, po epidemiološkom modelu, inficirano ukupno od 20 do 30 osoba.

Direktor Infektivne klinike prof. dr Miodrag Vrbić kaže da je na bolničko lečenje primljeno pet pacijenata zbog malo ozbiljnijeg toka bolesti.

-To su pacijenti sa izražajnijim tegobama kojima moramo bolnički da plasiramo pre svega nadoknadu tečnosti, ono što je u crevnim infekcijama i najkritičnije. To je uobičajeno. Jako učestale stolice, nešto ređe je moguće i povraćanje, bili su febrilni, imali su povišenu telesnu temperaturu, bolovi u trbuhu, malaksalost je bila izražena. Naša pretpostavka je da je inficirano oko 20 do 30 osoba po tom epidemiološkom modelu. Mi smo imali još desetak pacijenata koje smo ambulantno pregledali i ovako nezvanično koji su se telefonom interesovali šta i kako, koji su sa tim manjim tegobama ostali kod kuće, kaže prof. dr Vrbić.

Kod dvoje pacijenata je analizama potvrđeno da je uzročnik trovanja salmonela, pa lekari procenjuju da će i kod ostalih rezultat analiza biti isti.

– Načini prenosa je kontaminirana hrana. U tom kontekstu najčešće meso, mlečni proizvodi. Potvrđena je salmonela kod jednog od prvih pacijenata koji je i otpušten sa klinike a sada čekamo rezultate i za ove ostale. Obzirom na epidemiološki put naravno da će i tu biti salmonela izolovana, kaže prof. dr Vrbić.

Kako nam je potvrđeno u UKC Niš, petoro hospiutalizovanih su stabilnog zdravstvenog stanja. Prema saznanjima „Blica“, lekari ne očekuju da broj inficiranih nastavi da raste.

Kako je Blic pisao, četvoro pacijenata hopsitalizovano je u nedelju a jedan juče, kada je i jedan oboleli otpušten na kućno lečenje ali je u toku dana primljena još jedna žena, tako da su na Infektivnoj klinici trebutno pet pacijentkinja. Prema prvim saznanjima, četvoro otrovanih hranom je jelo tartufe a jedan pljeskavicu. Epidemiolozi su kod dvoje pacijenata potvrdili prisustvo salomonele u uzorcima fecesa.

Niškoj policiji slučaj trovanja hranom nije prijavljen, a nadležne inspekcijske službe se zvanično nisu još uvek oglašavale. Prema nezvaničnim informacijama, pomenuti restoran je privremeno zatvoren nakon ovih događaja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare