OČUH MONSTRUM DANAS PRED TUŽIOCEM: Osumnjičenom za ubistvo pastorke (2) PRETI DOŽIVOTA, neće imati pravo na pomilovanje!

Očuh M N. (25), koji je uhapšen zbog sumnje da je nasmrt pretukao svoju pastorku (2) preti doživotna robija i prema izmenama Krivičnog zakonika koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, ukoliko bude osuđen na tu kaznu, on neće imati pravo na pomilovanje i na uslovni otpust nakon odležane dve trećine kazne.

Kao osnov za policijsko zadržavanje, Više javno tužilaštvo u Zaječaru je navelo krivično delo porodično nasilje sa smrtnim ishodom, te bi maksimalna kazna bila 15 godina zatvora.

Danas će, M. N. biti sproveden na saslušanje u Tužilaštvo uz krivičnu prijavu.

Prema nezvaničnim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, nasilje u porodici sa smrtnim ishodom nije konačna kvalifikacija krivičnog dela u slučaju koji je potresao celu Srbiju, te će tokom današnjeg dana biti poznato za koje delo će ga tačno teretiti.

Istraga je u toku, sledi niz veštačenja i ispitivanja svih okolnosti.

Jedna od ključnih stvari su rezultati obdukcije, koja je pokazala da je dete preminulo zbog jezivih povreda koje je zadobila od očuha. Prema rezultatima dete je imalo više povreda glave od kojih je jedna bezuslovno smrtonosna.

Prema nezvaničnim saznanjima, konstatovan je i rascep jetre, a povrede nisu mogle nastati padom, kako je to izjavio M. N, očuh koji je zverski tukao pastorku.

Ako tužilaštvo nakon što ispita sve okolnosti kvalifikuje delo kao teško ubistvo, Milošu N. će pretiti maksimalna zatvorska kazna zatvora koja je prema našem Krivičnom zakoniku – doživotna robija bez mogućnosti uslovnog otpusta!

Pravna zastupnica Fondacije „Tijana Jurić“ koja je učestvovala u predlogu izmena Krivičnog Zakona Maja Atanasković je objasnila je koja je najmanja kazna koja preti osumnjičenom Milošu.

– Za krivično delo ubistvo deteta prema članu Krivičnog zakona 114, tačka 9, osumnjičenom preti najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor bez uslovnog otpusta – objasnila je advokatica Maja Atanasković, piše Kurir.

Da li je smrtni ishod u direktno uzročno posledičnoj vezi sa nastupanjem smrti, vrsta i mehanizam nanošenja povreda i okolnosti pod kojima se odigrao događaj – objašnjava Atanasković.

Izmene Krivičnog Zakona su usvojene 2019. godine, na predlog Fondacije „Tijana Jurić“ i redakcije „Blica“.

Zahvaljujući pomenutim izmenama zakona uslovni otpust – koji sud može da dozvoli nakon dve trećine odslužene kazne – više ne važi za one koji počine teško ubistvo deteta, trudne žene.

To znači da osumnjičeni Miloš neće moći da izađe na slobodu, zbog dobrog vladanja ili bilo kojih drugih olakšavajućih okolnosti.

Podsetimo, majka devojčice (2) Jelena N. (23) je dovela dete u Dečji dispanzer u Zrenjaninu sa teškim povredama, a dete je nažalost nakon sat vremena preminulo.

Majci i očuhu je određeno policijsko zadržavanje u trajanju od 48 časova. Milošu zbog krivičnog dela nasilje u porodici, dok se majka tereti za zanemarivanje deteta i ona će biti saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Osumničeni je odranije poznat po nasilničkom ponašanju, kako su ispričali njegovi poznanici. Prema rečima oca stradale devojčice, Miloš je tukao i njegovog starijeg sina, te je otac dolazio da spasi nesrećno dete.

Ipak, Centar za socijalni rad u Zaječaru je saopštio da nisu imali prijave za nasilje u ovoj porodici.

Zaštitnik građana saopštio je juče da je na osnovu informacija iz medija da je dvogodišnja devojčica iz sela u okolini Zaječara preminula nakon što ju je pretukao vanbračni suprug njene majke, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa.

Centar za socijalni rad Zaječar u roku od 15 dana treba da obavesti Zaštitnika građana da li je i pre tragičnog događaja u porodici preminule devojčice bilo prijava ili saznanja za nasilje u porodici ili zanemarivanje deteta od strane majke, kao i o svim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare