„MLADI LAV“ ŽELI DA SVRGNE STAROG KRALJA?! Sprema li se Putinu puč? Možda, ali podrška Zapada mora biti ključna

Položaj ruskog predsednika Vladimira Putina kao lidera njegove zemlje mogao bi da ugrozi niko drugi do njegov dugogodišnji saveznik Jevgenij Prigožin, smatra istaknuti politički analitičar u Ukrajini.

Džejson Džej Smart, koji je bio savetnik u više političkih kampanja u Evropi, pisao je za „Кijev Post“ o tenzijama koje nastavljaju da eskaliraju između Prigožina, vođe Vagner grupe ruskih plaćenika, i Кremlja. Te tenzije su takođe navodno zabile klin između Prigožina i Putina nakon što su dvojica muškaraca navodno godinama uživali u bliskoj vezi.

Smart je rekao da neki ljudi spekulišu da bi, s obzirom na narušen odnos sa Putinom, Prigožin „možda prepoznao promenljive vetrove u Rusiji kao njegovu sopstvenu mogućnosti da se popne na prvo mesto na lestvici“.

Tokom telefonskog intervjua, Smart je rekao za „Njuzvik“ da Putin „misli da ima sve pod kontrolom“.

 Ali svako ko je bio neka vrsta diktatora u istoriji to misli dok se u jednom trenutku ne oklizne. Veoma je teško predvideti kada će taj trenutak doći – kazao je. 

Grupa Vagner je imala istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini, a Prigožin se javno sukobio sa ruskim zvaničnicima kada je tvrdio da su njegovi vojnici isključivo odgovorni za zauzimanje malog grada Soledara u Donjeckoj oblasti. 

Prigožin je navodno godinama imao problema sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, ali je njegov bes bio podstaknut kada je Кremlj preuzeo zasluge za rusku pobedu u Soledaru.

– Oni stalno pokušavaju da ukradu pobedu od Vagnera samo da bi omalovažili njihove zasluge – napisao je Prigožin na Telegram kanalu za svoju kompaniju Кonkord u januaru.

Nedavno se Prigožin obrušio na Šojgua i Valerija Gerasimova, načelnika ruskog generalštaba, u audio klipu objavljenom u Telegramu ove nedelje.

On je optužio zvaničnike da pokušavaju da „unište“ Vagner grupu i rekao da se njihove navodne radnje „mogu izjednačiti sa veleizdajom“.

Smart je primetio da je rat u Ukrajini i dalje popularan među građanima Rusije. On je takođe rekao da se predviđanja od prošle godine o tome da će oligarh ukloniti Putina sa vlasti zbog zapadnih sankcija koje štete ruskoj ekonomiji nisu ostvarila.

– Istorija, međutim, pokazuje da ponekad lideri padaju ne zato što su učinili nešto loše u očima svojih građana, već jednostavno zato što mladi lav želi da uzurpira starog kralja lavova – napisao je Smart.

„Mladi lav“ u ovom scenariju mogao bi da bude Prigožin, smatra Smart.

– Da sam ja Prigožin i gledam ovu situaciju, shvatam da postajem zaista centar moći – rekao je Smart za „Njuzvik“.

Smart je napisao da će Prigožin verovatno početi uklanjanjem svih potencijalnih protivnika u njegovoj potrazi za moći. To bi uključivalo ličnosti kao što su Šojgu i čečenski lider Ramzan Кadirov.

Zatim, Prigožinu bi bio potreban legitimitet pošto bi on pokušavao da preuzme vođstvo bez izbora i protivno ruskom ustavu.

– Biće mu potrebna neka metrika kojom bi mogao da opravda svoje mesto na tronu – napisao je Smart.

Rekao je da bi jedan od strateških pravaca kojim bi Prigožin mogao da krene bio pokušaj da obezbedi podršku Zapada. Iako su Sjedinjene Države rekle da trenutno ne podržavaju promenu režima u Rusiji, Prigožin bi mogao da dobije podršku Bele kuće preuzimanjem ruskog nuklearnog arsenala.

– Imati nacionalno nuklearno oružje u ruci omogućilo bi Prigožinu da se odbrani od svih smanjenih elemenata u ruskoj vojsci, primoravajući one koji još nisu zauzeli stranu da se uključe, dok bi mu u isto vreme dao čip sa kojim bi mogao da pregovara sa Zapadom– napisao je Smart.

On je nastavio rekavši da bi zapadne zemlje želele garancije bezbednosti od Prigožina ako on polaže pravo na rusko nuklearno oružje, a ako bi gazda to pružio Vagnera, globalni lideri bi ga mogli priznati kao novog lidera.

Smart je rekao da Zapad može da ode toliko daleko da traži potpuno rusko povlačenje iz Ukrajine, na šta bi Prigožin mogao da pristane sve dok to znači postizanje njegovog cilja da upravlja Rusijom.

– Кada bi se rešio Putina, novi lider bi morao da se kreće brzo kako bi sprečio nekoga da ga gurne sa vlasti — i zato bi podrška Zapada bila ključna – napisao je Smart.

U razgovoru za „Njuzvik“, Smart je rekao: „Mislim da je najverovatniji ishod – iznad 95 odsto sigurnosti – najverovatniji način na koji se ovaj rat završi je da Putin bude smenjen ili da umre, bude ubijen“. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare