PRIDNJESTROVLJE PRED EKSPLOZIJOM: Da li Ukrajina prikuplja snage na granici?! Rusi upozoravaju da kreće napad na vojna skladišta

Situacija u Pridnjestrovlju oblasti u kojoj živi većinsko prorusko stanovništvo uklješteno između Ukrajine sa jedne i Moldavije sa druge strane od koje je razdvaja reka Dnjestar sve više ključa i vri.

Priča je krenula još u nedelju kada se spekulisalo da je pitanje vremena kada će Ukrajina napasti tu oblast u kojoj se nalaze dva velika vojna skladišta municije i artiljerije za koje se navodi da su najveća u ovom delu Evrope i izgrađena su u vreme Sovjetskog Saveza.

Posle dana relativnog zatišija ponovo se ustalasalo u toj oblasti kada su se pojavile informacije da je ukrajinska granična straža sa oklopnim vozilima primećena uz moldavsko-ukrajinsku granicu odnosno sa Pridnjestrovljem. Posebno je zabeleženo okupljanje snaga 2 kilometra od granične linije u smeru sela Kobasna gde se inače i nalazi najveće skladište aeriljerijske municije kalibra 122, 152, 203 mm i tenkovske municije kalibra 125 mm.

Prema nekim podacima snage granične straže Ukrajine i vojske mogli bi da napadnu ovo mesto iz dva pravca južno od Kolbasne i severno od tog grada.

Inače samo mesto brani lokalni granizon i zajedno sa policijom, koji nije u stanju dugo da izdrži sukob sa Ukrajinskom vojskom.

Ruski izvori navode da Ukrajina planira pokretanje operacije i pokušaja zauzimanja vojnih skladišta u periodu od 24-28. februara ove godine. Međutim, Rusi ne navode da je u pitanju uzimanje skladišta nego da se radi o „fals fleg“ operaciji kako bi naveli da Rsuija napada Ukrajinu iz Pridnjestrovlja, odnsno Transnjistrije kako se ta oblast inače zove posle rata koji je buktio 1992 godine sa Moldavijom. Od tada u toj oblasti nalaze se ruski mirovnjaci, koji su nasledili rasformirani 14. rusku armiju kojom je komandovao general Aleksandar Lebed. Trenutno borjno stanje u toj državi je 1.500 ruskih vojnika.

S druge strane lokalne vlasti navode da je Pridnjestrovlju noć prošla mirno – bez provokacija. Situacija duž pridnjestrovske granice je stabilna, nisu zabeleženi incidenti iz Moldavije i Ukrajine.

Takođe lokalne vlasti navode i da ne sledi nikakv napad već da je u pitanju psihološka operacija sa ciljm da se namerno poseje panika među stanovništvom unutar Transnjistrije i da se sve radi oko Pridnjestrovlja da se lokalne vojne vlasti nateraju na neke ackije koje provociraku Ukrajina i Moldavija, kao opravdanje za vojnu operaciju. Vlasti su dodale da za sad niko ne naseda na porvokacije onih koji pokušavaju da odmrznu sukob koji je već 30 godina zamrznut.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare